Razbunarea matematicii

Este o moda in aceste vremuri ca breaking news-urile sa ne stoarca lacrimi pentru pentru suferintele evazionistilor pedepsiti. Cei care au trait bine, vreme indelungata, din bani delapidati, fara sa omoare la propriu pe nimeni,in afara de sansa celorlalti de a trai decent vor cu incapatanare sa devina eroi nationali.Ei scriu in puscarii carti de dezvoltare personala, posteaza pe retelele de socializare sfaturi intelepte de lupta impotriva justitiei care i-a scos dintre pernele de puf.

Noi ne plangem de mila, comentam cu sarg pe retelele de socializare, gasim vinovati de serviciu. Se injura sub protectia anonimatului personajele care populeaza micile ecrane. Esti cunoscut ,esti de vina. Nu te cunoaste nimeni pentru ca nu apari pe scena, este salvat daca ai gresit dar nu ai nici putere daca esti de buna credinta, in acest simulacru de democratie. Daca ai fost suficient de intelept sa te dai la fund, sa parasesti spatiul public cand ti-ai facut “plinul” si sti sa taci, ajungi la capatul unor liste mult prea lungi de vinovati de dezastrul pe care cetateanul internaut il simte acum pe pielea lui.

Oamenii sunt preocupati sa supravietuiasca asteptand miracole in viito , fara sa fie preocupati sa inteleaga trecutul. A trecut un sfert de secol de greseli neplatite, de curatenie amanata de ciclurile electorale . Suntem in fata celei mai grave crize de resurse umane competente in managementul acestei tari. De ce?

Romania anului 2014 analizata la rece,necosmetizata de politici de marketing si PR e un spatiu neprietenos,descurajant ,vulnerabil ,fara viitor. Viitorul exista, este cuantificabil, daca exista proiecte si strategii pe termen lung.

Strategiile se construiesc pe baze de date transparente,relevante si mai ales necosmetizate. De la numarul de locuitori, numarul de km de strazi asfaltate, de someri si de personae care nu sunt in cautarea unui loc de munca, numarul de ovine sau consumul de paine pe cap de locuitor, toate aceste cifre sau procente care at trebui sa fie punctul de plecare al unui proiect de tara pe termen lung sunt APROXIMATIVE. Asta imi aduce aminte de  anii 80 cand daca te incapatanai sa aduni hectarele cultivate riscai sa ajungi pana la Don,ca la vest granitele erau inchise.

Populatia Romaniei la 1 Ian 2013 era de 20196000000 dupa Eurostat. In comuncatul de presa 95/17.04.2014 al INS aflam ca populatia Romaniei este de 21.286.000.000. Printr-un calcul simplu urmand indicatiile metodologice aflam ca 1.090.000.000 au migrat. In gaura neagra a statisticilor prea putin iubitorilor de aritmetica,conform statisticilor examenelor de bacalaureat la aceasta disciplina. Toate procentele privind venitul pe gospodarii,calcul costurilor sociale, somajului,PIB/capita conduc la marje de eroare inacceptabil de mari pentru o economie unde a doua zecimala in procentele de evolutie face diferenta intre agonie si extaz.

Manuitorii de cuvinte in formularea mesajelor electorale ar trebui sa fie constienti de razbunarea cifrelor .Daca “foarte corect” este un pleonasm bun la adormit un electorat somnolent ,formulele matematice si cifrele utilizate in calcule lasa urme de nesters in epoca revolutionara a serverelor performante.

Trecutul generatiei mele a fost construit pe manuirea perversa a cifrelor in folosul unui grup sinistru (si inca viu prin descendenti) de beneficiari. Prezentul persevereaza in aceiasi lipsa de respect pentru matematica. Viitorul nostru in lipsa statisticilor nationale se contureaza in cacelarii puternice acompaniat de salve de tun ce bubuie dinspre DON-ul la care ajungeam din varful creionului chimic acum 30 de ani.

Vrem sa reducem CAS-ul cu 5%. Excelent. O sa creasca gradul de ocupare al populatiei active de la 64.6%  (din ce baza,cea mititica sau cea marisoara ca sunt la moda diminutivele) la 70% cat este obiectivul asumat voiniceste in 2010 in strategia Europa 2020. Asta daca minunatele IMM-uri a o sa aiba cui sa isi vanda produsele sau serviciile. Consumul a crescut negativ,exprimat in limbajul de lemn al celor care nu au pornit o afacere in viata lor. Realitatea din piata ,cifrele ce nu pot fi cosmetizate cu diminutive sunt seci in privinta evaziunii.”Painica” nu s-a ieftinit odata cu scaderea TVA-ului. Incasarile din supracciza la “benzinica” sunt mai “saracute”.”Stalpisorii” refuza sa raspunda la comanda guvernului de a produce bani. Apele Romane incaseaza taxe de pe 11 din cele cateva sute de pontoane de pe lacul Snagov,unde se vanzolesc barci de sute de mii de euro si apa are culoarea zoaielor din closetele,putine la numar per capita. IGSIC incaseaza taxe din lucrari subevaluate. Casutele postale din paradisurile fiscale se plang de politie politica.

Firmele mici, fara armatele de avocati ai multinationalelor care sa le apere de lacustele functionarilor competenti si vigilenti in aplicarea legii inchid portile pentru ca evaziune fiscala a “copilasilor” vanati politic de DNA ucide si pustieste orice libera initiative,sursa naturala de crestere sanatoasa a oricarei economii. Cifrele se pregatesc sa se razbune in 2015,la noi si in lume.Nu pe cei care le-au manipulat. Pe cei care din nestiinta si iresponsabilitate s-au lasat manipulati de breaking news-uri pentru ca au chiulit la ora de aritmetica. Democratia inseamna multe drepturi dar si responsabilitatea de a respecta realitatea modelata de matematica incoruptibila.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: