Transnistria ar urma să ceară astăzi alipirea la Rusia

Sursa foto: pixabay

Zi decisivă pentru Transnistria. Astăzi va avea loc congresul aşa zişilor deputaţi de la Tiraspol, şedinţă în care ar putea cere alipirea la Rusia. Oficialii de la Chişinău cred însă că acest lucru nu se va întâmpla, ci este doar „o fumigenă” lansată de Kremlin. De la Bucureşti, premierul Ciolacu spune că interesul Moscovei pentru regiunea separatistă a crescut constant după declanşarea războiului din Ucraina.   

Toţi ochii sunt aţintiţi spre Transnistria zilele acestea. Asta după ce deputaţii din proclamata republică moldovenească nistreană ar urma să se reunească astăzi şi să ceară alipirea la Rusia în baza referendumului organizat în 2006. Deocamdată, pe agendă nu există acest subiect, dar în capitalele europene discuţiile sunt în toi.

Marcel Ciolacu, premier România: Uitaţi-vă la dinamica războiului din Ucraina şi a interesului din ce în ce mai crescând a Federaţiei Ruse măcar politic să gestioneze Transnistria şi sunt ferm convins că ştiţi la fel de bine ca mine ce va urma. Avem o obligaţie politică faţă de românii noştri din Republica Moldova.

Serviciile de informaţii militare de la Kiev susţin că la Tiraspol nu există intenţia de a cere Rusiei anexarea regiunii separatiste. Ar fi o scamatorie regizată de Moscova pentru a induce panică, spune şi preşedintele parlamentului moldovean, Igor Grosu.

Igor Grosu: Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin.

Transnistria depinde din punct de vedere economic de Republica Moldova şi se supune de la 1 ianuarie condiţiilor vamale de la Chişinău, decizie care a deranjat Tiraspolul.

Angela Grămadă, analist: Este vorba despre acele modificări de taxe ale codului vamal, taxele de import şi aici au de suferit şi cei din regiunea transnistreană, deci, scad şi sumele care ajung în bugetul aşa zisului regim separatist.

Această nemulţumire este speculată de Rusia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL