Studiu: Continuă erodarea democraţiei la nivel global

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: pixabay

Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemelor lor democratice, potrivit unui raport de referinţă privind democraţia în lume publicat joi, care apreciază că anul acesta s-a înregistrat cea mai lungă „recesiune democratică” , transmite AFP.

Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemelor lor democratice, potrivit unui raport de referinţă privind democraţia în lume publicat joi, care apreciază că anul acesta s-a înregistrat cea mai lungă „recesiune democratică” , transmite AFP.

„Este al şaselea an consecutiv în care am văzut mai multe democraţii în declin decât făcând progrese”, a declarat pentru AFP Michael Runey, coautor al raportului realizat de IDEA International, institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală.

El adaugă că această tendinţă reprezintă cea mai lungă „recesiune democratică” pe care organizaţia a observat-o de când a început să colecteze date, în 1975.

Pentru a produce aceste rapoarte şi a evalua situaţia democraţiilor din întreaga lume, think tank-ul, care acoperă majoritatea ţărilor din lume, foloseşte mai mulţi indicatori democratici, cum ar fi libertăţile civile, independenţa judiciară şi participarea politică.

Potrivit raportului,”bazele democraţiei slăbesc în întreaga lume”, cu probleme „de la alegeri viciate la drepturi restricţionate”.

Din cele 173 de ţări studiate, 85 au avut rezultate slabe la cel puţin „un indicator cheie al performanţei democratice în ultimii cinci ani”.

În ceea ce priveşte reprezentarea, raportul indică „un declin notabil”, în special în domeniul alegerilor şi al bunei funcţionări a parlamentelor, dar şi al principiului statului de drept, inclusiv al independenţei sistemelor judiciare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL