ANALIZĂ Ce impact va avea anchetarea lui George Simion la prezidențiale. Două scenarii

George Simion
Sursa foto: Facebook / George Simion

Alegerile prezidențiale din 2024 se anunță a fi nu doar strânse ci și interesante. Recent, liderul AUR, George Simion, unul dintre posibilii prezidențiabili, s-a trezit anchetat de procurori. Acesta nu este singurul membru AUR cercetat. Alături de el se află și Claudiu Tîrziu, Marius Lulea și Silviu Păunescu. Aceștia sunt menționați în legătură cu un dosar penal pentru coruperea alegătorilor. Mai exact, este vorba despre un dosar înregistrat la Parchetul Slobozia și care vizează caravanele medicale ale AUR – cele prin care oamenii lui Simion umblă prin țară și oferă analize medicale gratis, în speranța că vor obține în schimb voturi.

Așa cum a explicat Rodica Boancă, senatoare aleasă pe listele AUR, banii erau sifonați printr-o fundație deținută de un deputat AUR. În aceste condiții, noul scandal din jurul lui George Simion va produce cu siguranță efecte în contextul alegerilor prezidențiale de anul acesta. Iată care sunt principalele scenarii care se întrevăd.

Scenariul Trump

În linii mari, scandalul din jurul lui Simion poate produce două efecte: fie îl poate ajuta la prezidențiale, fie dimpotrivă, se poate întoarce împotriva lui. Primul scenariu, pe care probabil că mizează și George Simion este cel în care scandalul actual îl ajută în cursa pentru Cotroceni. Asta pentru că, exact ca în cazul lui Donald Trump, Simion ar putea încerca să se victimizeze și să acuze o vânătoare de vrăjitoare. De altfel, liderul AUR chiar asta face, pedalând zilele acestea pe un astfel de mesaj.

„Procurorii lui Marcel Ciolacu au început atacurile asupra AUR: primul dosar penal”, scria George Simion pe pagina sa de Facebook.

Dacă Simion va reuși să se portretizeze drept o victimă a „sistemului” și să atragă și mai mult voturile nemulțumiților, atunci acest scandal ar putea fi folosit în folosul său. În Statele Unite, anchetele în care este vizat fostul președinte al SUA, Donald Trump nu au dus la scăderea susținerii pentru acesta. Dimpotrivă, au dus la creșterea susținerii în rândul electoratului american. Nu este însă clar că în România ar putea funcționa aceeași strategie în cazul lui Simion. Acesta nu are notorietatea pe care Trump o are în SUA și nici nu reprezintă un magnet în acest moment pentru majoritatea electoratului din țară. AUR se află în sondajele de opinie undeva la 20%, pe când popularitatea lui Trump este mult mai mare peste Ocean. Așadar, deși Simion ar putea miza pe un scenariu de tipul Trump, nu e deloc sigur că acest scenariu va fi și cel câștigător.

Efectul de bumerang

La fel de posibil este un efect de bumerang în cazul lui George Simion. În acest scenariu victimizarea pe care o încearcă liderul AUR se întoarce împotriva lui și în loc să își consolideze baza electorală, Simion & Co. încep să piardă electorat. Ca urmare a scandalului, electoratul celor de la AUR se subțiază pentru că problemele penale ale liderului diminuează încrederea susținătorilor AUR chiar în liderii partidului.

Scenariul efectului de bumerang este posibil dacă justiția din România va prezenta dovezi irefutabile cu privire la acuzațiile care i se aduc lui Simion. Totodată dacă acesta va fi trimis în judecată ar putea fi exclus oricum din jocul electoral pentru Cotroceni.

Deși acest scenariu este posibil, un alt factor care trebuie luat în calcul este gradul de loialitate al electoratului față de AUR. Este clar că Simion și-ar menține o parte din electorat chiar dacă ar ajunge în situația de a fi condamnat penal. Ceea ce nu este clar însă în acest moment e cât de loiali îi sunt în realtiate susținătorii AUR lui George Simion. O parte din electorat sprijină partidul AUR și nu neapărat persoana lui George Simion.

Așadar, actuala anchetă care îl vizează pe George Simion poate avea două efecte: fie duce la o susținere și mai acută pentru liderul AUR, în condițiile în care strategia de victimizare a acestuia reușește, fie duce la pierderea sprijinul unei mari părți a electoratului pentru liderul AUR, ca urmare a unui efect de bumerang.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: