Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, profesorul universitar Remus Pricopie, rector SNSPA, a declarat că stilul „mai dur, comercial” al președintelui american, Donald Trump, nu este înțeles de către oficialii români, motiv pentru care „unii au intrat în trepidații”. Potrivit acestuia, Trump nu urmează regulile tradiționale ale diplomației și nici nu își propune acest lucru.
„Donald Trump nu este un politician clasic, nu este un diplomat. Nici măcar nu încearcă să joace rolul unui diplomat. Are un stil comercial de a discuta probleme de stat”, a explicat Pricopie.
„Observați că, de exemplu, Bruxelles-ul – și ieri, și azi – a transmis mesaje privind anularea taxelor pentru importurile industriale”, a punctat acesta.
Întrebat dacă oficialii români înțeleg acest stil atipic, Pricopie a fost tranșant: „Mi se pare că nu este înțeles. Mai mult, unii au intrat într-o stare de trepidație nejustificată. Atenție, eu nu îl apăr pe Trump, eu doar spun că așa este Trump. Ce credeți, o să se schimbe doar pentru că nu înțelegem noi stilul lui?”
Pricopie a îndemnat la răbdare și luciditate în raportarea României la dinamica internațională generată de o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, subliniind că „nu-l vom schimba atrăgându-i atenția că nu respectă nu știu ce protocol diplomatic.”
Nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”
Marcel Ciolacu a ținut să se delimiteze de declarațiile făcute de Dragoș Sprînceană, afaceristul român despre care s-a spus că ar urma să ajute la îmbunătățirea relațiilor cu SUA, în calitate de emisar al premierului.
Pe șeful guvernului l-a deranjat o declarație recentă a lui Sprînceană, în care spunea că SUA „nu vor fi încântate” dacă România „va fi alături de Ucraina, cum spune Macron”.
„Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român.
Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate.
Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc – cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.
Avem milioane de români în diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.
Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a precizat Marcel Ciolacu într-o postare pe contul său de Facebook.
Sprînceană este un antreprenor român care locuiește în Statele Unite ale Americii și este membru în Comitetul Executiv al Partidului Republican din Palm Beach (Florida). El a fost prezent la diverse ceremonii oficiale ale lui Trump și la cea de inaugurare și s-a fotografiat mereu cu președintele american și cu personaje importante din administrația americană, precum consierul lui Trump pentru securitate, Mike Waltz.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News