Știri din capitalele Europei, 14 noiembrie

PARIS

O inițiativă a Senatului francez, condus de conservatori, de a priva migranții fără acte de accesul la asistență medicală gratuită a stârnit o revoltă publică în rândul lucrătorilor din întreaga profesie medicală, mulți dintre aceștia angajându-se să ignore măsura pe care o descriu ca fiind o aberație etică, sanitară și financiară, potrivit France 24.

 

BERLIN

Aproximativ 1,3 milioane de adulți din Germania suferă de o tulburare legată de jocurile de noroc, iar alte 3,3 milioane prezintă semne inițiale de dependență de jocuri de noroc, potrivit unui nou raport prezentat luni de Burkhard Blienert, comisarul federal pentru droguri din această țară.

Potrivit „Atlasului jocurilor de noroc”, care se bazează pe date colectate în 2021, 30% dintre adulții germani joacă la jocuri de noroc. Cifra reprezintă o reducere față de cei 55% calculați în 2007, dar raportul a constatat totuși că 7,7% dintre adulți suferă de probleme financiare, sociale sau de sănătate asociate cu această dependență, potrivit Deutsche Welle.

 

ROMA

Consiliul Europei își exprimă îngrijorarea cu privire la acordul la care Roma și Tirana au ajuns săptămâna trecută pentru ca Italia să înființeze centre pentru migranți în Albania.

„Memorandumul de înțelegere între Italia și Albania privind debarcarea și procesarea cererilor de azil, încheiat săptămâna trecută, ridică mai multe probleme legate de drepturile omului și se adaugă la o tendință europeană îngrijorătoare de externalizare a responsabilităților în materie de azil”, a declarat Dunja Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, potrivit ANSA.

 

DUBLIN

Cu a treia cea mai mare rată a deceselor cauzate de supradoze din Europa, Irlanda încearcă să își schimbe abordarea față de droguri. Însă primul Centru de administrare a injecțiilor sub supraveghere medicală (MSIF) din țară, despre care experții spun că are potențialul de a salva vieți, rămâne nedeschis la mai bine de zece ani de când a fost propus pentru prima dată.

Având în vedere că, în ultimii ani, consumul de droguri ilicite și daunele asociate au crescut în întreaga țară, centrul de administrare a injecțiilor ar putea reprezenta o abordare revoluționară a consumului problematic de droguri în Irlanda, altădată o țară conservatoare.

În 2020, țara a fost raportată ca având a treia cea mai mare rată de deces prin supradoză din Europa de către agenția de droguri a Uniunii Europene, cu 409 decese în acel an, dintre care 70% au implicat opioide. Cu toate acestea, în ciuda cifrelor care au crescut vertiginos de-a lungul a peste un deceniu de când proiectul a fost propus pentru prima dată, MSIF rămâne un proiect nedezvoltat, relatează Euronews.

 

OSLO

Conform ultimului raport de sănătate realizat de OCDE, norvegienii sunt a treia cea mai activă națiune din grupul celor 38 de state membre, ceea ce îi ajută să trăiască mai mult și mai sănătos.

Mai mult de două treimi dintre norvegieni (69%) au petrecut mai mult de 150 de minute pe săptămână făcând activitate fizică, conform raportului „Health at a Glance” al organizației, o performanță depășită doar de australienii care merg la plajă (71%) și de elvețienii alpiniști (78%), potrivit The Local Norway.

Cu toate că România nu face încă parte din OCDE, cele mai recente date Eurostat, din 2019, plasează țara noastră pe ultimul loc în ceea ce privește timpul petrecut practicând activități fizice pentru îmbunătățirea sănătății.

 

REYJKAVIK

În cazul unei erupții vulcanice, infrastructura locală islandeză ar putea fi afectată în mod semnificativ, di cauza posibilelor degajări de gaze toxice, însă îngrijorările inițiale legate de perturbări mai ample se diminuează. De la sfârșitul lunii octombrie, regiunea din jurul capitalei islandeze, Reykjavik, în sud-vestul țării, a înregistrat o creștere a activității seismice.

În aprilie 2010, erupția vulcanică a Eyjafjallajokull a provocat cea mai mare închidere a spațiului aerian european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ca urmare a unui nor de cenușă extins, cu pierderi estimate între 1,5 și 2,5 miliarde de euro. Circumstanțele acestei activități vulcanice sunt foarte diferite și, prin urmare, nu se așteaptă un impact atât de mare în acest caz. Cele mai recente date publicate duminică și luni sugerează că erupția va fi mult mai mică decât se credea până acum, conform BBC.

 

BUDAPESTA

Activiștii maghiari pentru drepturile omului și-au exprimat temerile cu privire la o nouă legislație care, potrivit acestora, ar putea exercita o presiune mai mare asupra presei independente și a grupurilor societății civile.

Proiectul de lege, pe care partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, este așteptat să îl prezinte marți, ar urma să propună crearea unui nou birou însărcinat cu investigarea activităților care amenință „suveranitatea” Ungariei. Guvernul a oferit puține detalii despre planurile sale. Însă, conducerea Fidesz a indicat că noua legislație s-ar putea aplica finanțării externe a partidelor politice și, eventual, a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile pe care le-a acuzat că acționează sub influența Washingtonului și/sau a Bruxelles-ului, relatează The Guardian.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL