VIDEO Efectele măsurilor fiscale: Cu cât vor plăti românii mai mult pentru orice cazare făcută după 1 august

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Economistul Alexandru Bodislav a explicat joi, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, implicațiile recentei modificări fiscale pentru industria HoReCa, în contextul în care ne aflăm în plin sezon al concediilor. Acesta a subliniat că măsurile adoptate de Guvern au fost, de fapt, o variantă intermediară, care încearcă să protejeze parțial turismul, în condițiile în care autoritățile aveau pe masă o creștere și mai abruptă a TVA-ului.

„Era o altă opțiune pe care o avea Guvernul pe masă. S-au venit cu o versiune intermediară, cât de cât să protejeze industria HoReCa. Ei inițial mergeau pe ideea să crească de la 5% la zonele hoteliere, la camping-uri, către 21%, dar au zis că nu o să facă acest lucru. Au mers cu acel 11% intermediar, sub premisa faptului că o să primească din partea reprezentanților HoReCa ceva respect și mai puțină înclinare spre evaziune, pentru că acolo este problema”, a declarat Bodislav.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscală continuă să fie un flagel în domeniul hotelier și al restaurantelor, unde „foarte mulți încă preferă să uite să taie bonul fiscal”, afectând capacitatea statului de a colecta taxe.

„Dacă nu se va înregistra o colectare mai bună pe această industrie, dacă nu vor reuși să observe că există îmbunătățiri la modul în care sunt transparenți față de impunerea fiscală, vedeți-mă că undeva la 1 noiembrie va fi 21%, poate chiar mai rău dacă lucrurile nu se îmbunătățesc pe partea de colectare”, a avertizat economistul.

În ceea ce privește impactul asupra populației, Bodislav a precizat că „românii vor plăti cu aproximativ 6% mai mult pentru orice cazare făcută după 1 august”, iar situația este incertă și în cazul rezervărilor deja făcute.

„Este o problemă și cu cazările pe care le-au antamat în avans – acestea vor trebui corelate cu pierderea companiilor care și-au asumat aceste colectări. Depinde foarte mult cum au fost negociate acele rezervări sau ce platforme au folosit. De exemplu, dacă este acea platformă ultra cunoscută la nivel internațional, acea îi obligă practic pe hotelieri să păstreze acel preț pentru că și l-au asumat, mai ales dacă a fost parafat în avans, fără dreptul de a mări prețurile. În rest, pentru cele care sunt în zona de business-to-business, acelea vor fi corelate cu noul TVA”, a explicat Alexandru Bodislav.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: