Știri din capitalele Europei, 5 august

VIENA | BUDAPESTA

Favoriții extremei-drepte care vor câștiga următoarele alegeri din Austria au încheiat o alianță cu liderul maghiar Viktor Orbán, care ar putea accentua sfidarea față de Bruxelles și amenința consensul deja fragil cu privire la războiul din Ucraina în cazul în care vor prelua puterea.

Orbán, prim-ministru al vechiului partener imperial al Austriei și aliat al candidatului la președinția SUA, Donald Trump, a blocat sau a amânat adesea deciziile majore ale Uniunii Europene, cum ar fi sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul pentru Ucraina, obținând concesii din partea blocului în acest proces. În timp ce alți naționaliști duri care conduc acum guverne europene au adoptat o cale mai moderată, liderul Partidului Libertății din Austria (FPÖ), Herbert Kickl, s-a aliniat îndeaproape cu Orbán, autointitulat campion al „democrației iliberale”, scrie Euractiv.

 

LONDRA

Premierul britanic Keir Starmer va organiza luni o reuniune de urgență cu șefii poliției, după ce zilele de proteste violente împotriva imigrației s-au intensificat, cu clădiri și vehicule incendiate și hoteluri care găzduiesc solicitanți de azil vizate, potrivit Reuters.

În ultima săptămână au izbucnit revolte în orașe după ce trei fete au fost ucise într-un atac armat în Southport, în nord-vestul Angliei, 420 de persoane fiind arestate până în prezent. Crimele au fost preluate de grupuri anti-imigranți și anti-musulmane, în timp ce pe internet s-au răspândit informații eronate conform cărora atacatorul suspect era un islamist radical care tocmai sosise în Marea Britanie. Poliția a declarat că suspectul s-a născut în Marea Britanie și că nu îl tratează ca pe un incident terorist.

 

ATENA

Majoritatea zonelor rurale din Grecia se confruntă în prezent cu raționalizarea apei din cauza secetei severe și a lipsei de apă, ceea ce afectează randamentul culturilor. Pomii de piersic, nectarin, cais și prun din nordul Greciei suferă din cauza lipsei de apă și au performanțe scăzute. Producătorii avertizează că „calitatea fructelor va fi sub așteptări”. În Messara, în sudul Cretei, legumele cultivate în sere au secat din cauza lipsei de irigații, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a producției, precizează Kathimerini.

 

SOFIA

Bulgaria pare pregătită pentru organizarea unor noi alegeri parlamentare anticipate după ce partidul populist ITN, deținătorul celui de-al treilea și ultim mandat pentru a încerca să formeze un guvern, a declarat că va returna mandatul neexecutat, potrivit Sofia Globe.

Returnarea mandatului final neîndeplinit înseamnă că președintele Rumen Radev ar fi obligat să stabilească o dată pentru alegeri, la două luni de la eșecul ultimei runde, și să numească un guvern interimar. Acest guvern interimar ar fi succesorul în funcție al celui actual, care a fost numit în aprilie 2024.

 

VARȘOVIA | LJUBLJANA

Cercetători sloveni și polonezi s-au reunit pentru a descrie mirosurile unor obiecte selectate din muzeele naționale ale celor două țări, pentru a înțelege rolul mirosului în contextul istoric și pentru a dezvolta metode de reproducere și arhivare a acestor mirosuri pentru generațiile viitoare. Adesea, vizitatorii admiră obiectele de muzeu din punct de vedere vizual, însă mirosul le-ar permite să perceapă obiectele și istoria într-un mod complet diferit, personal. Proiectul urmărește să aducă obiectele de muzeu mai aproape de ei în acest fel, conform Slovenia Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: