A fost promulgată legea care nu mai permite anonimizarea averilor

PSD
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În ultima lună a anului trecut a fost promulgată o lege care nu a atras prea multă atenție, dar care va dinamita scena politico-electorală și socială fix înaintea seriei de alegeri din toamnă-iarnă. Grație acestei legi, românii vor putea afla cu precizie veniturile și averile a zeci și zeci de mii de personaje grele în stat care pînă acum erau anonimizate de către Agenția Națională de Integritate. Foarte interesant, legea este inițiată de la vîrful PSD, prin nume ca Alfred Simonis și Robert Cazanciuc, și susținută de 117 parlamentari PSD, dar nici măcar unul singur din altă parte, un fenomen foarte rar. Ceea ce sugerează că PSD ar putea urmări ceva prin această bruscă nevoie de transparența în cel mai sensibil domeniu: averile barosanilor care conduc România.

Noua lege a venit în completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, a legii de funcţionare a ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Aplicarea legii va duce la scoaterea la lumină a zeci și zeci de mii de averi care în acest moment sunt secretizate și inaccesibile publicului larg.

“Având în vedere necesitatea creșterii încrederii publicului în instituţiile statului, transparența veniturilor obţinute de către persoanele care deţin funcţii publice sau contractuale în toate instituţiile sau autorităţile publice sau în cadrul companiilor naționale societăților naționale, regiilor naționale la care statul este acționar majoritar, pentru care există obligația declarării averii și intereselor reprezintă o nevoie actuală a societăţii civile” se arată în expunerea de motive.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: