Știri din capitalele Europei, 15 august

PARIS

Paza de coastă franceză a mobilizat șase bărci de patrulare și un elicopter în Canalul Mânecii în așteptarea unor noi încercări de traversare din partea migranților. Starea de alertă ridicată vine în contextul în care procurorii au deschis o anchetă pentru omor prin imprudență, după ce săptămâna trecută cel puțin șase persoane au murit în urma răsturnării și scufundării unei ambarcațiuni mici. Salvatorii caută în continuare cel puțin o altă persoană dispărută, conform The Guardian.

 

ROMA

Zborurile care deservesc orașul Catania din estul Siciliei au fost oprite luni după o erupție a vulcanului Etna, au anunțat autoritățile locale, ceea ce a cauzat noi probleme de călătorie pe aeroportul italian. Vulcanul de 3.330 de metri înălțime a erupt peste noapte, aruncând lavă și cenușă deasupra insulei mediteraneene. Fluxul de lavă s-a diminuat înainte de răsărit, dar din unul dintre cratere încă mai ieșea cenușă, scrie Reuters.

 

STOCKHOLM

Un oficial suedez de rang înalt a declarat luni că întreprinderile și suedezii din străinătate „ar trebui să fie mai vigilenți și mai precauți”, ca urmare a recentelor arderi ale Coranului din țară și a protestelor din lumea musulmană. Henrik Landerholm, consilierul pe probleme de securitate națională a Suediei, a declarat că există semne de „amenințare sporită” la adresa țării și a intereselor suedeze din străinătate, adăugând că situația de securitate s-a înrăutățit, conform AP.

 

RIGA

Prim-ministrul leton Krisjanis Karins și-a anunțat luni demisia, dând vina pe o deteriorare a relațiilor cu unele părți ale partidelor din guvernul său. Partidul de centru-dreapta Noua Unitate, al lui Karins, a câștigat alegerile naționale din octombrie 2022, obținând 26 din cele 100 de locuri într-un parlament fracturat în care sunt reprezentate șapte partide. Relațiile cu coaliția s-au deteriorat însă după ce aceasta nu a reușit să prezinte un candidat comun la alegerile prezidențiale din mai. Karins a dat vina pe partenerii de coaliție care „blochează munca pentru prosperitate și creștere economică”, potrivit Reuters.

 

HELSINKI

Helsinki ar putea deveni un „oraș sanctuar”, în condițiile în care noul guvern de dreapta continuă să ia măsuri drastice împotriva migranților fără documente. Cea mai recentă măsură luată de guvernul de coaliție al prim-ministrului Petteri Orpo, care include Partidul Finlandez de extremă-dreapta anti-imigrație, ar duce la anularea legislației introduse la începutul anului de fostul premier Sanna Marin, care prevedea ca autoritățile locale să asigure asistență medicală de bază gratuită pentru migranții fără acte, oriunde s-ar afla în țară. Acum, noul guvern este gata să anuleze această lege, lăsând orașele să decidă dacă vor continua să trateze pe cont propriu migranții care nu au dreptul legal de a se afla în țară și de a avea acces la sistemul public de sănătate, conform Euronews.

 

VARȘOVIA

Doi cetățeni ruși au fost arestați sub acuzația de propagandă pentru grupul de mercenari Wagner al Rusiei, au anunțat luni autoritățile de securitate din Polonia. Agenția de Securitate Internă, ABW, a declarat că bărbații au acționat în numele serviciilor secrete ale Rusiei și au distribuit pliante în Varșovia și Cracovia în care se recomanda înscrierea în grupul de mercenari, relatează AP.

 

SOFIA

Forțele Navale ale Bulgariei au intensificat supravegherea anti-mine pentru a asigura siguranța navigației, în urma rapoartelor privind o explozie produsă pe 14 august în mare, în apropiere de Costinești. Anunțul a fost făcut de Ministerul bulgar al Apărării, care a precizat că forțe și resurse suplimentare au fost pregătite imediat pentru a răspunde la rapoartele privind minele plutitoare, pentru a le elimina, potrivit Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL