VIDEO Vor avea și ungurii Golden Gate-ul lor. Când va fi deschis

podul Kalocsa - Paks
Sursa foto: Duna Aszfalt

Proiectul celui mai mare pod din Ungaria este în termenul stabilit. Podul peste Dunăre, care leagă județele Bács-Kiskun și Tolna, își capătă treptat forma finală.

Potrivit ultimelor informații, instalarea terasamentelor atât pe ramurile podului Kalocsa (județul Bács-Kiskun) cât și pe Paks (județul Tolna) este finalizată în proporție de  peste 50 la sută, iar ultimul terasament este de așteptat să fie ridicat la sfârșitul anului 2023, scrie un portal de știri local despre lucrările de construcție a Podului Dunărea Kalocsa, citat de Hungary Today.

Prelungirea structurii podului de pe malul drept a fost finalizată recent și au început lucrările de zidărie. De asemenea, au început lucrările la structura de cadru din beton armat pentru drumul de epurare din partea superioară a terasamentului de protecție împotriva inundațiilor și racordarea la nivel separat la drumul 512.

Podul Dunării Kalocsa-Paks este un pod rutier planificat peste Dunăre, care face legătura între Paks și Kalocsa. Va fi al 20-lea pod de pe porțiunea maghiară a Dunării. Ministerul Transporturilor a dispus proiectarea podului pe 27 noiembrie 2015, notează adevarul.ro.

După două licitații nereușite, selecția proiectantului podului Dunărea Kalocsa-Paks a avut succes la a treia încercare. La 27 mai 2020, a fost anunțat că Duna Aszfalt Kft va realiza faza de construcție.

István Wunderlich, manager de proiect al companiei Duna Aszfalt, a subliniat recent că al cincilea dig, care se ridică la 40 de metri deasupra nivelului mediu al apei Dunării, are acum patru niveluri de 16 cabluri înclinate pentru a suporta sarcina podului de sine stătător, în timp ce pe al șaselea dig, experții au întins trei niveluri cu 12 cabluri înclinate.

István Wunderlich a menționat că au fost finalizate și barajele de piatră pentru deviarea apei Dunării în noua albie, atât în ​​amonte, cât și în aval ale noului pod. Scopul acestor baraje este deviarea debitului principal al râului într-o direcție favorabilă noului pod, reducând sarcina pe pilonii podului nou. E de așteptat ca podul să fie finalizat în vara anului 2024.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL