VIDEO Iohannis explică de ce candidează la şefia NATO: Țările din flancul estic sunt în prima linie 

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, în discursul ţinut cu ocazia celebrării intrării României în NATO, eveniment de la care se împlinesc 20 de ani, că ţările din flancul estic al alianţei sunte cele din prima linie în faţa posturii agresive a Rusiei.

El a explicat candidatura pentru postul de secretar general NATO prin dorința țărilor din flancul estic de a fi reprezentate la vârful alianței nord-atlantice.

„Țările din flancul estic NATO sunt în prima linie de apărare pentru menținerea securității în fața posturii agresive a Rusiei. E o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere NATO a regiunii care de-a lungul istoriei s-a confruntat eprmanent cu pericolul rusesc. România a primit toate recunoaștea aliaților noștri pentru performanțele și profesionalismul militarilor noștri și și-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO. Acestea au fost de altfel argumentele intrării mele în competiția pentru funcția de secretar general NATO cu convingerea că experiența și înțelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care NATO va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea trans-atlantică”, a declarat Iohannis.

„Contextul regional face ca importanța României în NATO să crească. Apărarea cetățenilor nu poate fi garantată în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. România a crescut la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare. În paralel trebuie să revitalizăm industria națională de apărare, a moderniza infrastructura de transport. Instruim militari ucraineni, inclusiv piloți de F16 la baza de la Fetești. România rămâne un ferm susținător al legăturii transatlantice”, a adăugat şeful statului.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL