Uleiul de măsline este din ce în ce mai scump, inclusiv în țări producătoare

Sursa foto: Pexels

Uleiul de măsline este din ce în ce mai scump. Și asta nu se întâmplă doar la noi în țară, ci și în zonele unde se produce uleiul de măsline. În Spania, acest produs este denumit „aurul lichid” și a devenit cel mai furat aliment din supermarketuri.

Preţurile au crescut brusc după seceta de anul trecut din sudul ţării, care a afectat recolta de măsline, acesta fiind motivul pentru care spaniolii evită să-l mai pună în coșul de cumpărături și eventual îl achiziționează de pe piața neagră.

Un lanț de supermarketuri din Peninsula Iberică a făcut un studiu cu cele mai furate alimente și după băuturile spirtoase se află uleiul de măsline, iar pe locul 3 este șunca iberico.

Prețul uleiului s-a triplat în Spania

Un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care costă mai puţin de 5 euro în urmă cu patru ani, ajunge acum la 14 euro. Deci este cumva o triplare de preț în doar câțiva ani.

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline și teoretic ar trebui să aibă prețuri bune pe plan local, asta pentru că nu plătești taxe de import, de transport și alte impozite. Dar iată că nu este chiar așa.

Din cauza furturilor, lanțurile de supermarketuri iau fel și fel de măsuri ca să își protejeze marfa. În unele magazine, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie să fie îndepărtate de către angajați, iar în altele bidoanele mari de cinci litri cu ulei de măsline au fost legate cu lanțuri între ele şi apoi puse lacăte pe rafturi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL