Uniunea Europeană acordă Egiptului mai multe miliarde de euro, pentru a stopa fluxurile de migranţi către Europa

Sursă foto: europa.eu

Uniunea Europeană a anunţat că va acorda 7,4 miliarde de euro Egiptul, ca parte a eforturilor de a stopa fluxurile de migranţi către Europa, care au fost criticate de grupurile de drepturi, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Acordul, care ridică relaţia Uniunii Europene cu Egiptul la ”un parteneriat strategic”, a fost anunţat în timp ce o delegaţie de lideri a vizitat Cairo. Acesta este conceput pentru a stimula cooperarea în domenii precum energia regenerabilă, comerţul şi securitatea, oferind, în acelaşi timp, granturi, împrumuturi şi alte finanţări în următorii trei ani, pentru a sprijini economia Egiptului.

Finanţarea propusă include 5 miliarde de euro în împrumuturi concesionale şi investiţii de 1,8 miliarde de euro, potrivit unui rezumat al planului publicat de UE. În plus, 600 de milioane de euro ar fi furnizate sub formă de granturi, inclusiv 200 de milioane de euro pentru gestionarea problemelor legate de migraţie.

Guvernele europene s-au îngrijorat de mult timp de riscul instabilităţii în Egipt, o ţară cu 106 milioane de locuitori care are dificultăţi să atragă valută şi unde problemele economice au împins un număr tot mai mare de persoane să migreze în ultimii ani.

Inflaţia s-a apropiat de maxime record şi mulţi egipteni spun că au probleme să se descurce. În ultima lună, însă, presiunea financiară asupra guvernului s-a diminuat, deoarece Egiptul a încheiat un acord record pentru investiţii din Emiratele Arabe Unite, şi-a extins programul de împrumuturi cu FMI şi şi-a devalorizat puternic moneda.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL