VIDEO Ministrul Mediului se opune eliminării sticlelor de vin din sistemul de garanție-returnare

Sursă foto: Unsplash

Ovidiu Bărbulescu scris astăzi, 18:11 După ce Profit.ro a anunțat că deputații pregătesc eliminarea sticlelor de vin din sistemul de garanție-returnare, prin care persoanele achită o garanție de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată cu ambalaj nereutilizabil, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că se opune oricărei ieșiri din sistem a ambalajelor deja stabilite și a precizat că raportul va fi retrimis în comisii pentru a fi revizuit.

De ce este important: Sistemul de garanție-returnare (SGR) a intrat în vigoare la finele lunii noiembrie, astfel că o garanție de 50 de bani este achitată la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți și va primi valoarea garanției plătite inițial sub forma unui cupon.

Este bine de știut: O radiografie scurtă a SGR arată că, până la finalul anului 2023 (conform raportării după prima lună de funcționare), producătorii de băuturi au pus pe piață 45 de milioane de produse în ambalaje SGR – sub 1% din volumul anual estimat de ambalaje (7 miliarde); au fost emise aproximativ 2.000 de vouchere la RVM-uri, dar niciun ambalaj nu a ajuns încă la RetuRO (compania care administrează sistemul).

Profit.ro a relatat că sticlele de vin sunt pregătite să fie eliminate din sistemul de garanție-returnare, prin care persoanele achită o garanție de 50 de bani când cumpără o băutură îmbuteliată cu ambalaj nereutilizabil, conform unui amendament adoptat acum în comisiile de specialitate ale deputaților

Raportul cu acest amendament urma să fie supus votului final al Camerei Deputaților, cameră decizonală a Parlamentului în domeniu, iar, dacă ar fi fost votat, pentru a intra în vigoare, mai trebuia promulgat de șeful statului.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat acum că în coaliție a fost luată deja decizia retrimiterii raportului la comisie, el nefiind de acord cu amendementul colegilor săi de partid.

Fechet a arătat că orice schimbare a sistemului la început ar fi defavorabilă funcționării acestuia, în condițiile în ultimele luni acesta și-a dovedit succesul, de la doar 30.000 de sticle returnate în decembrie, ajungându-se la peste 2,2 milioane în ianuarie, iar în februarie au foste colectate, conform celor mai recente date, 18 milioane de recipiente, și s-ar putea ajunge chiar la 20 milioane.

”Vom respinge, așadar, fără echivoc orice încercare de ieși din sisetmul garanție returnare. Din SGR nu ar trebui să iasă nimeni, nu există niciun argument de natură ecologică pentru care să iasă vinul din SGR, dar să rămână berea, să iasă vinul și să rămâna apa plată, băuturile răcoritoare. În calitate de mininistru, mă voi opune unor astfel de demersuri”, a spus Fechet.

În prezent, legislația stabilește că sistemul de garanţie-returnare se aplică pentru ”ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL