Știri din capitalele Europei, 8 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ | WASHINGTON

Comisia Europeană a propus un acord tarifar „zero pentru zero” pentru a evita un război comercial cu președintele american Donald Trump, în timp ce miniștrii UE au convenit să acorde prioritate negocierilor, aplicând în același timp tarife de 25% la unele importuri americane.

Comisia a propus primele sale tarife de retorsiune de 25% pentru o serie de importuri din SUA, ca răspuns la tarifele pentru oțel și aluminiu ale lui Trump, mai degrabă decât la taxele mai ample. Cu toate acestea, lista a fost scurtată după ce executivul Uniunii Europene a cedat presiunii din partea statelor membre și a eliminat bourbonul, vinul și produsele lactate, ca urmare a amenințării lui Trump cu un contra-tarif de 200% asupra băuturilor alcoolice din UE. Franța și Italia, mare exportatoare de vin și băuturi spirtoase, au fost deosebit de îngrijorate, scrie Reuters.

Citește și Ședința țărilor UE s-a terminat. Ce decizie s-a luat pentru a răspunde tarifelor lui Trump

 

Recordurile de temperatură continuă. Potrivit serviciului climatic al UE, luna martie a fost cea mai caldă lună din Europa de la începutul monitorizărilor. De asemenea, a fost extrem de secetos în special în Europa Centrală.

Potrivit datelor Copernicus, temperatura medie pe continent a fost de 6,03 grade, cu 2,41 grade peste media perioadei comparabile din 1991 până în 2020. Cele mai mari abateri s-au înregistrat în Europa de Est și în sud-vestul Rusiei, în timp ce în Peninsula Iberică au fost măsurate temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, scrie Tagesschau.

 

ROMA

Autoritatea italiană pentru concurență a impus marți amenzi în valoare totală de 20 de milioane de euro împotriva unor agenții pentru practici care au îngreunat cumpărarea de bilete online pentru vizitarea Coloseum-ului. Societatea Cooperativă de Cultură, care a gestionat vânzarea biletelor pentru Coloseum din 1997 până în 2024, a primit cea mai mare parte din amenda totală, cu 7 milioane de euro. Amenda a fost aplicată pentru o serie de practici care au forțat turiștii să cumpere bilete la prețuri semnificativ mai mari de pe platforme care adăugau servicii precum ghizi turistici sau evitarea cozilor, a precizat autoritatea.

Șase operatori de turism cu sediul în Italia, Germania, Țările de Jos și Irlanda au fost amendați suplimentar pentru utilizarea de boți și alte sisteme automate pentru a cumpăra cantități mari de bilete, făcându-le indisponibile pentru turiștii singuri, scrie The Associated Press.

 

SOFIA

Parlamentul bulgar a luat decizia fără precedent de a furniza gratuit medicamente pentru tratarea infecțiilor virale acute și antibiotice pentru copiii în vârstă de până la șapte ani.

Autoritățile de la Sofia au fost supuse unei presiuni publice puternice din partea organizațiilor neguvernamentale care lucrează în domeniul sănătății copiilor. Acestea au insistat ca statul să plătească antibioticele, corticosteroizii și medicamentele pentru infecțiile virale acute, care, dacă ar fi luate acasă, ar duce la evitarea spitalizării copiilor. În conformitate cu noua lege, statul va finanța doar cele mai ieftine medicamente analoge, iar dacă medicul și părinții decid să utilizeze o alternativă mai scumpă, aceștia vor plăti diferența de preț.

Cu două luni înainte de luarea deciziei politice privind medicamentele gratuite, organizațiile societății civile au publicat un studiu la scară largă care arată că familiile bulgare cheltuiesc în medie 280 de euro pe an pe medicamente pentru fiecare copil, scrie Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: