VIDEO I. Stroe, PNL: Candidatura lui Iohannis la NATO va beneficia de atenția și sprijinul multor lideri europeni

Prezent în studioul emisiunii Puterea Știrilor, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a vorbit despre importanța candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia Alianței Nord Atlantice pentru România dar și pentru întreaga zonă din Estul Europei.

„Tot ce s-a declarat până acum în spațiul public în mod evident că a avut un caracter neoficial. Anunțul președintelui Iohannis practic oficializează prima candidatură. Evident că se vorbește și de Mark Rutte, au existat voci de peste tot care au opinat în legătură cu posibilele candidaturi, dar Klaus Iohannis este prima candidatură oficială. Ce trebuie să înțelegem cu toții este că nu va fi o competiție pe voturi, ci o decizie bazată pe consens. Adică statele membre NATO vor analiza candidaturile care în mod evident se vor afirma până la data la care se va lua această decizie. Înțeleg că luna octombrie acestui an va fi momentul în care se va decide și când, prin consens, se va stabili cine este secretarul general. Sunt mai multe criterii după care statele membre vor judeca și vor evalua aceste candidaturi”, a afirmat Ionuț Stroe.

Acesta consideră că alegerea lui Iohannis ar îndeplini trei criterii extrem de importante într-un context geopolitic marcat de conflicte.

„Eu cred că alegerea președintelui Klaus Iohannis în acest moment ar fi și o formă de recunoaștere, pe lângă meritul și aprecierea personală, recompensa efortului și recunoașterea acestei țări ca stat membru al NATO. Foarte important, există și o formă de recunoaștere a importanței acestei regiuni în prezentul  context de securitate. Gândiți-vă că flancul estic al NATO în acest moment este, ca să zic, zonă de maxim interes strategic. Gândiți-vă că tot ceea ce înseamnă mobilizare, securizare, supraveghere, mobilizare pe zona asta de apărare se concentrează în această zonă. Gândiți-vă că statele care apără flancul estic al NATO în acest moment au un rol mult mai important decât l-ar fi avut până acum. Ar fi și o formă de recunoaștere a importanței pe care flancul estic îl are în acest moment”, mai afirmă liberalul.

Candidatura președintelui Iohannis va beneficia, este de părere Ionuț Stroe, cel puțin de atenția, dacă nu chiar de sprijinul multor actori europeni.

„Nu vreau să dau acum nume, nu e job-ul meus ă fac acest lucru, ca purtător de cuvânt al unui partid politic. Până la urmă, veți vedea că miniștri de externe și șefi de state și de guvern din foarte multe țări se vor înscrie în această dezbatere. Nu vreau să anticipez, nu vreau să vorbesc în numele nimănui, dar în mod evident că această candidatură va fi una, din punctul meu de vedere, extrem, extrem de importantă. N-aș compara-o cu cea a lui Rutte, dar eu cred că are șanse mai mari”.

Motivul, este de părere purtătorul de cuvânt al PNL, este relația, indiferent de culoarea administrației prezidențiale, dintre România și Statele Unite, care au rolul de integrator al tuturor opiniilor în NATO. Într-adevăr, decizia Statelor Unite ale Americii va cântări foarte greu dar și cea a țărilor din flancul estic va conta enorm în această ecuație politică de securitate mondială, a mai adăugat Ionuț Stroe, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: