Liderii PSD și PNL au decis în ședința coaliției de luni mai multe candidaturi comune în mari orașe în care acum există primari USR. Astfel, PNL l-a desemnat miercuri pe George Scripcaru candidat la Primăria Brașov. Acesta va fi susținut și de PSD, iar în zilele următoare ar putea fi anunțate noi candidaturi în orașe precum Bacău.
Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre strategia coaliției în teritoriu. Acesta a spus că PSD și PNL propun candidați comuni acolo unde primarul în funcție nu este de la nici unul dintre cele două partide și totodată, se apelează la oameni cu notorietate și intenție mare de vot.
„Cei de la PSD și PNL au spus că vor avea candidați comuni în acele zone în care primarul nu este de la PSD sau de la PNL. Era vorba în principiu despre orașele deținute de USR, respectiv de UDMR. În ceea ce privește UDMR-ul nu pare să existe foarte mult entuziasm, ar fi vorba despre Târgu Mureș și Satu Mare. În rest, peste tot unde vor fi candidați comuni sunt localități, orașe în care sunt primari USR, deci Timișoara, Brașov, Bacău.
Cred că la Bacău situația e puțin neclară și e posibil să meargă separat. În orice caz, la președinția Consiliului Județean și din câte am văzut PSD are candidat la primărie la Bacău. Deci probabil că intenția e aceeași.
Se apelează la persoane care au notorietate și intenție mare de vot. Victoria din septembrie 2020 a useriștilor a fost în multe cazuri surprinzătoare, acolo unde se confruntau cu peneliști, pentru că prezența la vot a fost foarte scăzută din cauza pandemiei. Acum Robu, Scripcaru au posibilitatea să-și ia revanșa și încearcă să facă asta mizând pe structurile celor două partide politice și pe grupările de susținere. Trebuie spus că primarii în funcție au prima șansă în continuare, chiar dacă sunt orașe competitive. Depinde foarte mult de campanie și de sinceritatea celor două partide în colaborarea lor în lupta împotriva primarului în funcție”, a spus Pîrvulescu.
Întrebat cum vede situația în Capitală, acolo unde, potrivit sondajelor de opinie, candidatul comun, Cătălin Cîrstoiu se află pe poziția a treia în intenția de vot, politologul a spus că poziția acestuia este foarte bună în acest moment.
„Într-unul din sondaje Cîrstoiu are 16% și în celălalt are 24%. Problema e că ambele sondaje sunt făcute în același timp, pe același număr de participanți, doar metoda de culegere a datelor e diferită. E pe locul trei în ambele sondaje, dar este doar la câteva zile după ce și-a anunțat candidatura. Deci aș putea spune că rezultatul este foarte bun, cu condiția ca ulterior partidele să-l susțină. Doamna Firea și domnul Burduja să susțină efectiv această candidatură.
E complicat momentan de spus ce se va întâmpla. Vorbim aici de notorietate, de imagine și mai ales de un anume tip de electorat care a fost până acum mobilizat. Nici măcar nu a început campania electorală, suntem în pre-campanie. Va conta dacă va face o campanie reală domnul Cîrstoiu. Acesta are o șansă doar în măsura în care cele două partide vor să facă o campanie reală. Este și un experiment pentru prezidențiale și ar fi cel puțin în interesul PSD să facă o campanie reală”, a mai spus politologul.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News