Atacul cibernetic care a afectat mai multe spitale – DNSC: Există o cerere de răscumpărare de 3,5 BTC

Sursa: news.ro

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunţă marţi, după atacul cibernetic care a afectat activitatea mai multor spitale, că există o cerere de răscumpărare de 3,5 BTC, echivalentul a aproximativ 157.000 EURO, şi că în mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. DNSC recomandă să nu fie luată legătura cu atacatorii şi să nu fie plătită răscumpărarea. De asemenea, anunţă în că în cazul altor cinci unităţi sanitare a fost confirmat atacul, astfel că numărul total al spitalelor din București şi din ţară afectate ajunge la 26.

”Există o cerere de ransom (răscumpărare) de 3,5 BTC (aproximativ 157.000 EURO). În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice implicate în analiza acestui incident RECOMANDĂ SĂ NU se ia legătura cu atacatorii şi să nu se plătească răscumpărarea cerută!”, conform DNSC.

La încă cinci spitale se confirmă incidentul de securitate cibernetică, dar nu există până acum niciun indiciu referitor la exfiltrarea datelor:

– Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”, Bucureşti

– Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Hunedoara

– Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede

– Spitalul Orăşenesc Băicoi

– Clinica Sante Călăraşi (clinică privată)

Spitalele care folosesc platforma HIPOCRATE, indiferent dacă au fost afectate sau nu, au primit încă de luni din partea DNSC o serie de recomandări pentru gestionarea corectă a situaţiei:

– Identificare sistemelor afectate şi izolarea lor imediată de restul reţelei, cât şi de la internet

– Păstrarea unei copii a mesajului de răscumpărare şi orice alte comunicări de la atacatori. Aceste informaţii sunt utile pentru autorităţi sau pentru analiza ulterioară a atacului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: