UE anunţă deschiderea unui coridor maritim pentru transportul ajutoarelor umanitare către Gaza

Sursa foto: Wikimedia Commons

UE a anunţat deschiderea unui coridor maritim în acest weekend pentru transportul ajutoarelor umanitare din Cipru către Gaza, în cursa pentru a opri foametea care deja duce la pierderi de vieţi, conform The Guardian.

„Suntem acum foarte aproape de deschiderea coridorului, sperăm în această duminică. Şi sunt foarte bucuroasă să văd că o operaţiune pilot iniţială va fi lansată astăzi”, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, reporterilor, după ce a vizitat instalaţiile portuare din portul cipriot Larnaca, punctul de plecare pentru transporturile de ajutoare

O livrare pilot este de aşteptat să plece sâmbătă, cu o navă operată de un grup spaniol de căutare şi salvare, Open Arms, cu hrană oferită de organizaţia de caritate World Central Kitchen.

„Astăzi ne confruntăm cu o catastrofă umanitară în Gaza şi suntem alături de civilii nevinovaţi din Palestina”, a spus Von der Leyen.

UE a spus că transporturile vor merge direct în Gaza, la 210 mile marine distanţă, dar nu a precizat unde vor ateriza sau descărca, sau cum vor fi distribuite alimentele de la punctul de sosire. De asemenea, nu era clar care este legătura dintre transporturile din weekend şi planul SUA, anunţat de preşedintele Joe Biden joi seară, de a construi un doc plutitor în largul ţărmului Fâşiei Gaza în următoarele câteva săptămâni pentru a primi transporturi de ajutoare din Cipru.

Von Der Leyen nu a menţionat planul SUA în declaraţiile sale de la Larnaca, iar preşedintele SUA nu a menţionat livrările planificate pentru acest weekend în discursul său privind starea Uniunii, rostit în Congres.

Vineri, SUA, UE şi alte ţări implicate în efort şi-au anunţat oficial sprijinul pentru coridorul de ajutor maritim, construit în jurul unei propuneri, Iniţiativa Amalthea, dezvoltată de Cipru din noiembrie, care descrie un mecanism pentru efectuarea de transporturi sigure către Gaza.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL