VIDEO Ștefan Vlaston, expert educație: Pompăm bani în școală fără ca elevii să fie efectiv în școală

Sursa foto: Pexels

Ștefan Vlaston, expert în educație, a pus sub semnul întrebării dorința ministerului de a afla adevărul despre acești elevi „virtuali”. El a subliniat că promovarea la examenul de bacalaureat se calculează în funcție de numărul de elevi înscriși la examen, nu de numărul total de elevi care ar fi trebuit să se prezinte, ceea ce este o eroare pe care statul o înțelege și o acceptă, dar motivele rămân neclare.

„Pompăm bani în școală fără ca elevii să fie efectiv în școală, asta cred că alte țări nu fac, numai noi facem figura asta. De ce nu vrea ministerul să afle adevărul cu elevii ăștia virtuali? Ar trebui întrebați și ei de ce nu vor să se afle adevărul. Și mai e ceva, o chestie foarte spectaculoasă, promovarea la examenul de bacalaureat se calculează în funcție de numărul de elevi înscriși în examen, nu de numărul de elevi existenți în scriptele școlare, în cataloage..

Dar cei care nu s-au înscris la examen nu sunt tot elevii noștri? Statul n-a cheltuit banii pentru pregătirea lor, banii de profesori și pentru funcționarea școlilor? De ce să-i ignorăm pe cei care nu s-au înscris, să-i aruncăm așa la gunoi? Noi facem socoteala doar cu cei care efectiv s-au scris la examen. O eroare pe care statul o înțelege și o acceptă, dar nu știu de ce?” a declarat expertul în educație

Declarațiile lui Ștefan Vlaston aduc în prim-plan deficiențele sistemului educațional din România, subliniind necesitatea unor reforme urgente și substanțiale pentru a asigura pregătirea adecvată a elevilor și utilizarea eficientă a resurselor financiare.

„Când te duci să te angajezi, după ce termina liceul, te întreabă ce știi să faci. Te întreabă angajatorul. Și tu ce spui?  Mai este o chestie, apropo de liceu, știți că se intră în clasa a 9-a  de la Evaluarea Națională, nu există o limită minimă a notelor cu care se intră la liceu. Păi dacă elevii ăștia care au luat Evaluarea Națională cu 2, 3, 4, înseamnă că ei nu știu nici măcar tabla înmulțirii cum trebuie.

Cum crezi tu că vor ajunge elevii ăia să învețe? Și atunci abandonează școala, se duc și fac muncă necalificată. Școala noastră are principalul defect că nu echipează elevii cu competențe.

Nu se prea duc elevii la profesională. Școlile profesionale au rămas neechipate, fără mașini, instructori de calitate care să îi învețe pe elevi meserie. Pentru că încă o dată un angajator te întreabă ce știi să faci și dacă copilul nu știe nimic, nu-l angajează.” a declarat Vlaston.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: