Summitul care marchează cei 75 de ani de existenţă ai NATO începe marţi, la Washington

NATO SUMMIT 2023
Foto: nato.int

Preşedintele Joe Biden şi omologii săi din NATO se întâlnesc la Washington în această săptămână pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizaţii de securitate din lume, chiar în timp ce Rusia îşi accentuează avantajul pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Associated Press.

Summitul de trei zile, care începe marţi, se va concentra asupra modalităţilor de a reasigura Ucraina de sprijinul durabil al NATO şi de a oferi cetăţenilor săi obosiţi de război speranţa că ţara lor ar putea supravieţui celui mai mare conflict terestru din Europa din ultimele decenii.

O mare parte din ceea ce poate face NATO pentru Ucraina şi, într-adevăr, pentru securitatea globală, este înţeleasă greşit. Adesea, alianţa este considerată ca fiind suma tuturor relaţiilor SUA cu partenerii săi europeni, de la impunerea de sancţiuni şi alte costuri Rusiei până la trimiterea de arme şi muniţii. Dar, ca organizaţie, misiunea sa se limitează la apărarea prin mijloace militare a celor 32 de ţări membre – după modelul jurământului sacru al celor Trei Muschetari: toţi pentru unul, unul pentru toţi – şi la angajamentul de a ajuta la menţinerea păcii în Europa şi America de Nord. Asta înseamnă, de asemenea, să nu fie târâtă într-un război mai amplu cu Rusia, înarmată nuclear.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: