Știri din capitalele Europei, 26 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Danemarca și alte câteva state au detectat până la 16 miliarde de euro în fonduri europene nealocate, pe care Bruxelles-ul nu pare să le fi luat în considerare atunci când a solicitat capitalelor să finanțeze o sumă suplimentară de 100 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.

„Toate acestea arată clar că Comisia nu și-a făcut bine temele înainte de a cere o mulțime de bani în plus, iar statele membre nu sunt mulțumite de acest lucru”, a declarat un diplomat UE. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze.

O propunere de suplimentare cu 67 de miliarde de euro a bugetului UE pentru perioada 2021-27, cunoscut sub numele de cadru financiar multianual, plus împrumuturi în valoare de 33 de miliarde de euro, se numără printre cele mai controversate teme subliniate de statele membre, în contextul în care liderii se reunesc astăzi și mâine la Bruxelles, arată Financial Times.

 

BERLIN

Cabinetul german a aprobat miercuri o legislație menită să ușureze deportările celor care au solicitat azil dar nu au reușit să-l obțină, în timp ce cancelarul Olaf Scholz încearcă să diminueze impactul migrației ca problemă politică.

Proiectul de lege, care ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a intra în vigoare, prevede creșterea duratei maxime a detenției înainte de deportare de la 10 la 28 de zile și facilitarea în mod specific a deportării persoanelor care sunt membri ai unei organizații criminale. De asemenea, ar autoriza perchezițiile rezidențiale pentru documentele care le permit oficialilor să stabilească în mod ferm identitatea unei persoane, precum și eliminarea obligației autorităților de a anunța în prealabil deportările în anumite cazuri, relatează AP.

 

VATICAN

Marea întrunire pregătită de Papa Francisc cu privire la viitorul Bisericii Catolice a intrat miercuri în etapa finală, după o lună de dezbateri.

Vaticanul a dat publicității o scrisoare a celor 364 de membri ai sinodului, adresată credincioșilor de rând, informându-i în termeni generali despre stadiul în care se află deliberările lor.

În scrisoare se spune că, în continuare, biserica trebuie să se angajeze să asculte pe toată lumea, în special pe cei săraci și marginalizați și pe victimele abuzurilor comise de clerici, informează AP.

 

BRATISLAVA

Noul premier slovac Robert Fico nu va susține un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și nici sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei la primul său summit al Uniunii Europene, a declarat joi presa slovacă. Fico a făcut o campanie electorală intensă în alegerile din septembrie pe baza promisiunilor de a opri ajutorul militar al Slovaciei pentru Ucraina, de a duce o politică externă independentă și de a proteja frontierele de imigranții ilegali.

Liderii UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru a discuta conflictul dintre Israel și Hamas, urmărind în același timp să își arate sprijinul continuu pentru Ucraina în războiul său împotriva invaziei Rusiei, scrie Reuters.

 

SOFIA

Guvernul bulgar a început construcția unității 7 de la centrala nucleară de la Kozlodui, folosind o tehnologie americană unică în Europa și cu o investiție guvernamentală inițială de 250 de milioane de euro, potrivit premierului Nikolay Denkov, scrie Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: