Temperaturi năucitoare anunțate în Grecia. Zonele pentru care s-a emis alertă roșie

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Serviciul Meteorologic Național al Greciei, EMY, a emis o alertă roșie cu privire la valul prelungit de căldură prognozat să lovească țara cu temperaturi extrem de ridicate, ajungând până la 43 de grade Celsius începând de miercuri, 12 iulie 2023.

Valul de căldură a primit numele de Cleon și este inclus în categoria Fenomenelor Meteorologice Periculoase, cu o durată de cel puțin șase zile.

Se prognozează că temperaturile ridicate vor atinge un vârf vineri și sâmbătă, 14-15 iulie, când vir ajunge la 42°-43 °C. Conform datelor disponibile, de duminică se va înregistra o mică scădere a temperaturilor maxime, dar acestea vor rămâne la niveluri ridicate cel puțin o săptămână.

Zona extinsă de presiune atmosferică ridicată care acoperă coasta Africii și vestul și centrul Mediteranei, însoțită de mase de aer foarte calde, se întinde treptat către est începând de miercuri (12 iulie 2023) până la începutul săptămânii viitoare. Acest val de căldură poartă numele de CLEON și este inclus în categoria Fenomenelor Meteorologice Periculoase, având o durată de cel puțin șase zile, cu zile mai calde vineri (14 iulie 2023) și sâmbătă (15 iulie 2023).

Miercuri, 12 iulie

Temperaturile ridicate vor prevala în special în regiunile continentale centrale și sudice. Valoarea maximă a temperaturii va ajunge la:

în regiunile continentale nordice 36°-37° C, iar în Macedonia centrală 37°-38° grade Celsius.

în restul teritoriului continental 38 până la 39 de grade Celsius, iar în zona Sterea și Tesalia 40 de grade Celsius.

în insule 32 până la 33 de grade Celsius, iar în Insulele Ionice, Dodecaneze și sudul Cretei 35 de grade Celsius.

Joi, 13 iulie

Temperaturile ridicate vor prevala în aproape întreaga țară:

În regiunile continentale nordice, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 37 până la 38 de grade Celsius, iar în Macedonia centrală și interiorul Epirului la 39 până la 40 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor oscila între 27 și 29 de grade Celsius.

În restul teritoriului continental, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 39 până la 40 de grade Celsius, iar în zona Sterea și Tesalia la 41 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi în jurul a 28 până la 30 de grade Celsius.

În insule, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 33 până la 35 de grade Celsius, iar în Insulele Ionice, insulele din estul Mării Egee, Dodecaneze și sudul Cretei la 36 până la 37 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor oscila între 25 și 27 de grade Celsius.

Vineri, 14 iulie

Temperaturile ridicate vor atinge vârful:

În regiunile continentale nordice, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 38 până la 39 de grade Celsius, iar în Macedonia centrală și interiorul Epirului la 40 până la 41 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi în jurul a 28 până la 30 de grade Celsius.

În restul teritoriului continental, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 40 până la 41 de grade Celsius, în interiorul Stereei la 41-42 de grade Celsius și în interiorul Tesaliei la 43 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor oscila între 28 și 31 de grade Celsius.

În insule, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 35 până la 36 de grade Celsius, iar în Insulele Ionice, insulele din estul Mării Egee, Dodecaneze și sudul Cretei la 37 până la 40 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor oscila între 27 și 29 de grade Celsius.

Sâmbătă, 15 iulie

Se vor menține temperaturi foarte ridicate.

În regiunile continentale nordice, valoarea maximă a temperaturii va ajunge la 38 până la 39 de grade Celsius, iar în Macedonia centrală și interiorul Epirului la 40 până la 41 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi în jurul a 30 de grade Celsius.

În restul teritoriului continental, valoarea maximă a temperaturii va fi de 40 până la 41 de grade Celsius, în interiorul Stereei și Peloponezului de 41 până la 42 de grade Celsius și în interiorul Tesaliei de 43 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor oscila între 29 și 31 de grade Celsius.

În insule, valoarea maximă a temperaturii va fi de 36 până la 37 de grade Celsius, iar în Insulele Ionice, insulele din estul Mării Egee, Dodecaneze și sudul Cretei de 38 până la 39 de grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi în jurul a 28 până la 30 de grade Celsius.Conform ultimei prognoze, deși există o ușoară scădere a temperaturii duminică, 16 iulie, condițiile de val de căldură vor persista până la începutul săptămânii viitoare, potrivit keeptalkinggreece.com.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Citește și: