Prima dezbatere electorală dintre primarul Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, și prezidențiabilul AUR, George Simion, are loc acum, la sediul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, fiind organizată de Euronews România.
Cele mai importante declarații:
Formatul dezbaterii este agreat clasic, opt teme importante. Întrebări pentru ambii candidați din partea moderatorilor, poate urma o întrebare de follow up din partea candidatului și răspuns de un minut. La fiecare temă jurnaliștii Euronews vor adresa și ei întrebări. Există și momentul susținătorului, care va adresa un mesaj sau a unei întrebări. Apoi runda întrebărilor reciproce, un minut de răspus și întrebarea de follow up. Fiecare candidat va extrage o categorie profesională căreia îi va adresa un mesaj. Apoi discursurile finale.
Candidații se prezintă.
George Simion: Președintele României trebuia sa fie altcineva conform votului poporului român, chiar dacă susținătorilor Nicușor Dan nu le place realitate. Sunt aici pentru democrație, pentru întoarcerea la ordinea constituțională. Mergem înainte cu poporul și pentru popor. Celor cărora nu le place democrație, vor să manipuleze, le transmitem un singur lucru. Să-și respecte propriile teme și sloganuri electorale. România trece prin crize suprapuse. Prin această dezbinare nu vom reuși să menținem unitatea. Voi acționa pentro o Românie liberă, democratică, care să ofere bunăstare propriilor cetățeni. Suntem o țară bogată, din păcate avem o populație sărăcită. Este datoria noastră să ridicăm țara de jos, să ne respectăm unii pe alții.
Nicușor Dan: România are un uriaș potențial, are oameni muncitori de bun simț, Români care ne fac cinste în diaspora. Are mari firme, persoane care se bat de la egal la egal cu cei mai buni din lume. A lipsit un sistem politic ca toată această energie să se manifeste, un liant, ăsta e rolul președintelui să aducă România acolo unde o merită. Ce au făcut înainte în viața lor profesională oamenii care vin să le ceară votul. Și dreptatea, în ce măsură oamenii care vin să le ceară votul azi le dau garanția că se vor lupta pentru dreptatea românilor.
Realizator: Stabilitatea economică și nivelul de trai. Întrebare comună: Suntem într-un moment de cotitură, euro a crescut, urmează o perioadă economică dificilă. Din documentul PNRR și FMI se prefigurează creșteri de taxe, la TVA, recomandarea FMI ar fi chiar de 25 la sută la anul. Cotele reduce vor rește de la 5 la 9%, potrivit FMI de la 10 la 19%. Care este strategia dvs pt stabilizarea economiei?
George Simion: Cursul leu euro a fost ținut în frâu la noi și în Polonia și în țări care nu au intrat în zona euro. În aceste zile am fost acuzat pe nedrept. Mai lipsea să fiu acuzat de nealegerea noului Papă. Am avut un guvern care în mare parte stă în spatele lui Nicușor Dan, vinovat pentru un deficit bugetar record, 9, 3% oficial dar știm că e mai mare. Eliminarea oamenilor incapabili din fruntea Guvernului, un plan de măsuri concrete reprezintă alternativa la creșterea taxelor care nu presupune decât austeritate. Din cauza știrului de alegeri aceste măsuri au fost amânate, și-au bătut joc de toți pensioarii, când amantele lor pilele, prietenii lor sunt acolo în fruntea statului și contribuie la mărirea datoriei naționale și faliment. Acest curs era preconizat să treacă de 5 lei cum a anunțat guvernatorul Isărescu.
Nicușor Dan: Noi am venit aici la o dezbatere politică dar să nu o dăm în politicianist. Afirmația că guvernul e în spatele meu e politicianistă. Domnul Simion e în alilnață cu PSD la București, la Suceava, la Prahova.
George Simion: Domnul Viziteu este în primăria din Bacău unde avem o alianță cum avem și lasectorul 2, la CGMB este o majoritate din pNL, PSD și PPUSL. Doar pentru că nu ama cceptat corupția la alcătuirea Consiliului General, pentru că dl Nicșuor Dan a făcut oferte interesante.
Nicușor Dan: Sunt doi viceprimari votați de AUR.
Nicușor Dan: Sunt cineva care înainte de a promite a făcut. Am găsit o datorie trei sferturi din bugetul anual și azi avem un rating peste ratingul național. Am avut o politică guvernamentală nesăbuită și sunt patru lucruri: absorbția fondurilor europene, marea evaziune fiscală, limitarea cheltuielilor nesăbuite, eliminarea pilăraiei din companiile de stat. Mă îndrept către domnul Simion. Creșterea cursului vine din neîncrederea mediului financiar pentru ce poate să facă Simion: vorbește de naționalizare, de turul doi înapoi, de antichpate. Ăsta e motivul pentru are mediul financiar nu are încredere, petnru care a crescut cursul, pentru care oamenii o să plătească rate mai mari la creditele lor, facturi mai mari. Nu reușiți să proiectați încredere, nu reușiți să proiectați decât haos.
George Simion: Eu speram din suflet că acest contracandidat nu va folosi tehnici de manipulare. A spus publicului că voi da profesori afară, o mare minciună și că pregătesc alegeri anticipate. Nu mai am ce disscuta cu acest domn de lângă mine, voi discuta cu poporul român.
Realizator: 49, 7 dintre români erau expuși riscului de sărăcie.
Nicușor Dan: Toate lucrurile vin din bani, statul aruncă cu bani. Cum trebuie să echilibreze? Să dezvolte economia, aduce bani. Statul trebuie să-și extindă să aibă grijă de abandonul școlar. Masă caldă, transport, a vedea acele condiții ca copilul să poată să ajungă la școală. Trebuie să ne ducem la îngrijirea în comunitate. Trebuie să popularizăm ca victimele violenței domestice pot să aibă acces la un loc unde să stea, și extinderea rețelei pentru victimele violenței domestice. Toate astea înseamnă bani, trebuie să ne concentrăm pentru a elimina risipa statului.
George Simion: Eliminați pilele, sinecurile amantele din administrația locală. Eu nu încurajez numărul de asistați social, românii au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Transformarea resurselor naturale în prosperitate pentru români. Fără un sector energetic nu există locuri de muncă stabile. Ajutoarele le dă sub formă de umilință pentru român. O treime e în risc de sărăcie și excluziune socială. Nimeni nu se concentrează pentru a elimina disparitățile sociale. Acestea nu vor fi eliminate cu tichete. Trebuie să reindustrializăm țara, nu pentru amantele, sinecurile în diferentele companii municipale sau naționale.
Nicușor Dan: Eu mă preocup de București de 20 de ani, pe mine m-au votat bucureștenii cu 40 la sută. Dl Simon se preocupă Basarabia de 20 de ani, l-au votat 10% din basarabeni.
George Simion: Contracandidatul vrea să provoace. Nu ar trebui să separăm românii sub nici o formă. sunt aproape 4 milioane care au avut încredere în mine. El a participat la lovitura de stat din 6 decembrie.
Nicușor: Vorbiți de politicianism.
Simion: Vrem să știm de ce persoanele în scaun cu rotile vin să își ceară în drepturile în București.
Nicușor: Dl Simion se adresează la pesoană nepotrivită. Asta este domnul Ciolacu. Noi am avut unr eferendum, să plătim persoanele cu dizabilități, dl Ciolacu nu a transpus acest referndum și nu au fost bani.
Simion: Deci nu se poate. Persoanele cu dizabilități trebuie să sufere. Primesc 960 de lei.
Realizator: Peste 4 milioane de români trăiesc în străinătate. Ce reform veți face pentru întoarcerea lor în România?
Simion: Avem o mare prb cu piața forței de muncă, asta o cunosc antreprenorii. Sunt peste 6 milioane care lucrează peste hotare, fondurile UE nu trebuie să meargă către Ucraina ci către cetățenii europeni, pentru rezolvarea acestei probleme pe piața forței de muncă. Ne îngrijorează pierderea locurilor de muncă pentru români. vin cetățeni din lumea a treia iar ai noștri pleacă peste hotare. Cunoaștem modelul polonez, avem cei mai buni experți.
Nicușor: Am o impresie foarte bună despre românii din diapsora. Lucrează într-un mediu competitiv, performează. Am fost la Madrid și au spus că dacă au de ales între o firmă de români și spanioli, aleg o firmă de români că sunt serioși. Au revendicări concrete: serviciile consulare. Un oficial român se duce acolo și are o discuție nu sunt băgați în seamă. Se întorc în România, nu este cineva care să-i ghideze în hățișul birocratic. Cel mai important lucru pe care îl vor e că ei să știe că statul român există acolo. Ei nu sunt reprezentați suficient în parlamentul României, în general relația lor cu autoritatea este insuficientă. Cursurile de limbă sunt insuficiente, noi nu trebuie să-i convingă să vine acasă, ,dar trebuie să facem mdin România țara în care să se simtă confortabil inclusiv sistemul medical.
Întrebări de la jurnaliști. Euro sare de 5 , 12. Prezentați-ne concret cu vă veți îndeplini promisiunile din Planul Simon, locuințe de 35 mii de euro și case la un leu pentru românii care se întorc.
Simion: E o mare problemă felul în care sunt răstălmăcite lucruri. Planul Simion intenționez să-l respect, presupune măsuri concrete. Sunt sigur că ați fost cu toții în Spania, Italia ați văzut programe de repopulare, proiecte case la 1 euro, case date tinerilor. Eu pun accent pe tineri, pe fondul locativ. Când apar politicieni care încearcă să introducă frica prin intermediul televiziunilor plătite din bugetul de stat, se dau bani cu nemiluita către presă pentru a minți și distorsiona realitatea. Banii trebuie să mearcă către pensii, către alocații, nu către sinecuri. Trebuie începută o reformă de sus. În 2009 poporul român a ales Parlament din 300 de parlamentari. Reducera chelutielilor, pe care televiziunile au încercat să inducă frică prin astfel de tentative de manipulare.
Nicușor: Până la urmă a fost sau nu plan de marketing ăsta cu case de 35 de mii de euro.
Simion: la fel ca și mersul dvs la coafor pentru a vă tunde a fost plan de marketing. Acest program din punct de vedere al dezvoltării urbanistice este vital ca românii să nu mai plece peste hotare.
Nicușor: Când mă duc la coafor nu stau zeci de mii de oameni la coadă și nu dau speranțe false.
Simion: Vorbim aici de voință și putirință. El vrea să mearrgă la coafor, noi construim case.
Trei măsuri pentru un trai mai bun al românilor.
Nicușor: Primele trei măsuri vor fi unu o discuție rațională despre deficit și despre cum putem să ieșim din această previziune sumbră de TVA, 25 la sută. Eu cred că România are spațiul să ajungă la 7% deficit în 2025, a doua chestiune este unde suntem cu înzestrarea armatei și putem să vorbim de 2, 5 % din PiB și al treilea lucru, care este guvernul care va face reformele necesare pentru România în următorii trei ani și jumătate.
Simion: Contra-candidatul meu dezinformarează. Ar fi cazul să nu mai sperie muncitorii, antreprenorii.
Nicușor: Unii vor să sprijine Republica Moldova, alții nu vor.
Simion: Unii vor să se unească cu Republica Moldova pentru a repara o nedreptate istorică.
Realizator: Ați sprijini Ucraina la consliul European?
Nicușor: Fără discuție. Îmi doresc ca războiul din ucraina să se termine cu o pace justă, altfel dăm drumul la alte tensiune teritoriale. Fără discuție da, participarea României la programul de reînarmare al UE și o negociere corectă, echilibrată pentru ca banii pt înarmare să fie aduși în România pentru a se dezvolta economic. Legat de Consilul European este securitatea cibernetică și războiul hibrid al Rusiei. România trebuie să insiste f mult.
Simion: Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță cu interesul națiunii române, ,fără a prioritiza alte state. Cred că elevii români, fermierii români trebuie să aibă prioritate. Poziția nostră față de războiul de agresiune este neutralitate, nu escaladarea cu arme, alinerea perfectă la administrația Trump, partenerul nostru strategic. Pentru apărare avem NATO, nu UE. uniunea are alte atribuții, nu securitatea.
Nicușor: Fiecare mebru în consiliul european are un drept de veto. domnul Simion spune că dacă Europa votează un sprijin militar România se va opune?
Simion: Ar fi fost niște candidați mai bine pregătiți care înțelegau mai bine din prima. Voi pune interesele României pe primul plan. Sunt 27 de state ale UE care compun uniunea. Pozițianoastră trebuiesă fie în acord cu interesele noastre naționale, nu în genunchi ca înaintașul dvsKlaus Iohannis.
Nicușor: Mi-e clar, cu România condusă de Simion, va bloca sprijinul UE pentru Ucraina.
Simion: Se pare că domnul Nicușor nu a înțeles. Eu în Consiliul European voi reprezenta Românii, doar că românii nu vor mai da nici un leu pentru altă țară și se va concentra pe propria populație.
Cei doi candidați sunt întrebați dacă Vladimir Putin ar trebui arestat pentru crime de războii
George Simion: Vladimir Puțin trebuie arestat pentru crime de război, dar nu și premierul israelian Netanyahu.
Moderatori: Cum ar participa România la reconstrucția Ucrainei?
Simion: Rusia se hrănește din haos și menținerea de conflicte înghețate. Ucraina are nevoie de noi, nu noi de ea și trebuie să respecte dreăturile românilor care trăiesc acolo. Ne dorim o compensare pentru participarea le efortul de război. Pentru sistemul Patriot donat de Iohannis și alte cheltuieli făcute de români trebuie să beneficiem de reciprocitate
Nicușor Dan: Pentru ca Ucraina să obțină o pace justă are nevoie de sprijinul țărilor occidentale inclusiv al României, pentru securitatea noastră.
George Simion: Pace, nu război. SUA doresc un armistițiu și să nu mai hrănim complexul militaro-industrial. Nu vom recunoaște viitoare granițe impuse. Fc un apel pentru mame să-și protejeze copii și să nu-i trimită la război
Nicușor Dan: Aici e politicianism, să spui că dacă te aperi, vrei război. Nui, este pentru a preîntâmpina un război și pentru a proteja mamele la care dl Simion face apel populist
Nicușor Dan: România e model de bune practici față de minorități, inclusiv față de minoritatea maghiară. Un simbol al unei autornomii teritoriale nu ar trebuie să fie permis la reuniuni oficiale.
Simion: Trebuie să înțeleagă toți etnicii maghiari că sunt cetățeni buni, cei care ne învrăjbesc gratuit să meargă la lada de gunoi. Sunt oameni care vor să meargă pe direcția Macron și a globaliștilor în loc să meargă pe direcția conservatoare, sănătoasă. Îl respect pe președitnele FIDESZ și premierul Ungariei Viktor Orban, multe din politicile sale nu toate vor fi politică de stat și în România. Acum este timpul unei Europea a națiunilor, creștine, vom lupta pentru dreptul nostru la a fi cetățeni europeni. Românii și maghiarii sunt cetățeni cu drepturi depline ai UE.
Nicușor Dan: Ani la rând mai multe galerii de fotbla au scandat lozinci împotriva minorității maghiare, vreau să îl întreb pe dl Simion dacă era pe acolo.
Simion: vreau să îi amintesc lui Nicușor că era anti-LGBT, acum trebuie să ne respectăm toți concetățenii.
Simion: Am muncit mult pt NATO, nu vor scăpa de noi așa ușor. UE este în proiectul orginiar un spațiu comun, mă voi lupta pentru români să fie cetățeni cu drepturi depline în UE și împotriva ideii că trebuie să avem o armată europeană. Pentru apărare există NATO, care a furnizat pace și securitate după modelul pax americana. Dacă există un lucru care a funcționat, voi milita pentru această unitate, nu pentru crearea a două falii geopolitice distincte, nu pentru intrarea UE și SUA într-un conflict inutil care nu va avea alte victime decât cetățenii români și din estul europei.
Nicușor Dan: România trebuie să contribuie parteneriatul cu SUA și să îl consolideze. România trebuie să rămână în NATO și să fie de acord inclusiv cu cheltuieli militare. România trebuie să fie un membru activ în UE, aici are niște obiective care trebuie să și le negocieze în perioada următoare, programul multianual, aderarea Moldovei și din Balcani.
Simion: ce persoane din administrația de la Washington cunoaște cu cine este prieten.
Nicușor: Nu-l cunosc f bine pe Donald Trump, însă cred că un lucru nu apreciază Trump: slugărnicia. Nu apreciază lideri UE care au dat fuguța la Washington să ia o șapcă cu Donald Trump.
Simion: Giorgia Meloni este apreciată. pe cine cunoașteți din UE, lăsați-l pe Trump dacă nu-l cunoașteți așa de bine.
Nicușor: Vă dau un citat: Meloniesrte un falsnaționalist, este un virus. Citatuil aparține lui Călin Georgescu. Vă întreb. Are dreptate dl Călin Georgescu sau vă deziceți de el?
Simion: Spre deosebire de multe persoane, eu nu mă dezic de poporul român. Ca să îmi adresați întrebări cu teme false, ,va trebui să îmi răspundețila întrebare. Pe cine cunoașteți din SUA și UE. Răspunsul este: pe nimeni. E interesant că vorbește domnul de izolaționism. Ne acuză pe noi că suntem izolaționiști.
Propaganda rusă: minoritățile din Ucraina nu au drepturi. Ce măsuri propuneți pentru a combate narațiunile false?
Nicușor Dan: Autoritățile române nu au fost pregătite pentru războiul hibrid. Colaborarea statului român cu firme românești care sunt lideri mondiali în domeniul securității cibernetice. Statul român nu a apelat la specialiști. Al doilea rând, trebuie să apelăm la experiența fraților noștri din rep Moldova, ei au fost supuși unui atac hibrid. Au reușit să facă față, Românianu a reușit. Colaborarea în cadrul UE și NATO pe război hibrid.
Simion: Înainte să ne preocupăm de securitatea cibernetică a Ucrainei trebuie să pronunțăm un nume Eugen Pătraș, cel care a depus la Kiev dosarul Patriarhiei ortodoxe române, pentru ca această unitate de cult să fie recunoscută. Pedeapsa a fost expulzarea. Nici acum Kievul nu a recunoscut Patriarhia română. Sunt multe probleme acolo. legat de securitatea cibernetică. Pe mine mă preocupă pornografia infantilă care ne atacă copiii zi de zi. Anton Rog de la Cyber Int, trebuie să facem curățenie în aceste instituții, vin cu compuneri în CSAT. Haideți să vedem dacă instituțiile statului ne apără, ne protejează, în primul rând pe noi, pe cetățenii români.
Jurnalist către Simion: Erați liderul Acțiunii 2012, ați militat pentru unirea cu Moldova. Erați înconjurat de voluntari care au început să scrie pe FB. Elena Podoleanu volunar spune citez George Simion avea rușii în spate atunci când cerea unirea. Acum sunteți indezirabil în Moldova și Ucraina. Cum veți gestiona relația cu cele două țări, cum le răspundeți voluntarilor?
Simion: Domnul Vitalie Cojocari mă aștept ca întrebările dvs să nu fie părtinitoare. Sigur că toată lumea caută să discretiteze. Nu am văzut membri USRsă fie întrebați, au mers zeci de jurnaliști de investigații să ceară persoanelor cu care am colaborări să mă denigreze. Am condus organizații de zeci de mii de persoane. România a suferit de pe urma unui rapt teritorial. Când populațiade pe ambele maluri ale prutului vor dori să facă un stat, soluția este unirea nu soluții surogat. Relația cu Ucraina, ei au nevoie de ajutorul nostru, nu noi de ajutorul lor. Un proces de judecată ar trebui să dea un termen interdicției, am fost persecutat de la Vladimir Voronin la Igor Dodon.
Jurnalist: Cum ați vedea rezolvată Unirea?
Nicușor Dan: Mi-aș dori personal ca unirea să fie azi. Juridic există o declarație a parlamentului României la o sută de ani de la 1918 care spune că România e gata pentru unire când rep Moldova o dorește. Azi este încă la 37%, nu există o voință a majorității să o facă. Amspus că dacă România ar fi pe care noi ne-o dorim și imaginea ar fi pe care ne-o dorim, 37 la suta ar fi 70% și unirea s-ar rezolva. Corupția din vămi și de la obținerea cetățeniei, trebuie să continuăm să sprijinim republica Moldova. Trebuie să continuăm interconwectarea energetică, de transport, economică, acel fond de garantare al investițiilor române în Rep Moldova.
Simion: Viziunea noastră este aceeași, unde avem opinii diferite este legat de sprijinul necondiționat acordat unor guverne cu atitudini anti-românești. Acest sprijin trebuie acordat uniuniștilor, nu profitorilor care își bat joc de banii românilor.
Nicușor: Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat.
Moderator: Cum veți garanta independența justiției?
Nicușor: Când oamenii evaluează candidați, îi îndemn să se uite la ce au făcut în viața profesională. Mă lupt în justiție de 20 de ani împotriva ilegalități. Presiune parchete să se ocupe de marile cazuri, de marile dosare. În zona justiției, avem o problemă cu inspecția judiciară. Controlul în justiție nu îl face, dă decizii diferite în cazuri similare. O suspectăm de părtinire politică, Mecanisme clare de promovare, în momentul de față sunt cam aceeași oameni care decid componența comisie pt toate concursurile. E absurd ca toți justițiabilii să dezbată de zeci de mii de ori același lucruri, lucrurile recurente trebuie transmise la MJ ca o chestiune să fie tranșată o dată pentru totdeauna.
Simon: Blocarea unor proiecte în instanță nu înseamnă justiție, nu înseamnă fapte. Denunț felul în care unii folosesc justiția pentru a bloca hidrocentrale, proiecte importante. Magistrații nu au ajuns să răspundă pentru faptele lor, noi pledăm pentru acea secție specială care să se ocupe de faptele comise de magistrați pentru a avea termene mai scurte, pledăm pentru o practică unitară. Nu girăm atacuri la democrația precum anularea alegerilor cum a făcut domnul din dreapta mea.
Nicușor: Credeți că e potrivit să apară un candidat pe Tik Tok cu membri ai clanului Pian și Onoriu.
Simion: Așa ați făcut etichetând la grămadă bucureștenii, unora acordându-le autorizații,altora nu. Eu când discut cu românii pe Tik Tok nu întreb cine ști tu cu care vorbesc, și cu profesori universitari și cu profesori.
Nicușor: Eu nu vorbesc de oameni săraci, eu vorbesc de clanurile care terorizează oamenii săraci din România.
Simion: Nu ați făcut nimic pentru victimele consumului de droguri, pentru spitale, pentru bolnavii de cancer. Prietenii dvs din servicii și poliție, dl Despescu folosește poliția poliltică pentru a pune în cătușe lideri politici precum Călin Georgescu. Poliția trebuie să se ocupe de infracționalitate și clanuri, dar se ocupă de Călin Georgescu.
Jurnalist: Au dreptul femeile să facă avort?
Simion: Fiecare decide ce face cu propriul corp. Lucrul acesta nu s-a întâmplat în timpul pandemiei. Femeile sunt singurele care pot decide ce fac. Noi considerăm viața sacră de la concepere, încercăm să încurajăm viața, nu moartea. Dar asta nu înseamnă impunere.
Nicușor: Avem o lege care este corectă. Dreptul femeii la avort până la vârsta fătului de 14 luni…sătpămâni îmi cer scuze. Cum facem să evităm recursul la acest gest. Cum facem să avem o educație corespunzătoare pentru ca să nu avem acest număr uriaș de mame minore, cum facem ca pt o mamă tânără a avea un copil să nu fie o aventură.
Simion: întrega clasă politică trebuie să facă mai mult pentru demografie.
Moderator: Cum veți garanta ibertatea presei
Simion: Depinde ce evenimente, sunt publice, private. Eu cred că este opțiunea fiecărei organizații să impună reguli. Noi nu ne-am dorit ca Antena 3 să intre în incinta sediului AUR, asta nu înseamnă că nu pot relata din afară. Antena 3 e o televiziune toxică, dar nu voi cere suspendarea licenței, întreruperea emisiei cum s-a întâmplat cu România TV. CNA este o rușine. Voi lupta până la ultima picătură de a avea o altă opinie decât cea a mea. A spus-o un mare om politic apoi a reluat-o un președinte. Ce s-a întâmplat în ultimele luni, încercarea statului polițienesc de a cenzura jurnaliști, influenceri, Ion Cristoiu, Mihai Belu, Robert Turcescu cenzurați, doar pentru că au vorbit despre lovitura de stat. Nimeni nu dă voie unei rețele se socializare sau unui guvern să aplice cenzura. Libertatea de exprimare este sacră, este inadisibil ce s-a întâmplat în spațiul public, am revenit la cenzura din comunism.
Nicușor Dan: Am găsit litigii inițiate de fostul primar, am renunțat imediat la toate, săptămânal am făcut conferințe de presă, toată presa, am răspuns la toate întrebările. Un oengist care n-a avut acces la info mult timp n-o să restricționeze niciodată accesul la informație unui jurnalist.
Simion: Un fals comis de Nicușor Dan, folosește o înregistrare falsă cu Călin Georgescu. Declarația anterioară vreau să fac o lămurire,cine cui plătea o sută de mii de euro și dacă printre beneficiari era și trustul domnului Dan Voiculescu.
Nicușor Dan: Am spus că existau procese în care se cereau 100 de mii de euro.
Simion: Cu libertatea de exprimare? Dan Voiculescu vă alocă spațiu. Nu ați plătit spațiu comercial la Antena 3?
Nicușor Dan: Primăria nu. Candidatul plătește la televiziuni.
Simion: Deci și la Dan Voiculescu. Mulțumesc.
Căsătoria între cupluri de același sex.
Nicușor Dan: Parteneriatul civil. Drepturile pentru persoane de același sex dar și cuplurile care aleg să nu se căsătorească. Această chestiune trebuie reglementată. Societatea trebuie să o facă.
Simion: În România, țară creștină, căsătoria are loc între un bărbat și o femeie. Va rămâne în continuare cât sunt la conducerea țării, căsătoria între un bărbat și o femeie. Dacă va exista o majoritate care să ceară parteneriate civile, vom respecta democrația. Nu este treaba CEDO.
Referendumul pentru familie
Simion: Categoric am votat da, statul nu face destul pentru familii.
Nicușor: Am votat, spun și atunci spun și acum, nu am comunicat public cum am votat. Cred că e nevoie de oameni care să fie mediatori.
Sănătate. România se confruntă cu 85% din totalul cazurilor de rujeolă din UE. Încurajați vaccinarea? Ce politici publice trebuie urmate? V-ați vaccinat copilul?
Simion: Sunt un om care a fost vaccinat cu schema de vaccinuri de la Cantacuzino. A aborda problema vaccinară că statul știe mai bine decât părinții e greșit. Nu știe Ciolacu, nu știe Nicușor Dan decât un părinte ce trebuie pentru copiii săi. Eu nu m-am vacinat cu vaccinul experimental. Îmi voi menține legat de tratamentele medicale aceeași poziție. E o expresie, my body, my choice. Mama lui Radu și soția mea Ilinca e prezentă în sală, am decis împreună ce vaccinuri îi facem lui Răducu.
Nicușor: Eu am doi, i-am vaccinat pe amândoi cu schema statului român. Noi tre să promovăm știința în societate. Trebuie să le dăm încredere acestor oameni. E trist, statistica e tristă asta vinedintr-o dezinformare. Îi încurajez pe părinți să-și vaccineze copiii la rujeolă, riscul e mare. Tot timpul să avem încredere în specialiști.
Simion: E prima dată într-o pandemie când comunitatea științifică a fost divizată. I-ați mai sfătui pe români să-și vaccineze copii?
Nicușor Dan: Nu se pune problema la copii, eu m-am vaccinat. Pandemia a fost învinsă.
Simion: Eu credeam că pandemia a fost învinsă când a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Nicușor: Exact acesta e tipul de discurs antiștiință care induce confuzie în societatea.
Simion: Respectivul ser experimental nu te proteja împtoriva respectivului virus.
Nicușor: Cred că am lămurit ce este știință, ce e conspriație.
Moderator: Ce măsuri luați ca tinerii medici să rămână în țară iar cei de afară să se întoarcă.
Nicușor: Întrebare foarte pertinentă. Noi nu avem o strategie reală pentru sănătate. Este rolul președintelui să aducă specialiștii să definească direcțiile. Sistemul de sănătate, noi am cârpit un sistem. În loc să avem o viziune să ne spună care sunt competențele spitalului universitar, ,de oraș, policlinicii, medicului de familie. Finanțarea nu am dus-o către medic și am suprasolicitat spitalele.
Spitalele trebuie să trateze mai puțin decât tratează acum. O alocare judicioasă trebuie să avem aparatura ca medicul din spitalul din România să fie la fel ca cel din europa occidentală.
Simion: Specialiștii domnului Nicușor au ajuns la DNA, doamna Sivache este cunoscută în acest sens. Trebuie să trimitem tinerii profesioniști să practice această mseria. Criza e în zona rurală și mic urbană, la care Bucureștiul, Clujul sau Timișoara nu se mai uită. Am fost în foarte multe sate unde nu mai merseseră cadre medicale de 15 ani. Voi pune accent pe tineri care să fie încurajați inclusiv financiar, nu s-a făcut suficient pentru medicii de jos, asistente, cei de pe ambulanță. Este un sistem spoliat de interesele big pharma, cazuri de corupție, Magicianul care gestiona spitalele, îndepărtat de la acea bucată de plăcintă generoasă.
Nicușor Dan: Acuze politicianiste, unde are drepate, avem o criză medicală la nivelul satelor și orașelor mici. Trebuie să stimulăm financiar oamenii să meargă acolo, profesioniștii. Să deplasăm resurse către medicina primară.
Jurnalist: Ce politici veți promova pentru a crește încredera în sistemul medical românesc?
Simion: Rata mică a vaccinării contra rujeolei nu se datorează unor zvonuri. Diferă f mult de la Suceava la Constanța la Călărași. Ține de autorități, de cadrele medicale și de cei care conduc. Să lăsăm specialiștii să conducă, la Piatra Neamț un șofer era directorul spitalului. Să oferim acces imediat sau urgent tuturor pacienților, nu să aștepti după o radiografie 3 luni, 4 luni. Foarte mulți bani se scurg din bugetul țării pe rețete compensate, merg către compensarea de medicamente, dar nu ajung niciodată la populație, la bătrânii noștri.
Nicușor: Spitalele administrate de primăria Capitalei arată mai bine decât spitalele din sistemul național de sănătate. Ăsta e un llucru bun pentru noi, un lucru rău pentru România. Legat de ce ar trebui să fie făcut la firul ierbii, ține și de modul în care casa de asigurări de sănătate decontează. Noi încurajăm oamenii să vină să se trateze la spital, supraaglomerăm spitalele, în loc să facem asta răspândit lanivelul întregii țări. Legat de vaccinare, și politicienii au rolul lor. din nou, domnul Călin Georgescu spune că el știe mai bine decât un medic ce să facă cu corpul lui. Cred că un medic știe mai bine dacă am o prolemă medicală ce să fac cu corpul meu.
Simion: Ce frică a generat un singur um in acest sistem găunos. Am văzut cum Nicușor Dan, Ciolacu recomandau cum ar trebui să se vaccineze pleava societății are nu voia să se vaccineze.
Nicușor Dan: Una din multele ipocrizii ale domnului Simion neste raportarea la sistem.
Întrebare Nicușor Dan pentru Simion: Dacă ați fi antisistem cum pretindeți nu l-ați fi pus pe lista de Parlament pe George Becali, care a furat terenuri, Chelaru, condamnat că a furat apartamente de l astat, pe Mugur Mihiescu, colaborator al Securitpții, pe domnul lasca, condamat pentru violențe, pe domnul Petrișor Peiu, consilierul economic al lui Adrian Năstase. A doua chestiune este raportarea așa zisului sistem la dvs. Dacă sistemului așazisului sistem i-ar fi fost frica de dvs de ce v-ar fi dat Marcel Ciolacu voturi să intrați în turul doi? Dacă sistemului i-ar fi frică de DVS de ce în campania din turul I conturile mele și ale lui victor ponta au fost atacate nu și al dvs? De ce dosarul cu violul de la școala de vară continuă să treneze?
Simion: Domnul Nicușor Dan care merge prin studiourile lui Dan Voiculescu spune minciuni, Mugur Mihăiescu nu fost colaborator al Securității. Este bine să începem să discutăm despre Matei Păun și rusofilia, la unii vom găsi poate și probe de zoofilie pe principiul de denigrare. Dumnealui folosește în această campanie prin șeful lui de campanie un bătăuș pe stadioane folosește boți. Eu așa sunt informat. Foarte multe conturi de socializare au explodat în ultima perioadă. Știm și noi exact ce ați făcut. Ce oameni ați băgat dvs în partid., putem discuta de aceste lucruri. Dar vă dovediți lipsit de onestitate când aruncați niște fumigene. Eu nu am fost dat afara spre deosbire de dvs din propria formațiune politică. Ai dvs colegi au dat-o inclusiv pe Elena lasconi în mod mârsaș că se temea sistemul că nu mai ajung prietenii lui Coldea în turul doi.
Nicușor Dan: Noi vorbeam aici despre sistem. Un om care aruncă cu vorbe fără fapte.
Simion: Ciolacu nu dat voturi, voi ați anulat alegerile cu Coldea și cu generalii din spatele tău, cu Klaus Iohannis, suntem azi în sutația de a deprecia leul. Nu mai merge cu Coldea și cu generalii și cu Klaus Iohannis care se agață de putere.
Nicușor: Diferența dintre politicianist si politician sunt faptele.
Nicușor: ați aruncat cu vorbe.
Simion: Sunt mai bun ca dvs la aruncat cu vorbe.
Nicușor: Exact!
Simion: Ce-aș putea să-i spun unui om care aruncă cu vorbe că eu îl susțin pe Călin Georgescu și el pe Matei Păun. Domnule Nicușor Dan, susțineți că transparența e foarte importantă. Mi-am notat trei lucruri la care nu doriți să răspundeți. Cum ați votat la referndumul pentru familie? Da sau nu? Cunoașteți pe cineva din SUA sau UE la nivel de lideri? Cine sunt donatorii la București și actuala campanie?
Nicușor: La primele două am răspuns, la a treia mergeți pe site-ul ANI unde găsiți declarația mea de avere.
Simion: pe site-ul ani e blurat, cu nume si prenume numele donatorilor. Dați-ne zece nume de donatori, că sunt 2000 acolo.
Nicușor: Găsiți vreo 30 aici în sală.
Simion: Șapte la sută din contractele primăriei sunt publice. De ce nu le faceți publice? Sunt trei chestiuni, vreți să răspundeți la ele, da sau nu?
Nicușor: Nu vă enervați.
Simion: Da sau nu?
Nicușor: La primele două am răspuns.
Simion: Cine a dat 600 de mii de lei? persoana fizică care a dat 600 de mii de lei?
Nicușor: Și asta e faptă gravă? Să donezi e democrația domnule Simion. Asta a făcut și idolul dvs domnul Trump?
Nicușor: Instituțiile statului român știu cine sunt aceste persoane, nu vreau să le fac public numele că nu vreau să fie atacți cum am fost eu atacat.
Siomion: Transparență la nivelul maxim. Fără penali în funcții publice până ajungem la penalii lor: Clotilde Armand, Vlad Voiculescu.
Educație. Un copil dintr-un sat sărac să aibă aceeași șansă ca dintr-un oraș mare
Nicușor: Eu sunt un astfel de copil din zonă semirurală, am învățat la școala din cartier. Am un doctorat la Paris. Trebuie să stimulăm oamenii cu vocație pedagogică să vină în învățământ. Dacă vrem să vorbim despre cu ce trebuie să rămână copilul după ce termină școala dintr-un oraș mare sau rural, trebuie să rămână cu deprinderi pt viața reală. Noi continăm să învățăm pe de rost diverse lucruri. Și să fie pregătit pentru piața muncii.
Simion: Cum arată azi școala va arăta mâine țara. Din păcate arată depolarabil. 2 la sută din pib când media europeană este 4, 7. O subfinațare cronică. Klaus Iohannis a făcut prăpăd în sistemul de educație. Ne dorim egalitate de șanse. Trebuie să avem profesioniști, să li se asigure o remunerație corespunzătoare. Genul acesta de programe și parteneriate pot descoperi genii în mediul rural, așa cum a fost Mihai Eminescu. Un copil de la țară pe modelul haretian putea să studieze în străinătate. Nu toți sunt privilegiați, trei sferturi nu au șansa să ajungă la învățământul superior. Facultățile s-au orientat în fabrici de diplome și nu sunt orientate către piața muncii.
Nicușor: E potrivit să fiți însoțit de Sorin Constantinescu, relegele păcănelelor?
Simion: Sorin Constantinescu este un bun specialist, bunic, tată de preot, s-a retras din industria jocurilor de noroc văzând cât de nocivă este. Îi sfătuiește să nu joace.
Moderator: Numiți cinci competenții pe care școala românească ar trebuie să le ofere la sf de cilcu educațional
Simion: Cunoștințele de bază legate de istoria noastră națională de geografie, de limba română, gramatică literatură, limbi străine, modelul haretian, clasic pe care noi îl susținem
Nicușor: Să distingă adevărul de fals, să reușească să înțeleagă lumea în care trăiește, filtrarea info, să se exprime coerent, să aibă o bază financiară, să aibă o înțelegere a mecanismelor sociale din statul român, să reușească să lucreze în echipă.
Avem o rată mare de abandon școlar. Acești copii nu sunt cuprinși în testările PISA. Ce soluții propuneți pentru a scădea analfabetismul funcțional?
Simion: Nu ne putem masca propria incompetență incluzând totul în CSAT, declarând totul ca ținând de securitate națională. Aș include sărăcia, în 2012 înscriși în clasa I aveam 200 de mii de elevi, tocmai acolo trebuie să intervenim. Este și atribuția domnului ministru al educației. Ține și de mediul universitar să nu aștepte finațările per capita, per student. La nivel european sunt pe ultimul loc la numărul de studenți, asta arată multe. Un profesor debutant are 3700 de lei, soția mea este profesor și atâta primește. Arată disprețul actualilor guvernanți față de populație.
Jurnalist: Ce soluții propuneți?
Simion: Subfinanțarea este cronică, nu există tineri specialiti în mediul rural.
Nicușor: Sunt de acord cu dl ministru, este o chestiune de siguranță națională. Deja suntem în deficit de forță de muncă, meseriile viitorului presupun o calificare tot mai înaltă. Dacă nu corectăm f repede această chestiune a gradului de analfabetism funcțional va trebui să aducem forță de muncă din altă parte. Soluții, da, finanțarea, trebuie să ne uităm ma programele școale, deprinderile să fie adaptate la situațiile concrete cu care se vor întâlni în viața reală și pe piața muncii. Și o pregătire a profesorilor, noi trebuie să trecem de la un mod de a recepta informația, la un mod de a procesa noi înșine informația. Profesorii trebuie să îi învețe pe copii cum să învețe asta.
Simion: Au fost distruse școlile de meserii, trebuie să aducem înapoi școlile profesionale. Nu toată lumea trebuie să facă facultate, meseria este brățară de aur.
Moderator: Guvernanța și reforma administrației publice. Care este structura optimă a aparatului bugetar?
Nicușor Dan: Azi evaluarea la concursul să devină funcționar este pus să invețe pe de rost texte de lege. Ăsta e statul român cu politica sa de personal. Statul trebuie să apeleze la specialiști pentru a face reforma. Trebuie să aducem firme de consultanță să redefinească politica de cadre a statului român. Avem un sistem public în anumite zone suprapopulat, înaltele subpopulat. Trebuie să recurgem la privați care știu cum să eficientizeze munca, care au competențe de inteligență artificială.
Simion: Profund greșit. nu de firme de consultanță avem nevoie pentru tocarea banului public. A mințit contracandidatul spunând că vreau să dau profesorii, bugetarii afară. Nu am nici o problemă decât cu paraziții care sunt membrii de partid și încurcă. La începutul anilor 2000 în sectorul bugetar erau 800 de mii de angajația cum sunt 1.315.000. Ceea ce trebuie să facem, evaluări permaente, meritocrație. Față de acum 25 de ani s-au descoperit digitalizarea și lipsa de forță de muncă din domeniul privat poate fi compensată cu acesti oameni care stau degeaba la stat.
Nicușor Dan: Vreau să îl întreb pe domnul Simion care este partiția celor 1300000 de oameni și unde sunt cei 500 de mii de paraziți.
Simion: Avem mai puțini profesori decât aveam acum 15 ani, 70 de mii de militari. Ce vrea să vă demonstreze Nicușor Dan este că sunt 450 de mii de funcționari publici, dar pe lângă ei mai sunt multe sinecuri. 300 de parlamentari, de acolo de sus, să dăm un exemplu, maxim 50 de secretari de stat.
Nicușor: în sănătate câți avem?
Simion: Alegeți să vă apărați corupții dvs.
Nicușor: În armată câți avem: 70 de mii?
Simion: E foarte bun la adunări și scăderi. A adunat în dreptul lui, a scăzut dela poporul român. Ați învățat pe de rost niște cifre, n-ați spus care e soluția dvs.
Nicușor: Sunt sigur că sunteți om serios. Când spuneți că dați afară 500 de mii de paraziți, știti de unde.
Cum veți reduce decalajul dintre zonele sărace și cele dezvoltate
Simon: prin investiții în sectoare cheie. 6 milioane de barili în Dâmbovița, țara este bogată, trebuie să începem exploatarea resurselor naturale. Adunând toată bogația la București, uitând de jumătate din țară, nu este o soluție. Fără să fim suverani, fără să luam propriile decizii și să avemsector energetic nu vom rămâne decât biata colonie care suntem din păcate azi.
Nicușor: Noi trebuie să echilibrăm teritorial România în acord cu este economia azi. Împărțirea administrativ teritorială din 68 a fost echilibrată pentru economia din 68, dar azi nu mai corespunde. Cineva care stă în Târgoviște sau în Târgoviște să beneficieze de un tren de mare viteză care să îl aducă în București. Economic, România nu a ținut pasul cu ceea ce statele din vest puteau să ofere prin schemele de ajutor trebuie să dezvolte acele ecosisteme care să dea venituri bune. Agricultura, am avut scheme de ajutor fără nici un rezultate. Statul să subvenționeze centrele de procesare.
Simion: Jumătate din România este lăsată de izbeliște, nu avem fabrici de procesare. Dacă nu racordăm întreaga suprafață a României la gaz, ca nu toată lumea să se înghesuie la București, Cluj.
Cum veți aborda concret procesul de digitalizare a administrației publice?
Nicușor: Una este digitalizarea, alta este procesul . Ce spunea Simion e corect, o hârtie trece pe la prea mulți oameni. Răspunsul e: cu privați.
Simion: Probabil tot cu firme de consultanță din G4 (nota red. grupul de consultanți fiscali)
Infrastructură și dezvoltare regională. Vedeți soluție pentru a atrage bani din PNRR? Nivelul mult sub așteptări.
Simion: Pentru autostrăzi nu vom primi bani din PNRR. Să sperăm că nu vom merge banii către Ucraina sau priorități climatice. Ce putem accesa sunt fonduri pentru material rulant, pentru căile ferate române. Ce cred că trebuie să folosim esrte potențialul maritim și fluvial. Am încetat proiecte mari de infrastructură. Acum 50 de ani reușeam să construim bijuterii precum Transfăgărășanul.
Simion: Aveți o promisiune neonorată cu trenul urban din București.
Nicușor: Nu vreau să-i plictisim pe telespectatori. Vă amintesc, 40 la suta vot în București Nicușor Dan, 10 la sută George Simion în Basarabia.
Simion: Conform cu prevederile constituționale, premierul caută susținerea a 233 de parlamentari. Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile. Sunt foarte mulți oameni politici care vor să obțină voturi prin teamă, mințind muncitorii, antreprenorii, punând presiune pe ei. Trebuie să ne întoarcem la pace. Tocmai de aceea voi nominaliza un român, un om care iubeste pacea. Voi face un guvern de largă unitate națională pentru a asigura ieșirea României din crizele suprapuse în care se află.
Nicușor: Din fericire președintele va nominaliza primul ministru. Am trecut o etapă domnul Ciolacu nu mai este la Palatul Victoria. Imi doresc un guvern din patru partide pro-europene plus minoritățile naționale. Mi-l doresc foarte mult pe domnul Bolojan, dar nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea. Imediat după preluarea mandatului voi chema la discuții cele patru partide pro-occidentale, care să ducă România într-o cultură a legii, muncii, prosperității.
Simion: Indiferent de rezultatul alegerilor din 18 mai, Nicușor ar trebui să se consulte cu toate formațiunile votate de români. Asta înseamnă respect pentru poporul român.
Nicușor Dan: Deprecierea leului, căderea burselor, faptul că românii vor plăti rate mai mari, e din cauza haosului pe care-l proiectați domnule Simion.
Simion: Genul acesta de manipulari și nivelul unde duc domnii Nicușor Dan, Klaus Iohannis și camarila discuția este elocventă, poporul român este mult mai inteligent. Sunt niște puciști care își vor găsi sfârșitul politic după 28 Mai.
Amenințări la siguranța națională
Nicușor: Agresiunea Rusă, o spune NATO. Noi trebuie să verificăm gradul de înzestrare al armatei române. Trebuie să participăm la programul european de reînarmare și nu în ultimul rând amenințarea războiului hibrid. Toată lumea este conștientă, din partea Rusiei, am văzut la alegerile din noimbrie că România nu este pregătită.
Simion: În momentul în care investești în armament în alte state nu înseamnă că ești solidar, înseamnă că îți trădezi țara. Aș adăuga sărăcia la amenințări, aproape o treime sunt în risc de sărăcie și excluziune socială. Mă interesează poporul român. Cel mai mare risc este conflictul dintre țările UE și Statele Unite. Această unitate transatalntică trebuie menționată în mod expres și trebuie să lucrăm la ea. Parteneriatul strategic cu SUA ca lider al NATO reprzintă prioritatea nr unu a securității naționale.
Nicușor: Deciziile care trebuieau să fie luate foarte repede au fost luate repede. Ne evaluează oamenii prin vot. Sunt lucruri care necesită o analiză. Cel mai important lucru în opinia mea a fost dezvoltarea urbană a Bucureștiului. Aici am pus capăt unui lung șir de ilegalități, fără să avem sprijinul autorităților centrale, sistemul cum ar veni.
Întrebare: Ați mers la votul cu Călin Georgescu, de ce ați fost cu un politician anchetat că glorifică criminali de război?
Simion: Voi răspunde acestei întrebări vădit tendețioase. Călin Georgescu trebuia să fie președintele României. Opțiunea mea este una firească, logică, voi merge până la capăt pentru respectarea dreptății. Diferența față de mulți alții e că le pot înfăptui. Sunt un om care nu vrea să audă nu s-a putut. Nu sunt un om care să nu accepte dialogul. Azi rămâna aici oricât și mâine sper contracandidatul meu să găsească timp să dezbatem în fața românilor.
Desigur curiozitatea a mâncat pisica. Eu nu pot face afirmații calificative altele decât cuprinse în legile țării, în Constituție.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News