Țigările se scumpesc a doua oară de la începutul anului. Există riscul creșterii vânzărilor la negru

TIGARA
Sursă foto: Freepik

Comercianții au fost anunțați de către unii producători că vor crește prețurile cu un leu pe pachet. E a doua scumpire de la începutul anului, în contextul în care și accizele sunt mai mari ca anul trecut. Consultanții fiscali avertizează însă că din cauza scumpirilor repetate există riscul să crească și mai mult comerțul la negru. Atenție, fumatul dăunează grav sănătății!

La începutul anului, Guvernul a stabilit o acciză de aproape 673 de lei pentru o mie de țigarete, mai mare decât cea de anul trecut. De la 1 aprilie, Ministerul de Finanțe a crescut una dintre componentele accizei, fără a influența însă valoarea totală. Chiar și așa, unii producători de țigări au anunțat că vor crește prețurile.

Comercianții au primit deja listele cu prețurile majorate la unele sortimente de țigări.

Cătălin Scarlat, proprietarul mai multor magazine de proximitate din București: Săptămâna trecută, undeva la jumătatea săptămânii, am primit notificările și lista de prețuri. Practic, fiecare pachet de țigări va fi scumpit cu un leu începând de astăzi. Produsele de vapat și cele cu aparate de încins nu se scumpesc deocamdată.

Unul dintre cei mai mari producători de țigări a raportat deja către Ministerul de Finanțe că va crește prețurile din 8 aprilie. La scurt timp, și alte companii concurente au anunțat comercianții că vor urma scumpiri.

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte, Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: S-au primit înştiinţări. Este a doua creştere de preţuri. Am avut o creştere de preţuri în ianuarie cu un leu şi mai avem o creştere acum cu încă un leu. Pe noi nu ne întreabă dacă ne convine preţul de achiziţie, dacă ne convine preţul de vânzare. Dacă nu ne convine, nu mai comercializăm ţigări.

Producătorii de țigări nu au anunțat public motivul scumpirilor.

Economiștii nu exclud ca odată cu creșterea accizelor să ia amploare și comerțul la negru.

Adrian Bența, consultant fiscal: Există riscul să crească piața neagră. Accizele de la țigarete împreună cu TVA au o pondere de 60%-70% în totalul prețului de vânzare. Prin urmare, în momentul când taxele sunt mari, tendința de a eluda acele taxe există.

Sumele alocate pentru tutun și alcool reprezintă a patra cea mai mare cheltuială lunară de consum, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL