Știri din capitalele Europei, 4 septembrie

BERLIN

Liderul Partidului CDU (Uniunea Creștin Democrată din Germania, partidul fostului cancelar Angela Merkel), Friedrich Merz, face presiuni pentru ca mai multe țări să fie declarate așa-numite țări de origine sigure, pentru a facilita deportările în aceste țări. „Dreptul fundamental la azil prezintă limite în recunoașterea motivelor reale pentru azil”, a declarat liderul grupului parlamentar CDU/CSU pentru ziarele de la Funke Mediengruppe.

„[Republica] Moldova, Georgia, Tunisia, Maroc, Algeria sau India sunt țări de origine cu rate de recunoaștere de ordinul la mie. Aceste țări trebuie să fie recunoscute ca țări de origine sigure pentru a putea efectua imediat repatrierea acolo”, a spus el. Guvernul german a decis de curând să includă Georgia și Republica Moldova pe lista țărilor de origine sigure, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați, 175.272 de persoane au solicitat azil în Germania pentru prima dată înainte de sfârșitul lunii iulie – cu aproximativ 78% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

PARIS

Țigările electronice de unică folosință vor fi interzise în Franța ca parte a unui plan național de combatere a fumatului, a declarat duminică premierul.

Élisabeth Borne, prim-ministrul Franțe, a declarat pentru postul de televiziune RTL că guvernul va „prezenta în curând un nou plan național de luptă împotriva fumatului cu, în special, interzicerea țigărilor electronice de unică folosință, celebrele ‘puff-uri’ care dau obiceiuri proaste tinerilor”, potrivit The Guardian.

 

HAGA

Guvernul de la Haga oferă în prezent subvenții mai mari decât se credea anterior, în ciuda promisiunii sale de a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili până în 2025, arată un studiu recent al mai multor grupuri de acțiune pentru schimbările climatice, potrivit Euractiv.

 

MADRID

O amnistie pentru cei implicați în tentativele de secesiune ale Cataloniei din 2017 este necesară, dar nu este suficientă pentru a rezolva conflictul politic dintre această regiune și guvernul central al Spaniei, a declarat duminică liderul separatist catalan Oriol Junqueras.

El a insistat că ar fi, de asemenea, „essential” să se organizeze un referendum privind autodeterminarea Cataloniei. Lui Junqueras și altor activiști catalani pro-independență li s-a interzis să ocupe funcții publice până în februarie 2031, în ciuda faptului că au primit o grațiere guvernamentală pentru infracțiunea de seducție în 2021, conform Euractiv.

 

ROMA

În medie, o familie italiană se va confrunta în această toamnă cu o scumpire de 1.600 de euro din cauza crizei legate de costul vieții, a declarat sâmbătă asociația de consumatori Assoutenti.

Assoutenti estimează că factura medie la alimente a unei gospodării va crește cu 190 de euro, iar combustibilul va costa în medie cu aproximativ 100 de euro mai mult. Acesta a declarat că cele mai afectate vor fi familiile cu credite ipotecare mari, care reprezintă aproximativ 1.000 de euro din majorarea totală din toamnă, ca urmare a creșterilor de dobândă ale Băncii Centrale Europene, conform Ansa.

 

ATENA | NICOSIA

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat importanța reluării discuțiilor pentru rezolvarea problemei cipriote în conformitate cu rezoluțiile Națiunilor Unite. „Grecia va susține în mod consecvent această poziție”, a afirmat Mitsotakis înaintea celui de-al 9-lea summit trilateral la care participă Cipru, Grecia și Israel, care are loc luni la Nicosia, conform Ekathimerini.

 

NICOSIA

Poliția cipriotă a arestat 13 persoane după ce un grup de oameni a distrus vitrine de magazine și a dat foc la numeroase coșuri de gunoi în timpul unui marș anti-imigrație în orașul balnear de coastă Limassol, au anunțat sâmbătă autoritățile.

Poliția a declarat că cinci persoane au reclamat că au fost agresate în timpul marșului de vineri seară, la care au participat aproximativ 500 de manifestanți. Toți cei cinci au fost tratați la spital și au fost externați, relatează AP.

 

STOCKHOLM

Fundația Nobel și-a retras sâmbătă invitația adresată reprezentanților Rusiei, Belarusului și Iranului de a participa la ceremoniile de decernare a Premiului Nobel din acest an, după ce decizia anunțată cu o zi înainte „a provocat reacții puternice”, conform AP.

Inițial, Fundația Nobel și-a inversat politica de invitație, pentru a primi aceste trei țări, decizia fiind luată pentru a preveni și o mai mare polarizare.

 

LONDRA

Autoritățile britanice au anunțat sâmbătă, 2 septembrie, sosirea a 872 de migranți care au traversat Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici, un record de la începutul acestui an.

În ciuda vremii favorabile, autoritățile franceze spun că 54 de migranți au fost salvați în strâmtoarea Pas-de-Calais și au fost lăsați în portul Boulogne-sur-Mer. Acest număr ridică totalul la 21.000 de persoane care au ajuns în Marea Britanie prin Canalul Mânecii de la începutul anului 2023, potrivit Euronews.

 

TIRANA

Legea albaneză obligatorie privind asigurarea împotriva cutremurelor dezbină cetățenii. Guvernul a înaintat spre consultare publică un proiect de lege prin care se introduc polițe de asigurare obligatorie, pentru a acoperi costul reconstrucției în cazul unui cutremur de proporții, precum cel care a ucis 51 de persoane în 2019, relatează Euractiv.

 

CHIȘINĂU

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a negat duminică datoria de 800 de milioane de dolari reclamată de compania rusă Gazprom pentru livrările de gaze şi acuzat Moscova că încearcă să înşele Chişinăul la acest capitol.

 

CITEȘTE ȘI Moldova contestă datoria reclamată de Gazprom pentru livrările de gaze

 

MOSCOVA | ANKARA

Rusia a lovit din nou în cursul nopţii portul Izmail de pe Dunăre, devenit crucial pentru exportul de cereale, acest atac la graniţa cu România având loc cu doar câteva ore înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să poarte discuţii la Soci care se vor concentra asupra reluării acordului ce permitea transporturile sigure pe Marea Neagră şi din care Moscova a ieşit în luna iulie.

 

CITEȘTE ȘI Rusia a lovit din nou portul Izmail, înainte de discuţiile Putin-Erdogan. Pe ce se va axa întâlnirea

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL