Vizele SUA, eliminate în curând. Rectorul UBB: „Să nu stricăm imaginea României, cum am făcut în UE”

Sursa foto: Pixabay

Odată cu eliminarea vizelor de SUA, proces aflat pe ultima sută de metri, România ar trebuie să exporte în SUA specialiști serioși, pe modelul „instalatorului polonez”, și să controleze criminalitatea, pentru a nu repeta greșeala făcută în UE, susține Daniel David, rectorul UBB.

România este pe ultima sută de metri în ceea ce privește eliminarea vizelor pentru Statele Unite, conform ambasadorului României în Statele Unite ale Americii (SUA), Dan-Andrei Muraru.

„Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârşitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinşi că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicaţiile cetăţenilor români pentru vize în SUA”, a susținut ambasadorul.

Anul trecut fiscal, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, am fost la o rată de respingere de peste 8%, dar anul acesta putem să fim anul acesta sub 3%, a detaliat pentru Agerpres, Muraru.

Guvernul a lansat, în iulie, campania „Calificăm România în Programul Visa Waiver”, prin care încearcă obținerea unei rate de respingere a vizelor de sub 3% – criteriu tehnic care trebuie îndeplinit. În universități și alte instituții s-au trimis adrese în care se face apel la cadrele didactice să-și reînnoiască vizele de SUA sau să aplice pentru vize.

Academia Română și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), în parteneriat cu Smithsonian Institution, cel mai mare complex muzeal și de cercetare din lume, au organizat, în luna iulie, evenimentul „Romania at the Smithsonian Folklife Festival 25th Anniversary Celebration – 1999-2024”. UBB este universitatea românească cu cel mai mare număr de alumni în SUA și universitatea românească cu cele mai consistente conexiuni americane exprimate în parteneriate, programe și proiecte academice.

Scopul demersului a fost marcarea a 25 de ani de la un eveniment care a avut drept scop să schimbe imaginea României în Statele Unite.

„În 1999, România era angajată pe drumul spre NATO. Suportul american era necesar și fundamental. Dar România nu era o țară bine cunoscută atunci în SUA. Așa cum ne amintim din acea perioadă, în SUA România era văzută ca o țară fostă comunistă („a lui Ceaușescu”), săracă, cu probleme legate de SIDA și copii instituționalizați. Lucrurile mai pozitive erau cele legate de asocierea cu Nadia (Comăneci) și poate, turistic, legătura cu Dracula”, susține Daniel David.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: