Știri din capitalele Europei, 13 noiembrie

PARIS

Israelul trebuie să înceteze să bombardeze Gaza și să ucidă civili, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat de BBC. Macron a declarat că nu există „nicio justificare” pentru bombardamente și a spus că o încetare a focului ar fi în beneficiul Israelului.

Acesta a precizat că Franța „condamnă în mod clar” acțiunile „teroriste” ale Hamas, dar că, deși recunoaște dreptul Israelului de a se proteja, „îl îndemnăm să oprească acest bombardament” în Gaza. Când a fost întrebat dacă dorește ca și alți lideri – inclusiv din Statele Unite și Marea Britanie – să se alăture apelurilor sale pentru încetarea focului, Macron a spus: „Sper că o vor face”, potrivit Reuters.

 

BERLIN

În toată Germania, constructorii de locuințe se confruntă cu o răsturnare atât de bruscă a situației încât încetinirea construcțiilor rezidențiale amenință să aibă repercusiuni mai ample asupra celei mai mari economii europene.

Mulți dintre ei au declarat că se află în insolvență, ceea ce diminuează obiectivul cancelarului Olaf Scholz de a construi 400.000 de case noi pe an pentru a face față crizei locuințelor în câteva dintre cele mai mari orașe ale țării. Săptămâna trecută, guvernul federal împreună cu parlamentele landurilor țării au decis să intervină, prezentând un pachet de măsuri menite să accelereze construcția de locuințe prin reducerea birocrației. Reprezentanții industriei consideră că răspunsul este un pas în direcția cea bună, dar sunt îngrijorați că măsurile nu sunt suficient de puternice și că implementarea va fi mult prea lentă.

Materiile prime sunt acum cu peste 40% mai scumpe decât înainte de pandemie – cea mai mare creștere din Europa. Sectorul bazat pe credite trebuie să facă față și la 10 creșteri consecutive ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană. În timp ce țara are în continuare un deficit de locuințe adecvate, în special în marile orașe, costul ridicat al împrumuturilor îi descurajează pe mulți dintre potențialii cumpărători, scrie Financial Times.

 

HAGA

Numărul de întreprinderi declarate în faliment a scăzut ușor în octombrie față de luna precedentă, cu toate acestea cifrele continuă să crească în ritm anual, potrivit Statistics Netherlands (CBS). Aproximativ 292 de companii, instituții și întreprinderi individuale au declarat luna trecută faliment, cu o treime mai mult decât în octombrie 2022. Până în prezent, în acest an, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 60% a numărului de falimente în comparație cu primele zece luni din 2022, potrivit NL Times.

 

LISABONA

Procuratura portugheză ar fi confundat numele premierului António Costa cu cel al ministrului Economiei, António Costa Silva, în transcrierea înregistrărilor telefonice din cadrul „Operațiunii Influencer”, care a dus la căderea guvernului portughez la începutul acestei săptămâni.

Acest lucru este susținut de avocatul unuia dintre acuzații, care a dezvăluit că eroarea a fost detectată în timpul interogatoriului și a declarat că procurorii și-au recunoscut greșeala. Deocamdată nu a existat niciun comentariu public din partea Parchetului General sau a Curții Supreme de Justiție, conform Euronews.

 

LONDRA

Fostul premier britanic David Cameron ar urma să devină ministru de Externe, potrivit cotidianului Telegraph, revenind în prima linie politică după ce a demisionat în 2016, când nu a reușit să mențină Marea Britanie în Uniunea Europeană, relatează Reuters.

 

REYKJAVIK

Posibilitatea unei erupții vulcanice în Islanda este tot mai mare, reprezentând o amenințare pentru un oraș acum evacuat, spun experții. Islanda a declarat stare de urgență după o serie de cutremure.

Biroul meteorologic islandez (IMO) a declarat că există un risc considerabil de erupție vulcanică. O erupție ar putea începe în orice moment în următoarele câteva zile, potrivit comunicatului.

Peste 20.000 de cutremure au fost înregistrate în sud-vestul Islandei de la sfârșitul lunii octombrie. Islanda este una dintre cele mai active regiuni din punct de vedere geologic din lume, cu aproximativ 30 de situri vulcanice active, conform BBC.

 

BUDAPESTA

Ungaria a cerut executivului Uniunii Europene să deschidă o procedură legală împotriva Bulgariei în legătură cu o taxă pe care aceasta a impus-o recent pentru gazele naturale rusești care trec pe teritoriul său, a declarat vineri un ministru al guvernului.

Bulgaria consideră că taxa, pe care a impus-o în octombrie, va reduce poziția privilegiată a companiei energetice rusești de stat Gazprom în sud-estul Europei și va descuraja influența rusă în regiune. Însă taxa a stârnit furia vecinului Bulgariei, Serbia, precum și a Ungariei, țară membră a UE, care depind în mare măsură de gazul rusesc care vine în mare parte prin Turcia și Bulgaria, prin conducta TurkStream, potrivit AP.

 

VARȘOVIA

Uniunea Europeană încearcă să introducă un „plan german” care „ar duce nu numai la diminuarea  independenței și suveranității noastre, ci chiar la anihilarea statului polonez”, a avertizat Jarosław Kaczyński, președintele partidului de guvernământ al Poloniei (PiS), în timp ce țara sa a sărbătorit Ziua Independenței, pe 11 noiembrie.

Acesta a acuzat că noul guvern care va prelua conducerea, format din partide de opoziție, încearcă să pună în aplicare acest plan și a făcut apel la polonezi să „lupte, să lupte și să lupte din nou” pentru a se opune acestuia.

De asemenea, acesta a remarcat că Polonia a „acceptat în mod voluntar restricții” privind independența sa pentru a „obține anumite beneficii” de pe urma aderării la UE.

Dar „în orice moment, națiunea noastră poate lua și alte decizii”, a adăugat el, potrivit Notes from Poland.

 

SOFIA

Nu va avea loc nicio schimbare de miniștri ai cabinetului înainte de rotația din martie 2024, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov. Guvernul Denkov a preluat mandatul în iunie 2023 pe baza unui acord între partidele We Continue the Change-Bulgaria Democratică și GERB-UDF al fostului premier Boiko Borissov, potrivit căruia, după nouă luni, postul de prim-ministru va fi preluat prin rotație de Maria Gabriel de la GERB-UDF, în prezent vicepremier și ministru de Externe. Recent, Borissov a criticat în mod public unii miniștri, în special pe Assen Vassilev, actualul ministru de Finanțe, scrie Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL