Zile libere de la stat pentru controale medicale. Noul proiect al senatoarei PNL Nicoleta Paulic

Foto PS News

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, o apărătoare a drepturilor pacienților oncologici, anunţă încă o lege pentru sănătatea românilor, prin care propune acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli.

Senatoarea-supraviețuitoare de cancer consideră că prevenția este cheia pentru sănătate pentru toți şi că bolile depistate târziu ne scurtează viața.

Astfel, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc lansează în dezbatere un nou proiect – Două zile libere pe an pentru angajați pentru screening de diverse boli –  screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți.

„Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători. Vi se pare exagerat? Gândiți-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticați DOAR cu cancer. Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferință. Sute de mii de vieți bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenție.  Prevenția este cheia unei sănătăți mai bune și a unui sistem de sănătate mai eficient.

Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening.  Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.

Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. Așa că astăzi, să facem încă un pas înainte: propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli. Este o inițiativă simplă, dar cu un impact imens.  Prin această lege, să oferim tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu.

Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți. Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

Vreau să subliniez că această lege nu va aduce doar beneficii individuale, ci și economice.  Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate. Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a inițiat mai multe proiecte de lege în sprijinul pacienților oncologici și ale familiilor lor: Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Legea dreptului la uitare, Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, Legea privind sprijinul psihologic pentru bolnavi şi aparţinători, Legea privind medicina personalizată.

Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer își propune să aducă împreună instituțiile, organizațiile și companiile din România care își doresc să ajute bolnavii de cancer, supraviețuitorii și aparținătorii.

Anul acesta este a treia ediţie a Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer – un reper în calendarul instituţiilor statului care au atribuții să-i sprijine pe bolnavii din România.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: