Armata israeliană susţine că a descoperit ”cel mai mare tunel” săpat sub Fâşia Gaza

Sursă foto: Times of Israel

Armata israeliană susţine că a descoperit în timpul ofensivei sale „cel mai mare tunel” pe care Hamas l-a săpat sub Fâşia Gaza şi care duce la doar câteva sute de metri din teritoriul său.

Un fotograf al AFP căruia i s-a permis să meargă acolo a constatat că tunelul era suficient de mare pentru ca prin el să poată trece vehicule mici.

„Această reţea masivă de tuneluri, care este împărţită în mai multe ramuri, se întinde pe mai mult de patru kilometri şi se află la 400 de metri de punctul de trecere Erez” între Israel şi nordul Fâşiei Gaza, au transmis duminică forţele armate israeliene într-un comunicat.

Forţele israeliene spun că tunelul a costat milioane de euro şi a fost săpat ani de zile sub conducerea lui Mohamed Sinwar, fratele lui Yahya Sinwar, liderul Hamas considerat arhitectul atacului din 7 octombrie.

Tunelul este echipat cu un sistem de conducte, electricitate, ventilaţie, canalizare, reţele de comunicaţii şi şine.

Armata israeliană susţine că a descoperit un număr mare de arme gata să fie folosite în cazul unui atac al Hamas.

„Hamas a investit în mod constant şi deliberat sume uriaşe de bani şi resurse în tuneluri teroriste care au un singur scop: să permită atacarea statului Israel şi a rezidenţilor săi”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

„Această reţea strategică de tuneluri de atac (…) a fost săpată intenţionat lângă un punct de trecere menit să le permită locuitorilor din Gaza să călătorească în Israel pentru muncă şi îngrijiri medicale”, a adăugat el.

„Pentru Hamas, atacarea poporului israelian continuă să fie o prioritate faţă de sprijinirea oamenilor din Gaza”, a spus el.

Atacul Hamas asupra Israelului, lansat pe 7 octombrie din Fâşia Gaza, a ucis aproximativ 1.140 de persoane, potrivit Israelului, care a promis imediat să „anihileze” grupul armat şi a iniţiat o ofensivă pe teritoriul palestinian care a ucis peste 18.800 de persoane, conform ultimului bilanţ al guvernului Hamas.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: