VIDEO Anatol Șalaru: Transnistria își dorește stoparea parcursului european al R. Moldova

Invitat prin Zoom în emisiunea Puterea Știrilor, fostul ministru al Apărării din R. Moldova, Anatol Șalaru, a explicat motivele lansării zvonului privind alipirea Transnistriei la Rusia.

„Ca să determine guvernarea de la Chișinău să renunțe la aceste taxe vamale, să cedeze, să facă un pas înapoi, crezând că noi ne vom speria de o amenințare care de fapt este ca un bumerang se întoarce tot împotriva lor, fiindcă dacă Putin ar fi luat o asemenea decizie, ea ar fi fost catastrofală pentru Transnistria. (…) Transnistria se află astăzi pe malul unei prăpăstii și Putin n-ar fi făcut decât să vină să împingă din spate și s-o arunce în această prăpastie. Nu există alt termen de comparație, fiindcă dacă se blochează exporturile către Uniunea Europeană și se blochează gazul care vine pe prin Ucraina în Transnistria, atunci Transnistria falimentează, nu mai are nicio cale de scăpare din această blocadă, fiindcă este o fâșie de pământ înconjurată de Ucraina și de Republica Moldova”, a declarat fostul ministru.

Acesta amintește faptul că, din când în când, Transnistria mai amenință cu câte o decizie de acest fel. De exemplu, anul trecut, aceasta amenința încercând să destabilizeze un pic situația în Republica Moldova.

„Miza ar fi câștigarea alegerilor prezidențiale, fiindcă atunci parcursul european al Republicii Moldova va fi stopat și tranzitul către Ucraina și dinspre Ucraina și relațiile noastre bune cu Ucraina vor fi blocate. Și atunci Rusia încearcă cumva să construiască aici un cap de pod”, a mai completat Anatol Șalaru.

În ce privește posibilitatea ca Putin să se refere la situația din Transnistria în cadrul discursului anual de mâine, fostul ministru a afimat:

„(…) Președintele rus trebuie să transmită un mesaj alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale. Și trebuie să transmită, ca și până acum, că cei 220.000 sau 200.000 de cetățeni ruși din Transnistria nu vor fi lăsați la cheremul Europei, că vor fi ajutați, că nu vor fi uitați. S-ar putea să propună Dumei să recunoască independența Trasnistriei, fiindcă acolo există o cerere de la cei din Tiraspol de recunoaștere a independenței și de unire cu Rusia. (…) Putin va câștiga, chiar dacă vor fi falsificate masiv, dar oricum va câștiga și pe cei din Transnistria doar îi va sacrifica. În cazul unei anexări a Transnistriei și a unor mișcări de trupe transnistrene,  Ucraina va reacționa imediat, iar urmările vor fi catastrofale pentru regimul nerecunoscut de la Tiraspol”, a mai spus Anatol Șalaru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL