USR pregătește un nou dezastru: privatizarea asigurărilor de sănătate

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR pregătește un nou dezastru pentru România și vrea să privatizeze asigurările de sănătate. După eșecul răsunător cu liberalizarea pieței de energie, care a umflat facturile cetățenilor și companiilor, USR-iștii vor să permită companiilor private să gestioneze banii pentru sănătate.

Parlamentarii USR, în frunte cu Claudiu Năsui, au depus un proiect de lege pentru privatizarea asigurărilor de sănătate și crearea unui „Pilon 2 al sănătății”. Adică asigurările de sănătate să fie gestionate de companii private, care vor decide ce servicii medicale să fie plătite și mai ales cu cât.

„USR propune ca fiecare contribuabil să poată alege unde vrea să direcționeze 50% din CASS pe salariul minim (165 de lei), în fiecare lună. Parlamentarii Cristina Prună, Adrian Wiener, Emanuel Ungureanu și Claudiu Năsui au depus un proiect prin care fiecare român să poată alege alt asigurător decât Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate”, spun USR-iștii. 

Claudiu Năsui vinde iluzia că acest proiect ar îmbunătăți sistemul de sănătate din România, deși nu modifică condițiile din spitale și nici nu contribuie la angajarea medicilor. O astfel de decizie nu face decât să transfere banii cetățenilor în buzunarele unor companii private de asigurări care vor urmări doar profitul.

„Dacă vrem să avem șansa să beneficiem de servicii reale de sănătate în România, trebuie să avem un Pilon 2 al sănătății, iar românii să nu mai fie prizonierii monopolului CNAS, ci să aibă dreptul de a alege altceva”, scrie Năsui pe rețelele de socializare.

Dezastrul liberalizării pieței de energie

USR a făcut astfel de promisiuni și atunci când a militat pentru liberalizarea pieței de energie. USR-iștii promiteau că, odată cu liberalizarea, prețurile la energie electrică și gaze vor scădea, deoarece va exista concurență și statul nu va mai reglementa prețurile. După doar câteva luni, toți românii au văzut că facturile s-au dublat sau chiar s-au triplat, iar Guvernul a fost nevoit să intervină cu scheme de compensare pentru a ajuta cetățenii și companiile.

„Acest lucru ține de normalitatea oricărei economii deschise. Concurența liberă și cât mai largă în orice domeniu nu poate avea la final decât efecte benefice pentru consumatori, fie că vorbim de calitatea produselor și serviciilor oferite, sau de prețuri”, spunea Cristina Prună, deputat USR, în decembrie 2020.

Beneficiile au fost doar pentru companiile din domeniul energetic, iar consumatorii au pierdut mai mulți bani. USR vrea să repete același dezastru și în domeniul sănătății.

Claudiu Năsui și fake news-uri

Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, nu este capabil să facă diferența între calitatea sistemului de sănătate și asigurările de sănătate. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are doar rolul de a deconta cheltuielile cu serviciile medicale, nu contribuie la modernizarea sistemului de sănătate și nu decide ce tratamente trebuie să aibă pacienții.

„În ultimii 17 ani cheltuielile statului pe sănătate au crescut de 5 ori pe fondul unui număr de pacienți care a tot scăzut cu (-37%). Ajustând pentru inflație, cheltuielile per pacient au crescut de 3.4 ori. Și totuși calitatea serviciilor medicale nu a crescut deloc. Dimpotrivă”, scrie Năsui fără să analizeze problema sistemului de sănătate.

Claudiu Năsui lansează mai multe fake news-uri în doar câteva rânduri. Problema sistemului de sănătate din România este chiar subfințarea. Cheltuielile statului cu sănătatea au crescut în ultimele decenii, dar asta pentru că salariile personalului medical și prețurile medicamentelor/serviciilor medicale au crescut foarte mult.

Claudiu Năsui, sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop
Claudiu Năsui, sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Statisticile UE arată că România este țara care investește cel mai puțin în sănătatea cetățenilor. Datele lui Năsui sunt unele care nu reflectă realitatea din România. Cheltuielile statului român sunt cu mult în urma statelor dezvoltate din Vest.

România a cheltuit 6,5% din PIB pentru sănătate – cel mai mic procent din rândul țărilor UE. Deși cheltuielile pentru sănătate au crescut sistematic în ultimii ani, în 2021, România a cheltuit pentru sănătate 1.663 euro pentru fiecare persoană  (valoare ajustată în funcție de diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare), mai puțin de jumătate din media UE de 4.030 de euro. Aceste date arată că USR-iștii nu au dreptate și pentru un sistem de sănătate modern trebuie să cheltuim mai mulți bani.

USR și afacerile cu big pharma

Vlad Voiculescu, pe vremea când era ministrul USR al sănătății, a încercat să pună imediat mâna pe banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Una dintre primele sale decizii la conducerea Ministerului Sănătății, în 2021, a fost aceea să schimbe directorul CNAS.

Adrian Gheorghe a fost instalat director al CNAS, iar partenera sa de viață, Alexandra Năstase, a fost membră ASPEN Institute, fundația înființată de Nic Voiculescu, unchiul lui Vlad Voiculescu și cel mai important lobby-ist pentru big pharma în România. Astfel, USR a lăsat banii pentru sănătatea românilor pe mâinilor oamenilor apropiați de Nic Voiculescu, care apără interesele big pharma.

Vlad Voiculescu a lăsat și Agenția Națională a Medicamentului (ANM) pe mâinile big pharma. Tot în 2021 a numit-o pe Alexandra Tămaș (fosta șefă de cabinet a lui Voiculescu) în funcția de vicepreședinte al ANM. Tămas a lucrat, timp de 4 ani, pentru compania Pfizer. ANM are un rol decisiv în achiziția de medicamente, iar instituția ajungea în mâinile foștilor angajați big pharma.

Vlad Voiculescu a decis, în 2021, să cumpere de la Pfizer numeroase vaccinuri de care România nu avea nevoie. Procurorii DNA au deschis dosar și fostul ministru al sănătății USR este sub urmărire penală, fiind acuzat că a provocat statului român un prejudiciu de circa 1 miliarde de euro, împreună cu Florin Cîțu și Ioana Mihăilă.

Vlad Voiculescu, sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Vlad Voiculescu, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

După cum arată activitatea USR la guvernare, membrii partidului nu fac decât să transfere banii cetățenilor spre big pharma. Privatizarea asigurărilor de sănătate, propusă de USR, nu ar fi decât un alt dezastru care ar bloca accesul multor cetățeni la servicii medicale. Prețul serviciilor medicale va crește imediat, deoarece companiile private trebuie să aibă profit, iar sănătatea va deveni un lux pentru cei cu venituri foarte mari.

CITEȘTE ȘI: Cum a acaparat USR spitalele din București și le-a adus în colaps: criza medicilor și corupția

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: