UPDATE Dosarul Mineriadei: Roman, Iliescu, Voican Voiculescu şi Măgureanu sunt numiţi „suspecţi”

UPDATE ORA 10:20

Procurorii au început astăzi audierile în Dosarul Mineriadei din 1990, la 34 de ani distanță de la violentul incident. Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu sunt numiți „suspecți” în acest dosar.

Fostul premier Petre Roman a ajuns deja în fața judecătorilor și i se aduce la cunoștință că a fost pus sub acuzare, în Dosarul Mineriadei din 1990.

În această dimineață sunt așteptați să ajungă și Gelu Voican Voiculescu și fostul director SRI, Virgil Măgureanu. Potrivit unor surse fostul președinte al României Ion Iliescu va fi audiat de procurori la domiciliu, scrie antena3.ro.

Petre Roman a ajuns în jurul orei opt dimineața la sediul Parchetului General. Acesta a fost citat pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect în Dosarul Mineriadei. Tot la Parchetul General ar trebui să ajungă și fostul vicepremier al României, Gelu Voican Voiculescu, dar și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu. Acestora li se va aduce la cunoștință calitatea de „suspect” și vor fi audiați.

În ceea ce îl privește pe Ion Iliescu, potrivit unor surse acesta va fi audiat la domiciliu pentru că procurorii susțin că vârsta sa înaintată nu îi permite să se deplaseze la Parchetul General.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată prima dată în 2017 la cerea CEDO însă în anul 2020 el a fost retrimis la Parchet din cauza unor vicii de procedură.

Cei patru bărbați care au fost la cârma țării sunt acuzați de crime împotriva umanității, procurorii spunând că ei au fost cei care au dat ordinul în 1990 de a elibera Piața Universității. În urma acestui ordin patru persoane au fost ucise și peste 1.000 rănite.

Ştire iniţială

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, joi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

De asemenea, sunt aşteptaţi la Parchetul General Gelu Voican Voiculescu, fostul director SRI Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, fostul preşedinte Ion Iliescu va fi audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: