UPDATE VIDEO Marcel Ciolacu, declaraţii comune cu premierul Bulgariei

Marcel Ciolacu si Nikolai Denkov
Marcel Ciolacu si Nikolai Denkov/ Guvernul Romaniei

UPDATE 12:22

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat vineri la Bucureşti că cele două state trebuie să finalizeze procesul de aderare la Schengen şi trebuie să îl finalizeze împreună, în discuţii atât la nivel politic cât şi la nivel de experţi cu aceste state care încă mai au anumite rezerve.

Premierul Bulgariei a declarat după întrevederea cu prim-ministrul României că este prima sa vizită, o vizită de lucru şi nu întâmplător are loc în România, pentru că suntem parteneri strategici şi avem un acord semnat în acest sens, existând câteva proiecte care trebuei realizate, fiind în beneficiul popoarelor noastre şi au şi o dimensiune europeană.

Nikolai Denkov a afirmat că în privinţa Schengen, sunt unanim de acord cu au îndeplinit toate criteriile impuse de Uniunea Europeană şi nu este întâmplător că avem o decizie pozitivă a Comisiei Europene, a Parlamentului European.

”Trebuie să finalizăm procesul şi trebuie să îl finalizăm împreună, în discuţii, atât la nivel politic cât şi la nivel de experţi cu aceste state care încă mai au anumite rezerve. Am făcut planuri concrete de acţiune între ministerele noastre de Interne, Poliţia de Frontieră, la nivel politic şi vom lucra împreună cu dvs pentru a se putea finaliza pozitiv acest proces”, a mai spus premierul bulgar, arătând că trebuie să fie atenţi în ceea ce le spun oamenilor din statele lor pentru că nu totul depinde de ei.

Denkov a arătat că există procese interne atât în Olanda cât şi în Austria asupra cărora nu au un control dar ceea ce depinde de ei este să facă totul pentru a spune lucrurile la nivel european şi guvernelor.

Premierul Bulgariei s-a referit şi la subiectul transporturilor, arătând că ”de ani de zile discutăm de al doilea pod la Ruse-Giurgiu.

”Este o direcţie foarte importantă, care lează Bulgaria de capitala Bucureşti. Această direcţie a dobândit o direcţie nouă odată cu începerea războiului din Ucraina, de către Rusia, face parte din direcţia logistică în ceea ce priveşte pregătirea apărării Flancului estic al NATO”, a mai arătat premierul Bulgariei, el arătând că au toate motivele pentru a accelera procesul de proiectare şi pregătire a acestui pod.

Premierul Bulgariei a menţionat că s-a pus problema ca în cel mai scurt timp posibil să se pună în funcţiune linia de feribot Ruse-Giurgiu pentru a ajuta acest trafic intens, legat de relaţiile de afaceri dezvoltate dintre cele două state şi decongestionarea traficului pe linie ecoonomică şi să ajutăm şi turiştii să circule în ambele direcţii. Denkov s-a referit şi la sectorul energiei, arătând că ambele state sunt în proces de tranziţie şi ştiu că aceasta va fi una de succes dacă vor fi legate sistemele energetice nu numai îtnre cele două ţări ci toată Peninsula Balcanică şi cu Ucraina şi Republica Moldova.

UPDATE 11:55

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în declaraţiile comune cu omologul său din Bulgaria, Nikolai Denkov, că au abordat subiectul extinderii spaţiului Schengen şi finalizării procesului de aderare a României şi Bulgariei cât mai curând posibil, şeful Executivului arătând că cele două ţări au făcut eforturi suplimentare pentru atingerea acestui obiectiv.

Am convenit menţinerea dialogului între noi, precum şi cu ceilalţi parteneri europeni, a mai spus Ciolacu. Premierul a precizat că a fost arătat în discuţii şi interesul ambelor părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu -Ruse.

Marcel Ciolacu a urat bun venit premierului Bulgariei şi a precizat că este extrem de onorat ca acesta să facă prima vizită bilaterală în România, după preluarea funcţiei.

”Am discutat astăzi cu domnul premier despre relaţiile excelente dintre ţările noastre, care acum sunt confirmate şi prin existenţa unui parteneriat strategic convenit în martie anul acesta de preşedinţii celor două state”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că au avut un schimb consistent de opinii cu privire la priorităţile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare, în beneficiul dezvoltării economice a celor două ţări.

”Discuţiile noastre au atins domenii de impact pentru cetăţenii noştri, precum transporturile sau energia. Vreau să semnalez interesul arătat de ambele părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu -Ruse”, a afirmat premierul României.

Marcel Ciolacu a arătat că ”în domeniul energetic au în vedere pe de o parte o mai bună interconectare a coridoarelor de transport al gazelor naturale, dar şi un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziţiei verzi”.

”Cu privire la agenda europeană, am abordat subiectul extinderii spaţiului Schengen şi finalizării procesului de aderare a României şi Bulgariei cât mai curând posibil. Deja, după instalarea recentă a guvernelor României şi Bulgariei, ţările noastre au făcut eforturi suplimentare pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus şeful Executivului.

”Suntem în continuare angajaţi în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migraţiei şi protejare a frontierelor externe. Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat, o dată în plus, că este un partener responsabil şi de încredere al UE în acest domeniu şi un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune. Am convenit menţinerea dialogului între noi, precum şi cu ceilalţi parteneri europeni. Personal, vreau să mulţumesc Spaniei, şi în special premierului Pedro Sanchez, pentru sprijinul deschis de a avansa cu acest dosar în eforturile comune de a adera la spaţiul Schengen”, a arătat Ciolacu.

Premierul a precizat că a discutat cu premierul Denkov despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, atât de profund afectată de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

” Am subliniat interesul de a continua cooperarea strânsă între România şi Bulgaria pentru promovarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre şi menţinerea în atenţia aliată a evoluţiilor de securitate din această regiune”, a mai spus el.

”În final, doresc să subliniez încă o dată faptul că o bună cooperare între autorităţile publice din ţările noastre, la toate nivelurile, este esenţială pentru avansarea proiectelor comune pe care România şi Bulgaria le au şi care sunt de mare interes pentru cetăţenii ambelor ţări. Închei prin a spune că ţările noastre au foarte multe lucruri în comun.

Dar, mai este un aspect care va întări cu siguranţă legăturile noastre. Dragă Nikolai, amândoi suntem prim-miniştri de puţină vreme. Nu ştiu cum e la dumneavoastră, însă eu n-am avut parte de nicio lună de graţie. Am intrat direct în foc, însă nu mă plâng, nici nu am fost silit de către nimeni şi mai ales ştiu că întotdeauna focul căleşte!”, a spus premierul în finalul declaraţiei.


UPDATE, ORA 09.24

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, aflat în vizită de lucru la Bucureşti.

Cei doi înalţi oficiali vor avea o întrevedere tete-a-tete, care va fi urmată de convorbiri în plenul celor două delegaţii oficiale.

––––––––––––––––

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, va efectua vineri o vizită oficială în România.

Şeful Executivului de la Sofia va fi primit de premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria

La finalul discuţiilor, cei doi prim-miniştri vor susţine declaraţii comune de presă.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL