Ucraina: Cel puţin unsprezece morţi în regiunea Harkov, după atacuri ruseşti

Sursă foto: X

Cel puţin unsprezece persoane au murit, duminică, în urma unor bombardamente în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, ţinta unei noi ofensive ruseşti începând din 10 mai, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.

Asaltul terestru lansat de armata rusă în această zonă de frontieră, după o intensificare a atacurilor aeriene, a permis armatei ruse să obţină cele mai mari câştiguri teritoriale de la sfârşitul anului 2022. Kievul susţine că avansul rusesc a fost acum oprit, dar Moscova neagă acest lucru.

Duminică, şase persoane, inclusiv o femeie însărcinată, au murit, una este dată dispărută şi alte 27 au fost rănite când un centru de recreere de la periferia Harkovului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit de tiruri de rachete din regiunea rusă vecină Belgorod, au anunţat oficiali ucraineni.

„Printre răniţi se numără un poliţist şi un şofer de ambulanţă care merseseră să ajute oamenii după primul atac”, a explicat procuratura din Harkov, acuzându-i pe ruşi că au recurs „din nou” la tactica mortală a loviturilor succesive.

Acelaşi loc a fost de fapt vizat la 20 de minute după sosirea forţelor de ordine şi a salvatorilor, a precizat poliţia.

Rusia a fost criticată în repetate rânduri pentru că a efectuat lovituri duble, care constau în bombardarea unei zone o dată şi apoi o a doua oară când serviciile de urgenţă au ajuns la faţa locului.

La scurt timp după aceea, cinci civili şi-au pierdut viaţa şi nouă au fost răniţi în multiple atacuri cu rachete asupra satelor Novoossynove şi Kivcharivka, a deplâns guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacţionat solicitând „două sisteme Patriot pentru Harkov”, sisteme americane de apărare antiaeriană care ar „schimba fundamental situaţia”.

Trupele ruseşti au eşuat în tentativa lor de a cuceri regiunea Harkov în 2022. Dar tocmai au deschis un nou front acolo cu artilerie şi lovituri aeriene, forţând mii de oameni să fugă.

Inamicul a reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est înainte de a fi oprit de ucraineni, a asigurat vineri, într-un interviu acordat AFP, Zelenski..

Cu toate acestea, Ucraina se pregăteşte pentru o nouă serie de atacuri, preşedintele ZelenskI declarând pentru AFP că ceea ce se întâmplă în prezent în apropiere de Harkov ar putea fi doar „primul val” al unei ofensive mai ample.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: