Știri din capitalele Europei, 22 august

BERLIN

Candidații formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pentru Parlamentul European vor trebui să depună dovezi așa încât liderii partidului să le poată verifica CV-urile. Decizia vine în urma informațiilor potrivit cărora CV-urile a doi candidați conțineau afirmații false sau înșelătoare, scrie Euractiv.

 

VIENA

Viena își înăsprește reglementările privind Airbnb și alte unități de închiriat pe termen scurt pentru turiști. Începând din iulie 2024, unitățile individuale vor putea fi închiriate turiștilor pentru maximum 90 de zile pe an. Unele excepții vor rămâne totuși în vigoare, deși proprietarii vor trebui să depună o cerere pentru acestea.

Legea urmărește să stabilească un echilibru între piețele turistice și piața locuințelor pe termen lung din capitală, limita de 90 de zile urmărind să păstreze dreptul proprietarilor de a-și închiria proprietatea în timp ce sunt plecați – de exemplu, în vacanță, potrivit The Local Austria.

 

ATENA

Zeci de pacienți din spitale au fost evacuați marți pe un feribot în orașul portuar grec Alexandroupolis, în timp ce incendiile de vegetație au făcut ravagii pentru a patra zi, a anunțat brigada de pompieri.

Sute de pompieri s-au luptat să stăpânească incendiul care a izbucnit sâmbătă în apropiere de Alexandroupolis și care s-a extins rapid, alimentat de vânturi puternice, trimițând coloane de fum deasupra orașului. O persoană a murit, potrivit Reuters.

 

NICOSIA

Poliția cipriotă a salvat luni 18 migranți sirieni după ce ambarcațiunea lor a început să se scufunde la aproximativ 4,5 km de coasta de sud-est a insulei mediteraneene. Poliția a precizat că cei 11 bărbați, trei minori fără escortă, o femeie și cei trei copii ai ei au plecat din Tartus, Siria, și au fost aduși la țărm la bordul unei nave de patrulare a poliției.

Ultima misiune de salvare vine după ce, în ultimele 72 de ore, poliția a reușit să salveze alți 97 de migranți sirieni aflați la bordul a două ambarcațiuni, conform AP.

 

LONDRA

Ultimele date arată că Scoția are în continuare cel mai mare număr de decese cauzate de droguri din Marea Britanie și din Europa. Potrivit cifrelor, numărul deceselor cauzate de droguri în Scoția a scăzut anul trecut la 1.051, de la 1.330 în anul precedent, dar aceasta este doar o mică reducere având în vedere că rata de deces în comparație cu alte țări este uriașă.

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie a declarat că, pe baza cifrelor de anul trecut, Scoția a înregistrat 327 de decese la un milion de locuitori, față de doar 79 în Finlanda și 73 în Irlanda. Aproape toate primele zece cele mai afectate țări din Europa se află în țările nordice și baltice, Irlanda, Scoția și Marea Britanie în ansamblu, potrivit Euronews.

 

BERNA

MeteoSwiss spune că nivelul izotermic de zero grade a ajuns la 5.298 de metri deasupra nivelului mării în Elveția în noaptea de duminică spre luni. Toate vârfurile alpine înzăpezite ale Elveției – cel mai înalt fiind vârful Monte Rosa, de 4.634 de metri – au înregistrat temperaturi ale aerului de peste zero grade Celsius, ceea ce ridică perspectivele unui dezgheț.

Chiar și Mont Blanc, cel mai înalt munte din Europa, situat de-a lungul graniței italo-franceze, la aproximativ 4.809 metri, este afectat, a declarat agenția meteorologică pe baza citirilor efectuate de baloanele sale meteorologice, relatează AP.

 

VILNIUS | BRUXELLES

Inițiativa Lituaniei de a ajuta Ucraina să livreze cereale prin Klaipeda și prin alte porturi baltice nu va rezolva problema, deoarece țara baltică nu dispune de o infrastructură suficientă, a declarat Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.

În absența unei infrastructuri alternative, ruta prin Lituania nu ar fi suficientă, a spus el, adăugând că ar fi, de asemenea, incomodă pentru mediul de afaceri, potrivit The Baltic Times.

 

PRAGA

Cehia reduce sumele acordate refugiaților ucraineni pentru a economi bani. Praga a înăsprit condițiile pentru banii alocați refugiaților ucraineni, făcând economii considerabile la buget, potrivit Euractiv.

 

SOFIA

Guvernul bulgar a inițiat procedura de încetare anticipată a importului de petrol rusesc, care alimentează rafinăria companiei rusești Lukoil de lângă orașul Burgas de la Marea Neagră – o mișcare despre care analiștii spun că are ca scop să facă presiuni asupra Lukoil pentru a-și vinde afacerile din Bulgaria, informează Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: