VIDEO Sorin Banciu: Ministerul Mediului a redus deja numărul de funcții de conducere

Ionuț Sorin Banciu
Sursa foto: media.pnl.ro

Sorin Banciu, secretat de Stat al Ministerului Mediului, invitat în platoul Puterea Știrilor, a explicat că numărul de secretari de stat și funcțiile de conducere din minister au fost deja reduse, iar măsuri similare vor fi aplicate în instituții precum Apele Române, Regia Națională a Pădurilor și Agenția Națională de Meteorologie.

„Ministerul Mediului a redus deja numărul de funcții de conducere și numărul de persoane prin hotărârea de guvern care deja a fost aprobată săptămâna trecută în ședință de guvern. Numărul de secretari de stat a scăzut, numărul de funcții de conducere de șef din cadrul ministerului a fost deja redus. Aici discutăm de instituțiile aflate în coordonarea, subordonarea sau sub controlul autorității de mediu. Vor urma Apele Române, Regia Națională a Pădurilor, Agenția Națională de Meteorologie. Cred că scopul principal nu este să tăiem locuri de muncă, ci să eficientizăm niște procese. Pentru că în avizarea de mediu, de exemplu, Agenția Națională de arii Naturale Protejate dădea un aviz care era cumva gândit separat într-o instituție care se ocupa doar de ariile naturale protejate.

Agențiile teritoriale au o abordare diferită. Unele APM-uri procedează într-un fel, altele în altfel. De asta e nevoie de o structură puternică la nivel național, care să coordoneze și să ghideze și să nu fie abordări diferite de la un județ la altul, cum din păcate încă se întâmplă.” a declarat Banciu.

Banciu susține că este necesară întărirea capacității tehnice a acestor instituții. Astfel, Ministerul Mediului își propune să modernizeze și să eficientizeze procesele administrative, având în vedere protejarea mediului și respectarea legislației, utilizând fondurile și tehnologiile disponibile.

„Din punctul meu de vedere, e nevoie să întărim capacitatea tehnică a acestor instituții, fie că vorbim de cei care fac avizare, fie că vorbim de control. Aici există niște planuri de acțiuni deja aprobate la nivelul Guvernului, pentru că cumva profităm de procesul de aderare la OCDE și vrem să întărim instituțiile esențiale ale statului român. Avem finanțare prin PNRR și pentru dezvoltare, pentru digitalizare a acestor procese și la ANPM acest sistem IT care va centraliza toate raportările, toate avizele de mediu. Vrem să digitalizăm aceste procese de avizare și să nu mai plimbăm oamenii pe drumuri să obțină dintr-un singur loc toate avizele de care au nevoie, să-și desfășoare o activitate pe partea de control. Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională au resurse de finanțare pentru dotări cu tehnologie de ultimă oră.

Avem deja contracte semnate, module de imagini satelitare pentru monitorizare a pădurilor. Deci, în ambele domenii de control, să spunem, avem deja resurse și proiecte finanțate prin PNRR sau prin bugetul național care să întărească capacitatea tehnică, pentru ca în viitor, tendința și dorința noastră este să digitalizăm inclusiv actul de control, să fie obiectiv, să nu mai fie la latitudinea unei persoane fizice și să putem dovedi clar, cu cifre, cu informații, cu imagini, cu măsurători ale poluanților, că legea a fost încălcată, pentru a evita subiectivismul în control. Cred că este un lucru foarte important pe care trebuie să-l facem și avem deja resursele financiare să începem acest proces.” a spus Banciu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: