UNIUNEA EUROPEANĂ
Rata șomajului în Uniunea Europeană s-a situat la 5,8% în ianuarie 2025 și la 6,2% pentru zona euro, potrivit Eurostat. Ambele cifre au rămas la un minim istoric pentru a patra lună consecutivă, în ciuda fragilității economiei zonei euro. PIB-ul regiunii a rămas stabil în cele trei luni până la 31 decembrie, comparativ cu trimestrul precedent. Șomajul în rândul tinerilor sub 25 de ani a rămas, de asemena, la același nivel, 14,6% în Uniune, ceea ce înseamnă că aproximativ 2,9 milioane de tineri nu aveau un loc de muncă. În zona euro, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,1%, în scădere de la 14,2% în luna precedentă, scrie Euronews.
BERLIN
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a ajuns la un acord cu probabil viitorul său partener de coaliție pentru a direcționa sute de miliarde de euro în finanțarea suplimentară a armatei și infrastructurii Germaniei, în cadrul unei „schimbări fiscale majore” menite să revigoreze și să reînarmeze cea mai mare economie a Europei.
Într-un anunț care a venit la o săptămână după ce a câștigat alegerile federale, Merz a declarat că Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și rivalii social-democrați (SPD) vor prezenta împreună un proiect de lege în parlament săptămâna viitoare pentru a relaxa regulile stricte de împrumut ale țării, scrie Financial Times.
LONDRA
O rețea organizată care operează din fostul stat sovietic Georgia a înșelat mii de persoane din Regatul Unit, Europa și Canada cu suma totală de 35 de milioane de dolari. Victimele au trimis bani în diferite conturi după ce au după ce au văzut reclamele false ale unor celebrități pe Facebook și Google, pe care guvernul a promis să le interzică în urmă cu trei ani. Videoclipuri „deepfake” și reportaje fictive cu expertul financiar Martin Lewis, DJ-ul Zoe Ball și aventurierul Ben Fogle au fost utilizate pentru a promova criptomonede și alte scheme de investiții false.
Cetățenii britanici au fost cei mai afectați, reprezentând o treime din banii sustrași, respectiv aproximativ 9 milioane de lire sterline. Guvernul britanic a introdus un nou set de legi menite să protejeze copiii și adulții online. Cu toate acestea, în timp ce legea privind siguranța online a fost promulgată și postările frauduloase ar putea atrage în curând amenzi, secțiunile referitoare la publicitatea frauduloasă nu vor fi active mai devreme de anul viitor, conform The Guardian.
BELGRAD
Deputații opoziției sârbe au aruncat marți cu fumigene și au folosit spray cu piper în Parlament pentru a protesta împotriva guvernului și pentru a sprijini studenții aflați în grevă. Un deputat a suferit un atac cerebral în timpul incidentului.
Patru luni de demonstrații conduse de studenți, declanșate de moartea a 15 persoane în urma prăbușirii acoperișului unei gări, au atras implicarea a numeroși profesori, fermieri, cetățeni obișnuiți. Mișcarea, care denunță în principal corupția și incmpetența guvernamentală, a devenit cea mai mare amenințare la adresa mandatului de zece ani al președintelui Aleksandar Vucic, arată Reuters.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News