Româncele care îngrijesc bătrâni în Italia sau în alte țări occidentale pot ajunge să câștige lunar și în România echivalentul acelorași sume. Este și motivul pentru care multe se întorc acasă, potrivit Stirileprotv.ro.
Este concluzia agențiillor de plasare a forței de muncă, care spun că tot mai multe românce care lucrau în domeniu vin să muncească în România, în contextul în care și cererea de îngrijitori la domiciliu pentru persoane în vârstă – spun asistenții sociali – a fost uriașă în ultimele luni.
„Nu vreau să mă duc la azil de bătrâni, asta e clar! Și dacă forțat mă duce, nu stau.”, spune Edit Moroz, pensionară.
Recentele scandaluri cu azilele de bătrâni par să fi influențat multe astfel de decizii.
Cum cererea pentru îngrijitori la domiciliu a crescut, sumele oferite pentru astfel de joburi au urcat undeva până la 4.000, chiar 5.000 de lei lunar.
Cifra pare tentantă pentru femeile care se gândeau să facă o astfel de muncă în străinătate și care, în noul context, rămân să lucreze în țară.
„Sunt multe oferte pentru că oamenii bătrâni nu vor să meargă la azil. Să fac mâncare, să fac curățenie, tot ce ține de asta… și m-au plătit domnește. O dată la două săptămâni îmi dădeau banii… două mii de lei.”, spune, la proTV, Nastasia Vîtcă, îngrijitoare la domiciliu.
„Se câștigă și aici la noi”
Și persoanele care aveau deja în grijă de vârstnici în străinătate sunt tentate să se întoarcă în țară, atâta timp cât pot câștiga la fel ca acolo. Cele mai multe vin din Italia.
„În Italia eram badantă, stăteam zilnic cu o bătrână, mergeam și făceam și menaj. Se câștigă și aici la noi”, mărturisește Manuela Tudor, fostă badantă în Italia.
„La un program full time, de opt ore pe zi, salariul porneşte de la 3.500 de lei”, spune Aurelia Coman, reprezentanta unei agenții de lucrători casnici. Dar sumele pot urca până aproape de cele câștigate de badante în Italia.
La nivel național, nu există însă o evidență clară a persoanelor care acordă asistență la domiciliu celor în vârstă, pentru că cele mai multe sunt plătite la negru, iar faptul că nu beneficiază de plata asigurărilor de sănătate și a contribuției la fondul de pensii e un dezavantaj.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News