VIDEO Dezastru de dimensiuni istorice la Arad: un sat întreg a fost luat, pur și simplu, de ape

Captură foto
Captură foto

Un dezastru istoric s-a produs duminică, 25 iunie 2023, în județul Arad, în comuna Brazii. Localnicii au fost salvați și cărați din podurile în care s-au urcat.

Viitura a rupt din casele oamenilor, un drum de trei kilometri s-a „evaporat”, iar autoturismele pluteau pe apă ca mingile. Totul după o furtună care a durat aproximativ o oră. Primarul comunei Brazii, Nicușor Vesa, spune că este un dezastru:

„Este un dezastru. În Ucraina nu cred că e atât de rău ca aici. Un drum de trei kilometri s-a evaporat pur și simplu. Există porțiuni întregi în care pur și simplu nu mai e. Parcă nici nu a existat. Nu vă puteți imagina. Viitura a rupt efectiv din casele oamenilor. Pe unele le-a luat cu totul. Mașini luate, una peste alta. Am văzut un ditamai TIR-ul, parcă era o minge cu care se juca apa. Categoric, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva în istorie. Furtuna a durat între 40 de minute și o oră, dar problema a fost că a venit apa de sus, de pe deal“.

O persoană moartă

Prefectul Județului Arad, Toth Csaba și subprefectul Marius Sulincean s-au deplasat în zona afectată de inundații, de pe raza comunei Brazii, pentru a asigura, alături de comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș”, col. Cristian Gârbău, coordonarea intervenției salvatorilor.

„Din păcate avem o persoană decedată, iar la o primă evaluare cinci locuințe distruse total și alte 50 afectate în diferite proporții. Drumul comunal de legătură dintre Buceava și Șoimuș este distrus, acolo deja intervine un utilaj al Administrației de Apă Crișuri, vor mai veni alte două și sperăm să se poată realiza o cale de comunicație provizorie, pe o bandă, accesibilă măcar autoturismelor de teren. A avut loc o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Brazii, în care s-a realizat o primă evaluare a pagubelor și s-au discutat primele măsuri de ajutorare a populației”, a declarat prefectul Toth Csaba.

Acesta spune că mulțumește tuturor salvatorilor, administrațiilor locale și instituțiilor județene pentru mobilizarea foarte promptă.

„Avem de săptămâna trecută Hotărârea Guvernului României nr. 559 din 2023, prin care se pot acorda ajutoare de urgență persoanelor fizice ale căror locuințe sau bunuri au fost afectate de inundații. Începând de mâine vom mobiliza toate instituțiile implicate pentru a realiza cât mai rapid evaluarea tuturor pagubelor și pentru a întocmi toate documentele necesare în vederea alocării ajutoarelor de urgență guvernamentale atât pentru persoanele fizice, cât și pentru administrația locală și județeană, pentru drumurile afectate, a mai declarat Prefectul Toth Csaba.

Conform primarului comunei Brazii, Nicușor Vesa, în afara bărbatului decedat nu există persoane dispărute sau rănite. Toate persoanele care și-au părăsit locuințele au găsit adăpost la rude în satele neafectate ale comunei.

La nevoie, există locuri de cazare, cu asigurarea hranei, în comuna Gurahonț.

Se lucrează pentru ca utilitățile să fie restabilite cât de repede posibil. Energia electrică va fi repusă în funcțiune, în primă fază, în satele neafectate. Apa potabilă de la rețea va fi repornită în cursul zilei de astăzi, 26 iunie 2023, iar Direcția de Sănătate Publică va face măsurători de potabilitate a apei din fântâni. În caz de nevoie, Primăria Brazii va asigura apă potabilă îmbuteliată.

Astăzi, 26 iunie, va avea loc o primă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru demararea procedurilor de evaluare a pagubelor și stabilirea măsurilor de intervenție la fața locului care vor mai fi necesare.

Bilanțul intervențiilor ISU

Până duminică seara la ora 20.00 intervenții finalizate:

– evacuat apă loccalitatea Buceava-Șoimuș: 14 case inundate, 4 persoane salvate din podul a 2 case, 1 persoană decedată;

-localitatea Gurahonț: 1 autoturism în care se aflau 4 persoane (3 adulți și 1 minor) a fost surprins de apă pe DJ 708, persoanele au fost salvate;

-localitatea Mădrigești: 3 curți inundate;

-localitatea Buceava-Șoimuș: 150 persoane afectate, 5 case distruse, 50 gospodării avariate

-localitatea Brazii: 4 persoane afectate, 1 locuință afectată

-km DC afectat: 3 (loc. Buceava-Șoimuș)

-km drum agricol distrus: 1,5 (între Buceava Șoimuș-Brazii)

-km străzi afectate: 2 (UAT Brazii)

Forțe și mijloace: 3 APIC, 1 A3000, 6 MP, 1 ACI, 3 ofițeri, 31 subofițeri.

De asemenea, jandarmii arădeni alături de polițiști și pompieri au intervenit în zona Buceava – Șoimuș în sprijinul locuitorilor pentru a înlătura efectele produse de inundații.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL