De ce este importantă vizita lui Marcel Ciolacu în Israel

Marcel Ciolacu în Israel

Premierul României, Marcel Ciolacu a efectuat o vizită în Israel zilele trecute, în contextul conflictului israeliano – palestinian. Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românilor din Israel, dar și cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Importanța vizitei

Prin vizita lui Marcel Ciolacu, România își demonstrează solidaritatea cu Israel, într-un moment în care statul încearcă să își revină după un val de atacuri teroriste, nemaivăzute în ultimii ani. De altfel, acest lucru a fost subliniat și în declarația comună de presă a celor doi oficiali. România și Israelul au relații economice solide, iar vizita unui oficial român de rang înalt consolidează parteneriatul îndelungat pe care cele două state l-au construit timp de decenii întregi.

Diasopra românească din Israel este una numeroasă, iar prin vizita sa, Marcel Ciolacu arată și susținere pentru aceasta. Știm deja că mai mulți români au pierit în atacurile Hamas. Conform ultimului recensământ, în Israel ar trăi aproximativ 220.000 de originari din România, cărora li se adaugă și israelienii care au dobândit și redobândit cetățenia română în ultimii ani, estimați la aproximativ 200.000 persoane, potrivit MAE. Unii cetățeni încearcă să ajungă în țară dar sunt captivi în Fâșia Gaza, teatrul de operații al armatei israeliene. Un dialog la nivel înalt între oficialii români și cei israelieni poate facilita transportul acestor cetățeni în țară. În cadrul vizitei, Ciolacu a cerut eliberarea ostaticilor aflați în mâinile Hamas.

Important de menționat este și că Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea diminuării proporțiilor conflictului.

”România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe directe asupra populației civile atât israeliene cât și palestiniene”.

Israelul este predispus zilele acestea la o reacție emoțională în contextul atacurilor sângeroase întreprinse de militanții Hamas. Conflictul din Orientul Mijlociu poate avea numeroase consecințe negative: un nou val de migratori la granițele Europei și o destabilizare a prețurilor pe piața globală. Efectele economice se resimt deja – petrolul a înregistrat o creștere cu 6 procente imediat după izbucnirea conflictului. Ciolacu a subliniat că România este îngrijorată de această spirală crescândă a violențelor care poate avea implicații socio – economice profunde în viitor. Să nu uităm că și războiul civil din Siria a fost în linii mari ignorat în primă fază, dar apoi efectele sale s-au resimțit în toată Europa, producând un nou val de demagogi de extremă dreapta.

Implicații geopolitice

Dincolo de aceste lucruri, vizita arată interesul premierul Ciolacu pentru situația din Orientul Mijlociu și subliniază angajamentul României, alături de principalele state occidentale, în sprijinirea Israelului în lupta contra grupării Hamas, desemnată organizație teroristă de către UE. După vizita lui Ciolacu, România nu este doar un susținător pasiv, ci este interesată de susținerea Israelului, arătând că are mize geopolitice în zonă.

Aici trebuie spus că există și un risc, chiar dacă minor momentan. Grupările islamiste din Orientul Mijlociu au ingorat în bună măsură România. Țara noastră a fost ferită de atentate, islamiștii preferând să țintească capitale occidentale mai mari. Declarațiile lui Ciolacu au fost echilibrate, însă ele demonstrează un sprijin evident pentru Israel. Serviciile de intelligence din țară trebuie să fie vigilente în contextul actual.

România poate folosi acest moment oportun pentru a reîncălzi relațiile bilaterale cu Israelul, relații aflate la mare preț încă din perioada comunistă, dar care în ultimii ani s-au răcit pe fondul unui dezinteres tot mai mare al oficialilor din țară.

România a recunoscut Statul Israel și a stabilit relații diplomatice cu acesta la 11 iunie 1948, imediat după crearea sa. În același an, s-a procedat la deschiderea legațiilor, conduse de miniștri plenipotențiari. În 1969, reprezentarea diplomatică între cele două țări a fost ridicată la rang de ambasadă. În perioada comunistă, Nicolae Ceaușescu s-a implicat apoi personal în negocierile israeliano-egiptene, care aveau să ducă la acordurile de pace semnate la Camp David în septembrie 1978. La nivel de premier s-au efectat patru vizite în România în perioada comunistă: 1972, 1977, 1985, 1987 și una singură în perioada post-cuministă – 2011. Pe de altă parte au existat mai multe vizite ale premierilor români în Israel în perioada post-comunistă: 1997, 1998, 2001, 2005, 2011, 2014, 2017, 2018, 2019 și 2020. Ultima consultare interguvernamentală România – Israel a avut loc la Ierusalim între 23-24 iunie 2014.

România poate să redevină un actor important în complicatul joc geopolitic din Orientul Mijlociu, iar vizita lui Marcel Ciolacu poate fi primul pas în acest sens.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: