„Știm toți” că și Nicușor Dan are interlopii săi: afaceristul „Câine” și clanul Sportivilor

Nicuşor Dan
Sursa foto: Nicuşor Dan

Nicușor Dan l-a acuzat pe Cristian Popescu Piedone că ar fi interlop. Primarul capitalei uită că în 2020 apăra restaurantul construit ilegal de Mihai Mitrache, zis „Câine”, în Parcul Orășelul Copiilor, din Sectorul 4. Mihai Mitrache este un afacerist controversat, apropiat de Clanul Sportivilor, unul dintre cele mai influente clanuri interlope din România.

Restaurantul extins ilegal

Mihai Mitrache s-a născut în Berceni și a crescut alături de recuperatorii din clanul Sportivilor, după cum a arătat o anchetă a jurnaliștilor. Câine a cumpărat, în 2004, o librărie din Orășelul Copiilor, cu o suprafață de 80mp, și a transformat-o într-un restaurant de peste 300mp cu tot cu terasă. Extinderea clădirii a avut loc în 2013, fără autorizație definitivă, pe vremea când Sectorul 4 era condus de Cristian Popescu Piedone.

Timp de mai mulți ani, Câine a plătit regulat șpăgi către oamenii din primăria condusă de Popescu Piedone. După 2016, când primăria a fost preluată de Daniel Băluță, rețeaua de șpăgi a fost distrusă, iar Câine a fost nevoit să dea explicații pentru restaurantul său.

În 2020, primăria Sector 4 a decis demolarea restaurantului, deoarece construcția nu avea autorizațiile necesare. În acel moment, a intervenit Nicușor Dan, care candida la Primăria București.

Salvatorul clădirilor ilegale din parc

Nicușor Dan a intervenit la Primăria Sector 4 pentru a bloca demolarea restaurantului deținut de Câine. Nicușor Dan a vorbit cu Cristian Zărescu, consilierul lui Daniel Băluță. Într-o conversație telefonică, Zărescu îl informa pe Nicușor Dan despre legăturile lui Mihai Mitrache cu lumea interlopă.

„Eu vă spun și pentru dvs. Omul acela este o persoană cu foarte multe probleme cu legea. Vă spun să aveți grijă. Acest Mitrache, numit și „Cățelul”, a făcut enorm de multe probleme autorităților. Lăsând la o parte faptul că este un dealer de droguri, este un interlop, un pește cunoscut”, spune Zărescu, într-o convorbire cu Nicușor Dan.

Câine, dator primăriei

Clădirea în care funcționa respectivul restaurant a fost vândută între membrii familiei Mitrache. Atât mama, cât și soacra acestuia au devenit proprietari, iar datoriile au fost amânate la nesfârșit. Primăria Sector 4 a constatat, în 2019, că societatea controlată de Mihai Mitrache datora statului 335.000 de lei, pentru ocuparea domeniului public.

Nicușor Dan nu apăra doar o construcție ilegală în parc, dar și un evazionist care nu respecta legea. La toate acestea, se adăugau și numeroasele acuzații de criminalitate organizată. Chiar Mihai Mitrache admite, într-un interviu, că avea legături cu membrii din Clanul Sportivilor.

În 2013, Câine a fost ajutat de Ionel Voinea (zis John, dezvoltator imobiliar și apropiat de Robert Nica, cofondator al clanului Sportivilor) pentru a obține autorizația pentru extinderea spațiului. Câine i-a dat 5.000 de euro lui John în schimbul acestui ajutor. John controla funcționarii din primăria condusă de Popescu Piedone, în acea perioadă.

Interlopii primarilor

Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone se acuză între ei, dar ambii par să frecventeze aceleași personaje controversate. Nicușor Dan recunoștea, în 2020, acuzațiile la adresa lui Mihai Mitrache.

„Sunt acuzat că am apărat un interlop. Vreau să vă spun că niciodată, la miile de oameni, care au venit la noi pentru a-i apăra, nu am făcut investigaţii să ştim cine sunt oamenii care vin să ne ceară ajutorul, pentru că nu este obiectul de activitate al asociaţiei pe care am înfiinţat-o”, spunea actualul primar al capitalei.

Nici Cristian Popescu Piedone nu s-a ascuns în campania din 2024 și a făcut niște tricouri cu mesajul „Și eu sunt interlop”. La mai multe evenimente, Popescu Piedone este păzit de oameni din clanul Sportivilor. De asemenea, Popescu Piedone a construit un adevărat clan în instituțiile statului, reușind să-și instaleze rudele și prietenii în funcții importante. Toată familia lui Piedone este abonată la banii statului, inclusiv amantele sau iubitele membrilor familiei.

PS News a scris, în exclusivitate, despre tot clanul Piedone: Piedone: Clanul care face banu’

Campania electorală din 2024 pare o luptă în care Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone aleargă după voturile interlopilor. Nicușor Dan a lansat discuția despre interlopi, dar a uitat că în 2020 frecventa oameni cu legături în clanul Sportivilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: