Statuia lui Mihai Viteazu va fi amplasată pe un soclu în fața Catedralei Episcopale Ortodoxe din Centrul Civic

Municipalitatea orădeană a pregătit o serie de măsuri în vederea reamplasării în anul următor a statuii lui Mihai Viteazul în Centrul Civic.

În prezent, aici se desfășoară lucrări de amploare, la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea – rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței.

În acest sens, în luna iulie a fost emisă autorizația de construire privind realizarea soclului pentru amplasarea statuii lui Mihai Viteazul.

În acest moment, se lucrează la proiectul soclului, fundația urmând să fie realizată în toamna acestui an, în cadrul lucrărilor executate în Piața Emanuil Gojdu. Aceasta din urmă va primi denumirea de „Piața Mihai Viteazul”, schimbarea denumirii urmând să se realizeze la data amplasării statuii voievodului pe noul amplasament.

Primarul Florin Birta spune că, potrivit estimărilor municipalității, în cursul lunii noiembrie se va solicita avizul Comisiei Monumentelor Istorice, iar apoi autorizația de construcție. Statuia urmează să fie montată cel mai târziu în luna mai 2024, după încheierea tuturor lucrărilor de amenajare din zonă.

În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 6 din 2021, ea va fi amplasată în piațeta din fața Catedralei Episcopale Ortodoxe, proiectul fiind corelat cu întregul ansamblu de amenajare a piațetei.

În prezent statuia lui Mihai Viteazul se află în conservare la un depozit al Companiei de Apă.

Analizată de experți

În vederea reamplasării acesteia, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor a luat legătura cu experți ai Muzeului Național Brukenthal, care au venit la Oradea pentru a evalua starea statuii.

Potrivit experților, aceasta este în stare bună, fiind nevoie de o perioadă de 30 de zile înainte de a fi montată pentru efectuarea intervențiilor necesare. Relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în piațeta din Centrul Civic, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea, a devenit necesară în urma hotărârii din anul 2018 a Consiliului Local, privind reamplasarea unei statui a Regelui Ferdinand în Piața Unirii.

În cadrul ansamblului de aici, proiectat de arhitectul Duiliu Marcu, în perioada 1924 -1940 a existat un monument similar. Noua statuie a lui Ferdinand I a fost inaugurată în 2019, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la prima vizită oficială a familiei regale în Oradea.

Regele Ferdinand a rămas în istorie ca unul dintre artizanii Unirii de la 1918 și al doilea rege cu o contribuție majoră în organizarea statului național unitar.

Citește mai mult pe www.bihon.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: