UPDATE, ORA 21.12
Premierul Marcel Ciolacu va avea luni dimineaţa o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.
Conform sursei citate, întâlnirea este programată pentru ora 9,30, la Palatul Victoria.
Proteste au loc duminică seara, în afară de zona Capitalei, şi la Constanţa, Braşov şi Ploieşti.
UPDATE, ORA 19.57
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, după discuțiile cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor, că „sunt o parte dintre măsuri cu care am fost de acord”. El a precizat însă că nu se pot lua măsuri care să încurajeze evaziunea fiscală.
„Am precizat că orice măsură care ține de orice jalon și orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor, pentru că CE are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor.
Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că vizează interesul dumnealor, dar și interesele strategice ale României.
Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât ține protestul, țin de angajamentul cu CE. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care le vom discuta cu Comisia. Nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar e de bun simț să le prezentăm.
În privința RCA, trebuie discutat în continuare cu ASF. Inducerea unui risc de faliment în domeniul asigurărilor nu-i lipsește României.
Cu toată prețuirea și înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să ducă la accentuarea evaziunii fiscale. Sunt șase măsuri cu care am fost de acord, de exemplu legea prevenției să fie aplicată numai pentru acele fapte care țin de evaziunea fiscală, partea de digitalizare. (…) Ar fi un vot de blam pe care ni-l dăm noi dacă luăm măsuri care afectează combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor, după întâlnirea cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor.
La rândul lor, protestatarii au anunțat că negocierile au eșuat și că nu s-a găsit nicio soluție pentru ei, astfel că „protestele vor continua la nesfârșit”.
UPDATE, ORA 18.52
După cinci zile de proteste, reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor au mers duminică la Ministerul Finanţelor după ce sâmbătă aceştia au discutat cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Transporturilor. După o amânare, negocierile s-au încheiat fără niciun rezultat.
Reprezentanții protestatarilor au ieșit de la negocierile cu Ministerul Finanțelor și au anunțat că nu s-a ajuns la nicio înțelegere, guvernanții motivând că nu pot face nimic din cauza Comisiei Europene. Protestatarii au spus că în aceste condiții vor continua protestul pe termen nedeterminat.
„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR„, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.
Protestatarii au declarat că „nu mai pot susține jugul impus de autorități” și că nu au fost consultați atunci când decidenții au majorat datoria publică. „Noi nu suntem sponsorii statului român”, „Toți suntem români și ar trebui să o dăm cu reveneală”, „Trebuie să ne punem mintea la treabă”, au fost doar câteva dintre declarațiile protestatarilor.
Un draft al măsurilor propuse de ASF pentru transportatori privind RCA prevede posibilitatea de suspendare a contractului, de plată în rate, modificarea modului de calcul al tarifului pentru polițe pe perioade mai mici de 12 luni.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redactat o serie de propuneri pentru transporatori în privința RCA, între care posibilitatea de suspendare a contractului, de plată în rate, modificarea modului de calcul al tarifului pentru polițe pe perioade mai mici de 12 luni, potrivit unui document consultat de G4Media.ro, cu măsurile propuse.
Astfel, ASF propune revizuirea sistemului bonus-malus – în vederea unei mai bune încadrări în clasele de bonus-malus existente în funcție de tipul daunelor produse, având ca obiectiv scăderea tarifului de primă RCA la B0 (asigurat fără istoric de daunalitate).
UPDATE, ORA 18.12
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers pe DN 15, între localităţile Câmpia Turzii şi Luna din judeţul Cluj, precum şi pe DN 2, în Vama Siret din judeţul Suceava.
IGPR le recomandă şoferilor să evite aceste zone.
UPDATE, ORA 17.12
Este scandal uriaș în Vama Siret şi în mai multe zone din ţară, acolo unde transportatorii și fermierii au blocat traficul pe mai multe sensuri de mers.
Traficul în Vama Siret este complet blocat. Protestatarii s-au luat la ceartă cu ucrainienii care au vrut să intre în România. Ajuns acolo și prefectul județului, a fost primită cu huiduieli.
Au venit şi câțiva militari într-un convoi militar, care au cerut să treacă. Protestatarii au fost de acord să îi lase, însă pur și simplu nu au pe unde să se deplaseze, pentru că ambele sensuri de mers sunt blocate de zeci de camioane și de utilaje agricole care au venit aici în semn de protest.
Foarte mulți fermieri pur și simplu au lăsat utilajele la vamă și s-au îndepărtat de ele pentru a nu mai veni nimeni să-i oblige să plece.
Mai mult, la Punctul de Trecere a Frontiere Siret au venit pietonal mai mulți ucrainieni care au intrat în țară. Mulți dintre ei se grăbeau spre aeroport, însă au trebuit să plece pe jos pentru că nu li s-a permis plecarea.
A venit inclusiv prefectul județului Suceava. La un moment dat a stat de vorbă cu protestatarii, le-a spus acestora că-i așteaptă la prefectură pentru a discuta revendicările lor. Însă cei mai mulți dintre oameni au spus că vor ca să blocheze întreg traficul și îl vor debloca numai dacă vor primi un răspuns favorabil la solicitările lor.
În clipa de față sunt circa 200 de utilaje și camioane în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Așadar, situația este extrem de complicată și asta pentru că deocamdată traficul este blocat complet.
UPDATE, ORA 15.13
Circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat, cu viteză redusă, pe DN2, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, din cauza autovehiculelor transportatorilor şi fermierilor, care protestează pentru anumite revendicări socio-profesionale, pe banda unu a ambelor sensuri de mers, transmite Centrul Infotrafic din IGPR.
Din acest motiv, sursa citată recomandă conducătorilor auto să evite această zonă şi să folosească rutele alternative: direcţia Urziceni – Bucureşti: DN 2 – DJ 100 – DJ 200, prin loc. Ştefăneştii de Jos; direcţia Bucureşti – Urziceni: DN CB – DJ 100 – DJ 300, prin loc. Găneasa.
Pe de altă parte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat organizarea unor proteste în luna ianuarie, dacă nu se vor finaliza discuţiile cu autorităţile în legătură cu problemele din transport şi din piaţa de asigurări, dar nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu Guvernul, precizează organizaţia duminică, printr-un comunicat.
„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) salută orice protest democratic, fără implicarea factorului politic şi fără anarhie! Soluţia este continuarea dialogului cu autorităţile. Scopul nostru este să obţinem modificări legislative în favoarea românilor şi a economiei României, nu să dăm jos guverne sau să punem guverne. COTAR a anunţat organizarea unor proteste în luna ianuarie, dar nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu Guvernul. Din punctul nostru de vedere, aceste proteste, chiar spontane fiind, nu trebuie să degenereze şi nu trebuie să se transforme în anarhie. Noi toţi, transportatori, agricultori şi alte categorii din industrie trebuie să ne punem la masa discuţiilor, pentru negocieri”, arată sursa citată.
UPDATE, ORA 11.39
Reprezentanţii protestatarilor din transporturi şi agricultură nu s-au prezentat la întrevederea de la Ministerul Finanţelor de la ora 11.00 şi au solicitat amânarea discuţiilor pentru duminică, la ora 14.00.
„Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegaţia acestora nu s-a prezentat la întrevedere şi a solicitat amânarea discuţiilor pentru ora 14.00. Reprezentanţii MF rămân deschişi la orice propunere de reprogramare a întâlnirii sau la stabilirea unei noi modalităţi de comunicare pentru a aborda revendicările şi problemele ridicate”, arată comunicatul de presă al Ministerului de Finanţe.
Din partea Ministerului Finanţelor s-au prezentat la întâlnirea de duminică dimineaţă, care a fost reprogramată, ministrul Marcel Boloş Nicoleta Cârciumaru, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, secretarul de stat Carmen Moraru, secretarul general adjunct Petronel Munteanu, dorectorul general al direcţiei generale de legislaţie fiscală şi reglementări vamale şi contabile Iulian Ardeleanu, Teodor Georgescu, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Ion Cupa, preşedintele Autoritatăţii Vamale Române, Claudiu Ardeleanu, director general Proceduri Vamale in Domeniul Produselor Accizabile, Marcel Mutescu, director general a l Managementului Riscului şi Investigaţii Vamale, Alexandru Dudu, Director General Coordonare Control Vamal şi George Vascea, director general adjunct Coordonare Control Vamal.
Reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor au avut, sâmbătă, întrevederi cu ministrul Agriculturii Florin Barbu şi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
UPDATE, ORA 10.16
Unul dintre liderii transportatorilor şi fermierilor care protestează de cinci zile blocând şoselele de centură ale marilor oraşe, Dănuţ Andruş, a declarat sâmbătă seară, după întâlnirea avută cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), că nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun şi că cerinţele lor nu sunt de luat în calcul. La rândul său, preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, a afirmat că multe dintre solicitările protestatarilor erau şi acţiuni pe care noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară urma să le ia. Protestatarii au avut sâmbătă negocieri şi la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Transporturilor, iar duminică, de la ora 11, vor avea discuţii la Ministerul Finanţelor.
“Din păcate, nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun. Am cerut un pachet de măsuri concrete, cum văd dumnealor problemele noastre pentru că noi, cerinţele pe care le-am făcut, nu pot fi luate în calcul nicicum. Să sperăm că în zilele următoare vom primi un feedback din partea ASF-ului. Din punctul meu de vedere, neputinţa e la ea acasă”, a declarat Dănuţ Andruş, un lider al protestatarilor, la finalul discuţiilor de la ASF.
“Nu au venit cu date concrete. Cerinţele noastre nu sunt de luat în calcul. Nu se poate, nu se poate şi nu se poate. Deci lucrurile astea, atâta timp cât lobby-ul asiguratorilor este mai puternic decât lobby-ul populaţiei, suferă toată lumea. Asta este viaţa, nu putem face nimic”, a mai transmis Dănuţ Andruş.
“Cunosc agenda de probleme, cel puţin din spaţiul public, din ultimele zile, dar şi de la momentul la care am preluat în urmă cu două,trei săptămâni conducerea ASF. Multe dintre solicitările lor erau şi acţiuni pe care urmam eu, cât şi colegii mei din conducere să le luăm. Vorbim de controale, vorbim de audit, toate temele sunt pe masă (….) Toate aceste măsuri sunt gândite ca final rezultat sa fie reducerea RCA-ului”, a afirmat Alexandru Petrescu.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Reprezentanţi ai transportatorilor şi ai fermierilor merg duminică la Ministerul Finanţelor
Reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor merg duminică la Ministerul Finanţelor după ce sâmbătă aceştia au discutat cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Transporturilor.
Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei, potrivit Agerpres.
Grindeanu: Am şi semnat o minută împreună cu reprezentanţii lor. Sunt lucruri pe care le putem face
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a afirmat, sâmbătă seara, la finalul întâlnirii avute cu protestatarii, că a semnat o minută împreună cu reprezentanţii acestora şi a adăugat că sunt lucruri pe care le poate face şi pentru acestea s-a angajat.
Social-democratul a mai precizat că lucrurile care au fost asumate pot fi duse la bun sfârşit. Prin urmare, au fost stabilite şase puncte care pot fi implementate în termen de 30 de zile.
„Am şi semnat o minută împreună cu reprezentanţii lor. Sunt lucruri pe care urmare a acestor discuţii de aproximativ patru ore le putem face şi pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni care nu ţin doar de ministerul transporturilor probabil că vor fi discutate şi ştiu, spre exemplu, cu RCA se merge la ASF. Lucrurile care ţin de Ministerul Finanţelor am înţeles că vor fi discutate mâine de domnul ministru”, a afirmat Sorin Grindeanu, citat de News.ro.
El a menţionat că majoritatea protestatarilor doreşte să fie găsite soluţii pentru detensionarea situaţiei.
„La majoritatea covârşitoare am văzut dorinţa de a găsi soluţii, de a rezolva aceste puncte astfel încât lucrurile să se detensioneze. Ţin să fac această precizare pentru că nu vreau să fie interpretată altcumva. Lumea, cel puţin la Ministerul Transporturilor, şi din partea noastră, au fost mai mulţi colegi şi din partea protestarilor a căutat soluţii. Eu zic că pe ceea ce ne-am pus semnătura cu toţii putem să ducem la bun sfârşit”, a mai transmis ministrul Transporturilor.
Cele 6 puncte care urmează să fie implementate de Ministerul Transporturilor
„Astfel, în urma întâlnirii din 13 ianuarie 2024, dintre reprezentanţii MTI şi cei ai transportatorilor şi fermierilor s-au stabilit următoarele 6 puncte care, din perspectiva MTI, pot fi implementate, în termen de 30 de zile:
- Stabilirea unor culoare dedicate la frontiere şi în Portul Constanţa care să permită doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene (cele din afara UE vor trece pe un flux separat);
- Reglementarea aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei, în cazul în care timpii petrecuţi în aşteptare pentru trecerea frontierei depăşesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectivă;
- Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislaţia europeană şi din alte state membre ale UE, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor la maximum 5%;
- Stabilirea unor limite, în perioada campaniilor agricole, pentru autocamioanele care transportă cereale colectate din câmp către zonele de depozitare (distanţele se menţin în limita de 70 km, conform legii, iar tonajele pot fi depăşite cu maximum 10%- raportat la tonajele legal premise);
- Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară, în limita căreia se poate încheia tranzacţia;
- Identificarea unei soluţii privind sancţionarea doar a furnizor şi a destinatarului în cazul depăşirii încărcării camioanelor.
La discuţii, din partea MTI şi a Guvernului, au participat:
- Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu;
- Şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai Ghigiu;
- Consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Minel Ivaşcu;
- Directorul General al CNAIR, Cristian Pistol;
- Directorul General al ARR, Dorin Costel Ştefan;
- Directorul General ISCTR, Tudor Nişulescu;
- Directorul Direcţiei de Transport Rutier MTI, Adriana Kalapis;
- Directorul Direcţiei de Venituri şi Încasări CNAIR, Lucian Calmuş;
- Directorul Direcţiei Monitorizare şi Reglementări ISCTR, Mihăiţă Lian Vacarencu;
- Şef Birou Petiţii şi Reclamaţii ISCTR, Bogdan Voiculescu”, arată postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Transporturilor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News