VIDEO Tinerii, surpriza anului electoral 2024. Antonio Amuza, sociolog: „S-ar dubla numărul de votanți!”

 

Sociologul Antonio Amuza a comentat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor modul în care decurge campania electorală în general dar și care va fi prezența tinerilor la alegerile din iunie.

„Spectacolul cătușelor nu e ceva nou în campaniile electorale din România. Chiar sunt surprins că au intervenit atât de târziu. Sigur, cu Cîrstoriu am văzut foarte clar cum stăteau lucrurile. Nici n-am ajuns până acolo, deși poate aveam alți candidați sau primari în funcție în această situație. Clotilde Armand, dacă nu mă înșel, declarată incompatibilă, nu a creat atât de multă vâlvă în în spațiul public cum a făcut situația domnului Cîrstoiu. Dar, cum spuneam, e un spectacol care sigur caracterizează campania electorală, că sunt până la urmă instrumente folosite în popularizarea acestor campanii, dacă vreți, din punct de vedere comunicațional, negative la adresa celorlalți candidați. Adică o bună parte dintre mesajele pe care le vedem în spațiul public, mesajele electorale pe care le transmit candidații aceștia sunt, dacă vreți, contra-campanii. Spunem cât de rău, rai sunt ceilalți, cum ne fură viitorul, cum n-avem nicio șansă dacă alegem alternativa, oricare ar fi ea”, a explicat Antonio Amuza.

Acesta a subliniat că, în ce privește modul de derulare a unor campanii electorale, soluțiile constructive apar foarte rar și  a vorbit în continuare despre felul cum percep tinerii campania pentru alegerile din iunie.

„Eu îi văd pe studenții mei la la facultate. Chiar m-a surprins foarte tare să văd când îi întreb veți vota anul acesta? Ridică mâna aproape toată clasa. Cei care nu ridică, nu știu, sunt plecați, au ceva concedii planificate, dar în rest văd o inițiativă fantastică și o dorință de a-și exercita drepturile, dreptul de a vota, lucru care mă surprinde plăcut. Pe de altă parte, nu pot să nu mă întreb cum va arăta viitorul, mai ales că vă spuneam mai devreme, unul dintre itemii de pe sondajele noastre spune că tinerii vor vota altfel, orice ar însemna asta. Deci mă aștept ca dinamica să continue inclusiv după ora 21.00 pe 9 iunie, seara, când vor începe să fie numărate voturile. Și în continuare nu vom ști. Vom aștepta cu sufletul la gură să vedem care este direcția în care bucureștenii au votat. Dacă vorbim strict de orașul acesta, deci, cred că lupta aceasta cu glumițele pe care le folosesc candidații este o încercare răsuflată, totuși, de a mobiliza un target care vine deja cu temele foarte bine pregătite. Vorbim de tineri 18-35 de ani care știu foarte bine ce înseamnă, au simțul civic dezvoltat. Să nu uităm că sunt cei care au prins și o evoluție, dacă vreți, a politicilor educaționale. Chiar dacă avem o Românie educată prost, o bună parte dintre ei, prin natura lucrurilor, prin modul în care sunt stimulați de informațiile din zona asta internațională, de politici verzi, sunt oameni care reciclează, sunt oameni care sunt adaptați tuturor acestor tendința actuale. Nu i-a făcut altfel decât mai atenți, mai raționali și cu un discernământ mai clar, inclusiv din punct de vedere politic. Rămâne de văzut, este posibil să avem surprize la alegerile de anul acesta și ca mulți tineri, așa cum poate nu s-a întâmplat niciodată până acum, să vină la vot”, a arătat sociologul.

Acesta a explicat că, anul acesta, vorbim despre o cohortă generațională mare, de 4 milioane de tineri, potribit INS, care vor vota.

„Dintre aceștia, dacă 65% spun că vor vota… Bun, poate nu vor veni chiar toți. Dar și dacă vin 40%, vă spun… La alegerile anterioare m-am uitat pe rezultatele de la BEC, pe numărătoarea de acolo au fost 20% dintre tineri participanți, deci 40% ar însemna că s-ar dubla numărul de votanți, deci vom avea un aer fresh. Aștept și sincer, îmi doresc să văd genul ăsta de interes inclusiv la nivel de reprezentare. Adică să-i văd pe tinerii aceștia că se implică nu doar în sensul de a vota, dar se implică efectiv în politică, pentru că, până una-alta, vedem cam aceleași fețe în peisajul politic”, a subliniat Antonio Amuza.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL