Va reuși AUR să capitalizeze politic protestele fermierilor? Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, politologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research a vorbit despre efectele electorale ale protestelor fermierilor și transportatorilor.
Amintim că primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi că a aprobat un protest de trei zile al fermierilor și transportatorilor în Piața Constituției, cu 5.000 de oameni și 200 de vehicule.
„Dacă protestele continuă, înseamnă că undeva nu se leagă lucrurile. Nu știm în acest moment, dar sigur vom vom vedea în weekend cum arată lucrurile acesta. N-am putea spune că cineva menține aceste proteste. Apropo de această autorizare pe care a dat-o Nicușor Dan, inițial, sigur, primăria nu a autorizat acest acest protest și poate că au fost critici firești la adresa autorităților locale, care cumva a fost percepută ca blocând o manifestare de protest de acest tip. Modul în care a fost autorizat cred că respectă cumva și nevoia ca un oraș precum capitala României să nu fie blocat. Nu vorbim despre orice fel de protest. Imaginați-vă că am fi avut sute, poate mii de vehicule de tonaj care ar fi intrat în Capitală, s-ar fi blocat complet orașul, care oricum e blocat.
Faptul că a fost autorizat în niște condiții care să permită funcționarea orașului, cred că e un lucru bun în sine, pentru că dreptul la protest, până la urmă, în orice țară democratică, trebuie asigurat. Dar, repet, nu știu în acest moment, anunțul premierului pare foarte cuprinzător și țintește destul de multe măsuri și puncte și solicitări ale protestatarilor care par cumva a fi rezolvate. Sigur, ei pot considera că acestea sunt promisiuni, nu sunt angajamente. E o întreagă discuție. Cred că testul final va fi dacă vom avea un protest de amploare în weekend sau nu”, a declarat Remus Ștefureac, în direct la Puterea Știrilor.
PSD pierde electoral
„Evident că PSD pierde mai mult, electoral vorbind, după aceste proteste. PSD are prim planul acestei guverne, am și spus că principalul partid aflat la guvernare cumva are de pierdut având și poziția de prim-ministru și amploarea protestelor justifică și a solicitat implicarea premierului. Inițial, știți că era cumva mai mult prefectul implicat. După aceea, am văzut, sigur, ministerele pe diverse nivele de autoritate, până la ministru. Iată că amploarea și complexitatea problemelor solicitau, evident, implicarea și angajamentele politice ale primului-ministru. Evident, primul ministru este și președintele PSD, deci evident că pot exista consecințe negative asupra asupra PSD. E adevărat, la final și finalul sigur, nu e neapărat unul foarte apropiat, dacă problemele vor fi rezolvate, poate fi și o dovadă de seriozitate, de respectare a unor doleanțe exprimate în spațiul public și de eficiență a acțiunii guvernamentale.
Dar acest lucru îl vom vedea doar în săptămânile și lunile următoare, pentru că sunt multe măsuri care sigur își urmează un traseu până când se vor și concretiza în fapte. Deocamdată avem un protest, adică o manifestare socială într-o zonă extremă, cu blocaje de circulație, cu solicitări foarte apăsat exprimate și o reacție guvernamentală prima dată, sigur, la nivel discursiv, dublată evident și de niște fapte care se vor concretiza în timp”, a mai precizat Remus Ștefureac.
Va reuși AUR să capitalizeze politic protestele fermierilor?
„Nu cred că AUR va reuși să capitalizeze politic protestele fermierilor. Atunci când în spate sunt niște probleme reale, oamenii simt, evident, conștientizează foarte bine dificultățile prin care trec și sesizează rapid orice încercare de deturnare politică, orice încercare, orice atitudine falsă a unor lideri politicieni care au mai degrabă tentația de a utiliza în sens electoral anumite anumite gesturi.
Oamenii realizează rapid aceste chestiuni, vor rezolvarea situației, rezolvarea problemelor, și nu utilizarea lor ca vector, ca instrument pentru platforme politice, pentru mesaje politice, pentru distorsionări populiste ale unor probleme reale. Imaginile pe care le-am văzut sunt elocvente și de asemenea și aceste tipuri de reacții virulente ale protestatarilor vor determina, cred, și mai multă prudență, inclusiv din partea unor reprezentanți ai unor partide care au un profil mai populist. Oamenii nu percep aceste intervenții, aceste prezențe ale politicienilor ca o încercare de a le rezolva problemele, ci înțeleg mai degrabă că sunt cumva încercări de utilizare a protestelor lor în scopuri electorale”, a mai explicat directorul INSCOP Research.
Nicușor Dan a aprobat un protest al fermierilor și transportatorilor în Piața Constituției
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi că a aprobat un protest de trei zile al fermierilor și transportatorilor în Piața Constituției, cu 5.000 de oameni și 200 de vehicule. Aceștia solicitaseră, inițial, de zece ori mai mulți participanți și ca manifestația să aibă loc în Piața Victoriei.
„Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
„Un motiv pentru ca s-a acceptat Piața Constituției a fost cel de trafic, pentru că acolo nu este traficul din Piața Victoriei”, a precizat primarul într-o intervenție la Digi24.
Protestatarii ceruseră, joi, Primăriei Capitalei să avizeze o manifestație pentru zilele de 21, 22 şi 23 ianuarie, în Piaţa Victoriei, cu 50.000 de persoane și cu 200 de utilaje. Nicușor Dan le-a respins solicitarea, pe motiv că „nu este rezonabilă”.
Măsuri luate de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern se va acorda un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. În plus, Executivul va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi va rezolva şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. El a precizat că Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.
Ministrul agriculturii își cere scuze
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, și-a cerut scuze, joi, în fața reprezentanților agricultorilor care protestează, și a spus: „Vreau să vă asigur că înainte de a fi ministru, sunt om și poate că din context a reieșit că v-am făcut instigatori”. Barbu a discutat cu aceștia la Minister despre revendicărilor lor și ce măsuri va lua Guvernul în perioada următoare. Pe de cealaltă parte, reprezentantul fermierilor Dănuț Andruș a afirmat că trebuie să existe un calendar concret cu măsuri pentru ca protestul să se încheie. „Oamenii nu sunt dispuși să plece acasă pentru că măsurile nu sunt adoptate”, a mai precizat fostul politician.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News