Victor Ponta: Faptul că România nu e încă în faliment e o minune

Victor Ponta
Victor Ponta - Puterea Știrilor

Fostul premier Victor Ponta a vorbit la emisiunea Puterea Știrilor despre măsurile fiscale implementate de cabinetul său în 2015, mai exact noul Cod Fiscal. Acesta a fost modificat de 540 de ori în ultimii ani, așa cum amintește Ponta.

„În 2015 nu mai erau deja alegeri, era domnul Iohannis președinte, eram încă prim-ministru și după vreo nouă luni de dezbateri am adoptat codul fiscal, un cod fiscal foarte bun. Cred că e singurul de fapt la care cam toată lumea a zis că e în regulă. În primul rând că nu l-am adoptat într-o săptămână, două. Au fost nouă luni. Începutul a fost de fapt a lui Darius Vâlcov. Nu mă, feresc să spun chestia asta. O fi el în închisoare acum, dar el a pornit de fapt scheletul codului fiscal. L-am dezbătut cu toată lumea, acolo. Toată lumea a fost de acord. L-am adoptat și toată lumea a zis este extraordinar de bun și țin minte că vorbeam noi acolo, în Parlament, pesediști, liberali, toți ce erau de acord.

De atunci și până acum au fost 540 de modificări ale codului fiscal. Vă dați seama. Mă întreabă tot felul oameni de afaceri, domnule, dar ce se întâmplă în România? Și le zic uite două chestii vă dau. În primul rând, în 8 ani am schimbat nouă prim-miniștri. Nu mai vorbesc de miniștri. În al doilea rând, Constituția ca să zic așa, sau Biblia lumii economice, a mediului economic, și anume Codul Fiscal, l-am schimbat de 540 de ori”, a spus Victor Ponta.

România pe buza prăpastiei din punct de vedere economic, consideră Ponta

Fostul premier crede că este un adevărat miracol faptul că România nu se află în faliment.

„Faptul că România nu e încă în faliment e o minune. Adică orice firmă, orice post, orice televiziune, orice jurnal și o șaormerie, dacă schimbi de nouă ori șeful în 8 ani și dacă schimbi de 540 de ori rețeta, sigur dai faliment.

Cum este posibil să descoperi peste noapte că există o ditamai gaura bugetară de care tu să nu știi?

Problema a apărut atunci cu pandemia, când odată, brusc s-a spus domnule trebuie să dăm bani. Toată lumea a dat bani, a dat pachete financiare, România chiar mai puțin decât alții, trebuie să dăm facilități. Pe surplus bugetar n-am fost niciodată. Cred că cel mai mic deficit a fost în 2015 de 0,91% din PIB. Dar atunci când a venit guvenul Orban pe pretextul pandemiei, dar în realitate era un guvern minoritar și erau alegeri, s-a dat deschis punga, cum se spune, s-a rupt sacul. Adică n-a deschis sacul la gură, să curgă din el, l-a rupt total. De ce? Brusc și fără nicio justificare legată de pandemie. După aceea a venit războiul din Ucraina și așa mai departe.

Am ajuns cu datoria publică, ne-am triplat-o, banii s-au împrumutat, i-am cheltuit, dar i-am cheltuit aiurea, nu i-am cheltuit, să zicem, băi, am construit șosele, autostrăzi, nu știu ce. I-am cheltuit să dăm cu bani în oameni, să ne voteze, adică PNL-ul. Nu obținut un rezultat extraordinar. După care a venit Cîțu, care a zis să justificăm că l-am dat jos pe Orban, dăm și noi cu bani. A venit Ciucă, care l-a dat jos pe Cîțu și a zis dăm și noi cu bani. de deficitul uriaș se știa deja dE la începutul lui 2022. Erau toate datele oficiale”, a spus Victor Ponta.

Relația cu Ciolacu

Fostul premier a vorbit totodată despre relația cu actualul premier, Marcel Ciolacu

„Am vorbit cu domnul Ciolacu cu mult înainte să devină prim-ministru. Ne sfătuiam, mă întreba ce părere am despre diverse lucruri. Am avut o relație foarte bună tot timpul și eu îi spuneam mereu de chestia cu banii. El spunea că o să luăm niște măsuri. Eu am crezut așa într-un parteneriat din ăsta, ideal, cum se spune, ceea ce nu există în România. Zic să vezi că Ciucă dacă tot pleacă, ia el măsurile impopulare, le începe de la 1 ianuarie anul ăsta. În 2023 lumea o să înjure, dar deja din 2024 lucrurile se așază. A venit Ciolacu la guvern și i s-a pus în brațe nota de plată”, a mai spus Victor Ponta.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL