Tîlvăr: România şi Italia – efort comun pentru gestionarea ameninţărilor la adresa securităţii din toate direcţiile

NEWS.RO/ANGEL TÎLVĂR
Sursa foto: ANGEL TÎLVĂR / Facebook

România şi Italia trebuie evalueze şi să gestioneze în comun ameninţările la adresa securităţii, a transmis ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, care a efectuat o vizită de lucru în peninsulă în perioada 24 – 27 septembrie, subliniind că este necesar un efort comun.

El a avut întrevederi cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Senatul italian, Stefania Craxi, şi cu amiralul Giacinto Ottaviani, şeful Centrului pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării.

Potrivit unui comunicat al MApN transmis miercuri, cooperarea în domeniul apărării în cadrul NATO şi UE, războiul din Ucraina şi evoluţia situaţiei de securitate de la Marea Neagră au fost temele abordate la întâlnirea dintre ministrul român al Apărării şi preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Senatul italian.

„Apreciez că este foarte important să consolidăm cooperarea dintre ţările noastre pe dimensiunea parlamentară a apărării, în acest context al provocărilor care se manifestă la adresa securităţii şi stabilităţii spaţiului european şi euro-atlantic”, a afirmat oficialul român, conform sursei citate.

Cei doi oficiali au exprimat solidaritatea şi angajamentul pentru o contribuţie substanţială la eforturile aliate de consolidare a Flancului estic al NATO, precum şi susţinerea unei „abordări omnidirecţionale” a ameninţărilor ce provin din sudul Alianţei.

„Aşa cum România este la graniţa de est a UE şi a Alianţei Nord-Atlantice şi cunoaşte foarte bine tipurile de provocări şi riscuri cu care se confruntă regiunea Mării Negre, aşa este şi cazul Italiei, ca ţară mediteraneeană, care resimte efectul şi implicaţiile directe ale ameninţărilor ce provin din sud. Împreună, putem completa evaluarea întregului spectru de ameninţări la adresa securităţii spaţiului euro-atlantic, inclusiv printr-o abordare integrată, comprehensivă şi cuprinzătoare a eforturilor noastre comune în acest sens. Este necesar un efort comun pentru gestionarea ameninţărilor existente la adresa securităţii provenite din toate direcţiile”, a menţionat Tîlvăr.

El a vizitat Centrul pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării, prilej cu care s-a întâlnit cu amiralul Giacinto Ottaviani, discuţiile vizând extinderea dialogului strategic în domeniul securităţii şi apărării pe dimensiunea educaţiei.

În acest context, cei doi oficiali au subliniat importanţa dezvoltării colaborării privind formarea personalului militar şi civil, precum şi a cercetării în domeniul politicilor de apărare şi securităţii.

„Există potenţial şi perspective foarte bune de consolidare a relaţiilor româno-italiene în domeniul apărării, inclusiv pe dimensiunea educaţiei şi cercetării, iar în perioada următoare suntem angajaţi în întărirea parteneriatului dintre Centrul pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării de la Roma şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti, prin explorarea unor modalităţi concrete de colaborare, în scopul formării şi perfecţionării personalului militar şi civil din cele două ministere de resort”, a declarat Angel Tîlvăr, conform MApN.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: