Principalii lideri europeni au început să sosească la Palatul Élysée din Paris, la mini-summitul convocat de președintele Emmanuel Macron în încercarea de a prezenta un front comun în fața inițiativelor americane privind războiul din Ucraina. Summitul vine după ce președintele american Donald Trump l-a sunat săptămâna trecută pe Vladimir Putin pentru a începe discuțiile privind sfârșitul războiului din Ucraina, un demers din care cel puțin deocamdată UE și Ucraina sunt excluse.
Liderii europeni care participă la reuniunea de la Paris:
Franța: președintele Emmanuel Macron
Marea Britanie: premierul Keir Starmer
Germania: cancelarul Olaf Scholz
Polonia: premierul Donald Tusk
Italia: premierul Giorgia Melonia
Spania: premierul Pedro Sanchez
Olanda: premierul Dick SchoofDanemarca (reprezintă și restul țărilor scandinave și țările baltice): premierul danez Mette Frederiksen
UPDATE 18:58
NATO a emis un comunicat privind vizita lui Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina, și întâlnirea acestuia de la Bruxelles cu secretarul său general Mark Rutte, alături de alți oficiali.
Un purtător de cuvânt al alianței militare a declarat că Rutte a „subliniat valoarea consultărilor ample și continue cu administrația SUA” și a „subliniat importanța unei soluționări corecte și durabile a conflictului”, potrivit Sky News.
Rutte a precizat că întâlnirea „a oferit încă o ocazie de a alinia viziunile cu privire la cea mai bună modalitate de a sprijini o pace durabilă”.
După întâlnirea cu oficialii NATO din această dimineață, Rutte s-a deplasat la Paris pentru summitul cu liderii europeni și cu alte personalități de rang înalt.
UPDATE 17:58 Keith Kellogg: „Nimeni nu va impune un acord de pace Ucrainei”
Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că nimeni nu va impune un acord de pace lui Volodimir Zelenski, adăugând că el și Ucraina vor lua această decizie, potrivit Sky News.
SUA vor asculta „puncte de discuție” din partea tuturor, a spus el, adăugând că este de datoria lor să faciliteze garanții de securitate pentru Ucraina.
UPDATE 17:47 Macron a discutat cu Trump înainte de reuniunea liderilor europeni
Președintele francez a discutat cu președintele american Donald Trump înainte de reuniunea de la Paris, potrivit unui oficial al președinției franceze, citat de BBC.
UPDATE 17:42 Marea Britanie și UE „nu pot fi parte” la rezolvarea războiului din Ucraina (diplomat rus)
Ambasadorul Rusiei la ONU a afirmat în fața Consiliului de Securitate de la New York că UE și Marea Britanie sunt „absolut necredincioase față de cuvântul lor”, transmite Sky News.
„Ele nu pot fi parte la niciun viitor acord privind soluționarea crizei ucrainene în niciun caz”, a declarat Vasili Nebenzia.
„Sunt orbiți de rusofobia primitivă, de dorința lor maniacală de a provoca înfrângerea țării noastre, pe câmpul de luptă, folosind ucrainenii care au mai rămas în viață”.
UPDATE 17:27 Se așteaptă ca discuțiile să dureze aproximativ două ore, iar mulți lideri sunt așteptați să vorbească cu presa după aceea, notează The Guardian.
Starmer arrives at the Elysée – seeing Macron very much as a friend, not foe (contrary to his recent predecessors) pic.twitter.com/DN4rfVTwpV
— Alex Taylor (@AlexTaylorNews) February 17, 2025
De notat că România nu a fost invitată să participe la această reuniune. Potrivit ministrului român de Externe, interesele țării noastre sunt reprezentate la summit de Polonia. „Există un mandat tacit, încercat, însă verificat, de reprezentare. Polonia este ţara flancului estic, care – n-ar fi prima oară – reprezintă şi interesele noastre, care suntem al doilea mare pilon după Polonia şi interesele ţării baltice, pe acest flanc estic de securitate europeană şi atlantică”, a spus Emil Hurezeanu.
Printre invitați se numără liderii Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei, Danemarcei, Țărilor de Jos, dar și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
”Tocmai am ajuns la Paris la discuţii cruciale. Securitatea Europei se află la un moment de cotitură. Da, este vorba despre Ucraina, dar ne priveşte şi pe noi. Avem nevoie de o stare de spirit de urgenţă. Avem nevoie de un salt în apărarea noastră şi avem nevoie de ambele acum”, a scris șefa executivului european, pe contul ei X.
Concomitent cu anunțul lui Trump privind discuția cu Putin, vicepreședintele american JD Vance a criticat dur la conferința pentru securitate de la Munchen apărarea Europei, căreia i-a cerut să cheltuiască mai mult, susținând în același timp deschiderea față de partidele percepute ca fiind de extremă dreapta.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News